2010/04/03

Brzoskwinie. Kokos. Sernik.



Na cieniutkim spodzie, nadziewany brzoskwiniami, z chrupiącą kokosową kruszonką.
Ulubiony sernik mojej Babci.
Receptura i pytania o to ile jajek, ile białek dodać do połowy porcji były cudowną wymówką by dzwonić do Niej kilkakrotnie.
Wiem, że i u Niej i u mnie dom będzie pachniał sernikiem. To kojące.



............................................................................
Sernik jest nie za słodki, lekki i puszysty z chrupiącą, aromatyczną kruszonką.
Przygotowanie go nie zajmie więcej niż godzinę.



Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką
(przepis zgodny z KPP)

Spód
1szkl. mąki wymieszana z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (1szkl.=250ml)
1/4 kostki masła (kostka masła=250g)
2 żółtka
1/3 szkl. ksylitolu/ 1/2 szkl. syropu z agawy (lub cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1/2 cukru waniliowego)
szczypta imbiru
mała szczypta soli
1 łyżeczka kwaśnej śmietany
kurkumy na czubku noża

Masło miksować z żółtkami i ksylitolem (lub cukrem), wciąż miksując dodać ekstrakt z wanilii, po chwili imbir na końcu sól. Ucierać do białości. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, i miksować do połączenia składników, wtedy dodać śmietanę, po chwili kurkumę. Ciastem cieniutko wylepić foremkę wysmarowaną wcześniej masłem i wyłożoną pergaminem (użyłam foremki o wym. 30x26,5x4cm).
Foremkę wstawić do lodówki i w tym czasie przygotować masę serową.

Masa serowa
600g półtłustego twarogu (lub tłustego, wg uznania)
60g miękkiego masła
3 żółtka
3 białka
1/2 szkl. ksylitolu (lub cukru)
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy)
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej (lub 1/2 budyniu waniliowego lub śmietankowego)
szczypta imbiru
soli na czubeczku noża
mała szczypta kurkumy
1 puszka (410g) brzoskwiń w soku własnym (bez cukru)

Kruszonka
1 1/2 szkl. wiórków kokosowych
1/4 kostki masła
1/4 szkl. ksylitolu (lub cukru)
mała szczypta imbiru
soli na czubeczku noża
2-3 krople soku z cytryny
kurkumy na czubeczku noża

(Przygotować w ostatniej chwili)
Składniki wymieszać w podanej kolejności, rozdrabniać palcami aż powstaną duże "okruchy".


(piec nagrzać do 170st.C, włożyć ciasto, po 5-10min. zmniejszyć do 160st.C)
Żółtka utrzeć z fruktozą i masłem do białości. Dodać mąkę ziemniaczaną, miksować do połączenia składników i dodać ekstrakt z wanilii. Wciąż miksując dodać szczyptę imbiru, po chwili odrobinkę soli. Dodać twaróg, miksując dodać kurkumę, masa ma być dobrze wymieszana i gładka.
Ubić pianę z 3 białek, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać (np. silikonową szpatułką).
Foremkę z ciastem wyjąć z lodówki. Na cieście ułożyć ósemki brzoskwiń, następnie masę serową i kruszonkę. Piec 1 godz. Jeśli sernik zacznie się zbytnio przypiekać, przykryć wierzch folią aluminiową.

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. wspaniały przepis, gdybym nie miała już dwóch w Domu to bym się na Twojej Babci sernik skusiła ;)

    Wesołego Alleluja!

    OdpowiedzUsuń
  2. sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką robi Mama
    niezmiennie pyszny
    w tym roku go nie będzie, ale sernik i tak upiekła Ona

    pięknie

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny sernik!
    Wesołych i słonecznych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny i ładnie sfotografowany (jak zawsze);-)

    OdpowiedzUsuń
  5. super sernik - exotic!
    sieze the day uwielbiam, u mnie też gościło jakiś czas temu. kojące jak sernik. a sernik z piosenką 100% ukojenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy13:23

    Przepraszam, jesli pytam o rzeczy oczywiste, ale wlasnie trafilam tu po raz pierwszy i chetnie upieklabym taki serniczek, tylko nie wiem - jaka pojemnosc ma szklanka i ile wazy kostka masla? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Anonimowy,
    No tak, szklanka szklance nie równa, zaraz dodam info:)
    Szklanka=250ml
    kostka masła=250g

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Anonimowy16:27

    Pisze Pani, że w masie serowej należy utrzeć żółtka z masłem, jednak nie podaje Pani ile tego masła dodać.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Rzeczywiście, już poprawiam. Dziękuję za czujność:)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysik! :) Jak zawsze wspaniały i niezawodny.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)