2011/12/28

Pszenno-żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami i białym makiem. Łatwe, bez formowania.



Dzień dobry!

A może bułeczkę z białym makiem i suszonymi pomidorami?
Po świątecznych przysmakach potrzebuję prostego jedzenia, a bułka z masłem, to to czego mi trzeba.
No, może jeszcze kubka migdałowej herbaty i lekkiego krupniku. Bułki są niezbyt czasochłonne i niezwykle proste do zrobienia, nie trzeba ich nawet formować, ciasto wystarczy pokroić w dowolne kształty.

Miłego dnia wszystkim!


Pszenno- żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami i białym makiem

6 suszonych pomidorów, w oliwie
340g ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
3 łyżki białego maku
350g mąki pszennej chlebowej
100g mąki żytniej jasnej
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy

Pomidory zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 min., odsączyć i pokroić w paseczki.

Do wody dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 2 godz., ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.
Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny/ owalny placek o grubości ok. 2 cm. Kroić np. nożem do pizzy, w dowolne kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.
Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.

Smacznego!



16 komentarzy:

  1. A to ja poproszę. Wyglądają pysznie!:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne wyszły,takie rustykalne odrobinę:)
    Pozdrawiam!
    M.

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne :) Choć kwaskowatość pomidorów w pieczywie może niektórym przeszkadzać.

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm... wyglądają smakowicie.
    A ja muszę sie pochwalić, że ryba po grecku się udała. I smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękności!
    takich bułek to ja jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie bym skubnęła jedną! Bardzo apetycznie wyglądają, przepis z pewnością spróbuję :)))

    M.

    OdpowiedzUsuń
  8. taka domowa buleczke z checia bym zjadla:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejny smakowity przepis o odpowiednim poziomie trudności, który kusi mnie aby ponownie spróbować swoich sił w wypiekach :)
    Dzięki za inspirację!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglądaja pysznie, a ja ostatnio zakochałam sie w pieczywie z dodatkiem pomidorów, wiec przepis zapisuje i mam nadzieje na szybkie wypróbowanie :D:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam suszone pomidory, dziękuję za przepis!
    pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  12. Anonimowy22:40

    Uroczo wyglądają te nieregularne, chrupiące kształty. To zdecydowanie wszystko, o czym teraz marzę....

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo chetnie poczestowalabym sie taka buleczka! Prostota ich wykonania urzeka.

    OdpowiedzUsuń
  14. Truflo! wczoraj wyszły z piekła. Świetny przepis i pyszne bułki :)


    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Robiłam je już milion razy w kilkudziesięciu odsłonach. To, jak dotąd, mój ulubiony przepis bazowy!

    OdpowiedzUsuń
  16. Kasia K.,
    Bardzo mi miło to słyszeć :) Dziękuję i na zdrowie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)