2011/09/07

Kartoflanka z kurkami.



"Król zażądał zwyczajnego obiadu!!! Pani to rozumie? Zwyczajnego obiadu! Nie chce biszkoptów, bezów, zupy nic! Nie życzy sobie widzieć marcepanów, mazurków ani soku pomarańczowego. Wczoraj całą wazę zupy truskawkowej osobiście wylał do garnka dla ptaków, a dziś od rana żąda zwykłego obiadu. Oświadczył, że raczej umrze z głodu, niż weźmie do ust jeszcze jedno słodkie paskudztwo. Tak powiedział: - słodkie paskudztwo!
- Może ja coś wymyślę? - Mirabelka zastanowiła się przez chwilę. - Jeśli król ma takie życzenie, to podajcie mu na obiad kartoflankę z chlebem. (...)
Zakasała rękawy i włożyła fartuch, przygotowała drożdże, ciasto w dzieży i odczekała, aż urośnie. Sama napaliła w piecu i własnoręcznie wkładała do niego uformowane bochenki. Pilnowała, by chleb nie przypiekł się zanadto a kiedy zaczęła wyjmować go z pieca, po pałacu rozszedł się tak smakowity zapach, że wszystkim bez wyjątku, ciekła z ust ślinka.(...) Król chodził po komnacie nerwowym krokiem: tam i z powrotem, tam i z powrotem. A kiedy go wreszcie poproszono do stołu (...) zjadł pełen talerz zupy i zagryzł chlebem"*

Upiekłam chleb, ugotowałam kartoflankę. Z kurkami. Proste smaki cieszą.





Kartoflanka z kurkami
(przepiz zgodny z KPP)

250 g kurek
2 łyżki masła
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska i 1 łyżeczka sosu sojowego
2-3 łyżeczki soku z cytryny
2 duże szczypty majeranku
1/2 małej pietruszki, pokrojonej w kosteczkę
1/2 małej marchewki, pokrojonej w kosteczkę
4-5 średnich ziemniaków, pokrojonych w średnią kostkę
3 łyżki kwaśnej śmietany


Kurki umyć, większe przekroić na pół, mniejsze zostawić w całości.
Do rozgrzanego garnka włożyć masło, gdy się roztopi dodać kurki, odrobinę pieprzu, soli i łyżeczkę sosu sojowego. Kurki dusić na maśle kilka minut, następnie zalać 1l zimnej wody, dodać łyżeczkę soku z cytryny, majeranek i gotować, aż kurki będą półmiękkie. Dodać warzywa pokrojone w kosteczkę, gotować do miękkości. Doprawić pieprzem i solą, dodać śmietanę i jeszcze 1-2 łyżeczki soku z cytryny (spróbować i ew. dodać ciut więcej, zupa nie powinna być mdła) i pogotować chwilkę. Podawać samą lub z ulubionym chlebem.

Smacznego!




* Renata Opala "Słonecznikowa Dziewczynka"

21 komentarzy:

  1. denerwujecie mnie tymi kurkami :P Wszędzie kurki tylko u mnie ma buuu :P Na pocieszenie poproszę talerz zupy! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja się absolutnie zgadzam z Zieleniną! Wszędzie kurki, tarty, zupy, pasty a skąd ja mam tu wziąć kurki? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piekna w swojej prostocie:) i pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurki z bazaru :) Oj, jaka smaczna ta zupa!

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie też prosto, krupnikowo :)
    ale takiej kartoflanki to bym zjadła chętnie!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy19:51

    a wiesz, że nigdy nie jadlam kartoflanki? ;)
    Yummy & Tasty

    OdpowiedzUsuń
  7. "Król zażądał zwyczajnego obiadu!", bardzo mi się podoba ten fragment.
    Kurki uwielbiam, pod każda postacią, w takiej zupie też bym uwielbiała. Ale nigdy takiej nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  8. Kurkom mowimy zdecydowane TAK... z ziemniaczkami bomba!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja mam podobnie jak król:)
    Czasem jak powietrza potrzebuję zwyczajnego obiadu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię proste smaki. Może dlatego tak przypadła mi do gustu włoska kuchnia?

    OdpowiedzUsuń
  11. Suma składników bardzo mi się podoba.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. proste smaki.. kurki i ziemniaki.. pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Narobiłaś mi smaku. Zupa musi być niesamowita!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Super wygląda! lubię takie troszkę retro dania,a to na takie mi właśnie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  15. ech....zakupie chyba w koncu te kurki, bo same pysznosci kurkowe co rusz widze,a tu jeszcze taka zupka....mniam...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super! Ja też mam ochotę na kartoflankę, choć ostatnio przemknął mi przez myśl zwykły krupnik ;)

    pozdr!

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam kurki. Zawsze chodziłam z babcią do lasu, aby nazbierać ich na pyszną zupę, taką jak ta Twoja. Smakowity post i piękne jak zawsze fotografie. Pozdrawiam ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  18. A ja marzę o kartoflance od dawna. I ciągle mącę mamie w głowie, żeby w końcu zrobiła ;)
    Więc sama się zabiorę! Można z mrożonymi kurkami, Patrycjo?

    OdpowiedzUsuń
  19. Mileno,
    Mogą być mrożone:)

    Zielenino, Marto,
    Kurki z targu:)

    Małgo,
    To dobry pretekst, żeby spróbować:)

    Yba,
    Nic straconego a tę zupę robi się właściwie chwilkę:)

    Dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam Was serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  20. Patrycjo, dziękuję za ten przepis! Wczoraj znalazłam w mojej zamrażarce torbę kurek i powstała "twoja" zupa. Genialna w swojej prostocie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)