2011/02/21

Słońce w słoiku. Lemon curd.



Czyli krem cytrynowy. Przygotowuje się go niezwykle szybko i łatwo. Pasuje do tak wielu rzeczy, że zapewne nie będziecie mieli problemu z jego zużyciem. Można rozsmarować go na grzankach lub naleśnikach, zwykłe ciasto drożdżowe zamienić w cytrynowe lub napełnić nim kruche ciasteczka. Polecam!




Lemon curd - krem cytrynowy
(przepis modyfikowany zgodny z KPP oraz MM, autor: Nigel Slater)

100g masła, pokrojonego w kostkę
140g syropu z agawy + 60g fruktozy (lub jak w oryg. 200g cukru)
mała szczypta imbiru
mała szczypta soli morskiej
sok oraz otarta skórka z 4 niewoskowanych cytryn
mała szczypta kurkumy
3 jajka i 1 żółtko, roztrzepane

Wszystkie składniki, oprócz jajek, dodać w podanej kolejności, miskę postawić na garnku z gotującą się wodą, tak, by woda nie dotykała dna miski. Mieszać trzepaczką balonową do rozpuszczenia masła.
Następnie wlewać jajka, małym strumieniem, wciąż mieszając.
Pozostawiając miskę na garnku z gotującą się wodą, wciąż mieszać aż krem zgęstnieje, ok. 10 min. 
Krem gotowałam do momentu, gdy zastygał a nie spływał z zanurzonej w nim łyżeczki. 
Wtedy miskę zdjąć z garnka, odstawić i przemieszać od czasu do czasu, aż krem przestygnie. 
Przelać do dwóch małych lub większego, wyparzonego słoiczka.
Autor poleca przechowywać w lodówce, do kilku tygodni. 

 Smacznego!


31 komentarzy:

  1. jestem na etapie szukania slonca,
    wiec jutro przetestuje przepis :-)

    super zdjecia.

    pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis w ten mroźny wieczór! Na pewno zrobię, kolor obłędny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Od tygodnia nie boję się już żadnego przepisu z hasłem "ucierać na parze"! Bardzo kuszący Twój lemon curd :) Zasyłam serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite musi być ! Mam ochotę na coś takiego... hmm. muszę spróbować! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny ten pierwszy kolaż. Bardzo.
    A krem wygląda jak słońce. Też go szukam. Ale w tulipanach.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny prosty sos-krem. Gdybym wiedział czym ten syrop z agawy zastąpić. I szczypta kurkumy na uwieńczenie dzieła.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Takiego koloru dzisiaj szukałam! Słońce w słoiku. O smaku cytryny ;) Podoba mi się.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniammmm...
    Uwielbiam lemon curd, ale w życiu mi nie przyszło do głowy, że można zrobić ten krem samemu...
    Może się odważę...
    Lubię maziać w tym cantuccini na przykład!

    A zdjęcia obłędne!

    OdpowiedzUsuń
  9. Baaaaaardzo lubię:) Wygląda jak promienie słońca, które ukradkiem zaglądały dzisiaj do mojej kuchni.U mnie cytrynowo będzie w piątek:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki ładny ma kolor! Muszę zrobić go też, bo mnie juz tyle czasu kusi.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie. Zrobiłaś mi smaka. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  12. Patrycja, kocham wszystko co cytrynowe. A lemon curd uwielbiam! Może wypróbuję też Twoją wersję:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Do lemon curd mam slabosc, odkad sie z nim zetknelam, a twoje zdjecia sa boskie!

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę słońce w słoiku i na łyżeczce :)
    A czemu słodkie składniki podzieliłaś na syrop z agawy i fruktozę? Czy one mają jakieś inne właściwości?

    OdpowiedzUsuń
  15. Rewelacyjnie wygląda ten Twój lemon curd.
    Akurat jestem na etapie poszukiwania przepisu na niego ;-) A tu proszę... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  16. mniaaam. dziekuje za przepis, jakis juz czas przymierzam sie do lemon curd. na razie w sloju kisza sie cytryny ;) takze tez mam troche slonca. na parapecie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Lemon curd bardzo lubię, nie jadłam słoikowego tylko domowy i jest przepyszny. Ale zwróciłaś uwagę na coś ważnego - niewoskowane cytryny - gdzie takie znaleźć i, co ważniejsze, jak rozpoznać?

    OdpowiedzUsuń
  18. to naprawdę słońce.

    OdpowiedzUsuń
  19. Anonimowy18:26

    Przygotowywałam inny, z oliwą. Smakował wybornie. Na ten z masłem przyjdzie jeszcze czas...

    OdpowiedzUsuń
  20. O proszę, a ja lemon curd robiłam w weekend :)uwielbiam ten kolor!

    OdpowiedzUsuń
  21. Też to lubię. I znalazłam ostatnio przepis na ciekawą wariację : już wkrótce. Chwilowo w pasztetach siedzę ( to tak a propos słoika)

    OdpowiedzUsuń
  22. Patrycjo, piękne zdjęcia! :))

    OdpowiedzUsuń
  23. poprosimy trochę, strasznie nas już dobija ta zima!

    OdpowiedzUsuń
  24. takie sloneczne smakolyki sa idealne na ta pore roku:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Słowo się rzekło! Właśnie zrobiłam :) - zapach, który unosi się w całym domu - bzecenny :)))

    OdpowiedzUsuń
  26. Podoba mi się!!!!!!!!!!!!!Bardzo!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Anonimowy23:09

    szczypta kurkumy, to cała Ty.
    Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  28. Znam ten krem i wręcz go uwielbiam
    w oryginalnym angielskim przepisie bez przekombinowania jest tylko masło,cukier,jaja,i masło.Spróbuję zrobić z twojego przepisu bo aromat twoich dodatków jest bardzo kuszący.

    OdpowiedzUsuń
  29. Cos widze Patrycja ze nas wszytkich od Wyspy poprzez PL az po CZ naszlo na lemon curd :) Wlasnie moj bledszy, zimowe jajka jakies smutniejsze sa :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam wczoraj lemon curd według tego przepisu, i jest nadzwyczajny, intensywny w smaku, i ten kolor... Uśmiecham się na sam widok pełnego słoiczka:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Sezon na cytrusy w pełni, a więc już nie mogłam dłużej odkładać tego przepisu na potem. Przepis zapisany i do wielokrotnego użycia. Po prostu rewelacja! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)