2010/01/22

100% graham. Łatwy.


Łagodny w smaku, niemalże bez zakwasowego posmaku, choć na zakwasie. Pszennym.
Idealny do dżemu, masła, konfitur i jajek na miękko.
Kilkudniowy wspaniale nadaje się na tosty.



100% Graham
150g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12godz. wcześniej)
270 g wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 łyżeczki świeżych drożdży, z których wcześniej należy przygotować rozczyn: wymieszać je z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, zostawić w cieple, aż "ruszą")
10g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
1 czubata łyżeczka miękkiego masła
500g mąki graham (typ 1850)
20g grubych otrąb pszennych (nieoczyszczonych)

Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól.
Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2cm ponad jej poziom.
Piec rozgrzać do 220st. C.
Chleb posmarować olejem. Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220st.C i ok 25-30 min. w 190st. C. Studzić na kratce.

Smacznego!

21 komentarzy:

  1. No to trzeba się brać za zakwas pszenny. :]

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniam! Jest cudny!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy Patrycjo! Przyznaje, ze do tej pory pieklam chleby tylko na zytnim zakwasie, moze juz czas by to zmienic? ;)

    A teraz zupelnie nie na temat - pieke wlasnie cheescake z syropem z agawy zamiast cukru a w najblizszym czasie chce tez poeksperymentowac ze stewia, nareszcie znalazlam ja bowiem w proszku i w tabletkach :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy drozdze sa potrzebne jesli jest zakwas?

    OdpowiedzUsuń
  5. Mayu,

    Teoretycznie nie. Można dać więcej zakwasu. Ale chciałam uniknąć całkowicie zakwasowego posmaku, chciałam żeby chleb był delikatniejszy w smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedy już zrobię zakwas (a nastąpi to pewnie niedługo - na pewno czytałaś post Dziewczyn z Piekarni po godzinach:))) to pierwszy będzie właśnie chlebek.

    Może nawet tak piękny graham jak Twój?

    Mniam, z masełkiem poproszę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda smakowicie

    OdpowiedzUsuń
  8. może w kocu wykorzystam swój zakwas, tak dawno już nie piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie upiekę takowy:)
    Ściskam Cię Patrycjo, bardzo mocno!

    OdpowiedzUsuń
  10. Z wielką ciekawością śledzę Twoje grahamkowe wypieki i powoli nastrajam się do... pieczenia :)

    Pozdrawiam ciepło
    z bardzo mroźniej Grabiny
    (kończąc komentarz na termometrze jest -19 :))

    :)M.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale Ty mnie denerwujesz tymi chlebami!
    :D

    Wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja to sobie Truflę do listy swoich ulubionych dodam najpierw, a potem upiekę ten chleb. Wszystko to nastąpi w przeciągu 24 godzin :-)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Upiekłam ten chleb, rzeczywiście bardzo delikatny w smaku i bardzo prosty do zrobienia. Uformowałam z niego okrągły bochenek - ciasto było jak plastelina, szkoda mi je było upychać w foremce ;) Polecam to rozwiązanie, wyszedł mi idealny bochenek, chyba najładniejszy ze wszystkich, jakie do tej pory robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  14. I.nna
    I mi teraz będzie szkoda go upychać, zrobię okrągły;) Cieszę się, że smakował i że taki ładny Ci wyszedł:)

    Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  15. Patrycjo kolejny wspaniały chlebek od Ciebie:) zajadałam go ze smakiem na pewno upiekę jeszcze nie raz:) pozdrawiam ciepło
    Jola Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo dobry chleb. super przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Nie wiem czemu ale drugi raz probowałam zrobić graham i nie wychodzi, nie wyrasta. Bardzo lubie grahamy a niestety jedynie one mi nie wychodzą:( wszystko robiłam jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo dobry chleb,
    na podstawie tego przepisu upiekłam razowca 100%
    http://www.galeriachleba.blogspot.com/2013/01/100-razowy.html

    Pozdrawiam i dziękuję Ci za świetny przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy można upiec ten chleb na zakwasie żytnim?
    Pozdrawiam
    Marysia

    OdpowiedzUsuń
  20. Maria,
    Nie, to musi być pszenny. Ale zapraszam do działu "chleb" znajdziesz tam mnóstwo przepisów na chleby na zakwasie żytnim :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  21. Czy jak go odstawię do garowania do lodówki na noc to się coś stanie złego??:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)