2012/02/20

Trufle z Grand Marnier i skórką pomarańczową.



Idealne trufle są niewielkie, takie na dwa-trzy kęsy, mają jedwabistą konsystencję i głęboki smak, rozpływają się powoli i na chwilę sprawiają, że zapomina się o rzeczywistości. 
Takie trufle to podróż do raju.

Bardzo lubię robić domowe trufle, eksperymentować ze smakami, konsystencją, to taka zmysłowa przyjemność, roztapianie czekolady, przesiewanie kakao. Te trufle są aksamitne, wręcz kremowe i niezwykłe w smaku, takie trochę buduarowe, trochę jak pluszowe kotary i miękkie pufy. 
I sprawiają, że przez chwilę zapomina się o wszystkim.



Trufle z Grand Marnier i skórką pomarańczową
(przepis zgodny z KPP, ok. 13-14szt.)

100g czekolady o zawartości kakao 70%
5 łyżek śmietanki kremówki, w temp. pokojowej lub lekko podgrzanej/ letniej
1 łyżka masła
2 łyżki Grand Marnier
odrobina soli morskiej
skórka otarta z 1 małej, sparzonej pomarańczy (najlepiej ekologicznej) - ok. 3/4- 1 płaskiej łyżeczki
do obtoczenia trufli - gorzkie kakao w proszku

Czekoladę roztopić na parze, na wolnym/ malutkim ogniu, mieszając trzepaczką balonową.
Wtedy dodać masło, mieszać trzepaczką, aż czekolada wchłonie masło.
Garnek zdjąć z ognia, ale miskę pozostawić na garnku.
Dodawać śmietankę partiami, wciąż mieszając trzepaczką. Kiedy czekolada wchłonie całą śmietankę, miskę zdjąć z garnka, intensywnie mieszać ok 1 min. (masa powinna uzyskać jedwabistą konsystencję i nieco ostygnąć), dodać Grand Marnier, po 1 łyżce, następnie odrobinę soli i na koniec skórkę pomarańczową. Mieszać trzepaczką balonową jeszcze ok 30sek. Masę przelać do pojemnika na żywność i chłodzić aż stężeje, można przez noc. Następnie nabierać łyżeczką lub mini łyżką do lodów, formować kulki i przekładać na talerz/ tacę wysypaną przesianym kakao, obtoczyć trufle w kakao i odstawić do lodówki na kilka godz. Gotowe trufle przechowywać w lodówce.

Smacznego!


24 komentarze:

  1. Muszą smakować wspaniale!
    :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie przepadam za alkoholem, czym mogę go zastąpić?
    hm, no ale trufle bez alkoholu?...

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. buduarowe,pluszowe kotary..działa na zmysły:)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Zmysłowa przyjemność... aksamitne, kremowe i niezwykłe w smaku, trochę buduarowe, jak pluszowe kotary i miękkie pufy" - mów do mnie jeszcze mów, nie przestawaj... już rozpoczęłam wędrówkę swą w kierunku spiżarni z czekoladą i śmietanką ;) ileż to trufli dobra kobiety wyjdzie mi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń
  5. dream-about-muffins,
    To jest likier zawierający esencję z gorzkich pomarańczy, wspaniale podkręca smak tych trufli, a w tej ilości alkohol nie jest bardzo wyczuwalny, ale jeśli nie lubisz, możesz pominąć:)

    ChilliBite,
    Ok. 13-14:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealne połączenie smaków! Zdjęcia rewelacyjne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepiekne sa te zdjecia:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Szkoda, że nie dołączone do czekoladowego weekendu :) Wyglądają bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. No to pojechałaś z tymi trufelkami :) Genialne. Myślę, że ta szczypta soli a nie Grand Marnier stawia kropkę nad "i". No i mam co zaserwować w niedzielę do kawy:)
    Pozdrawiam, Marta

    OdpowiedzUsuń
  10. Opis odlotowy, a same trufle... nie sądzę, żeby długo w tej lodówce poleżały :)

    Pozdrowienia,
    FF

    OdpowiedzUsuń
  11. Aksamitne, pluszowe i miękkie... Czy aby na pewno wciąż mowa o truflach? ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. czekolada + pomarańcz = połączenie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nigdy nie jadlam takich trufli...musza smakowac pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  14. wow-super!!! uwielbiam polaczenie czekolady i pomaranczy...
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. opis jest przepyszny, więcej nic nie potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Trufle - jestem na tak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Patrycjo, napisałaś o nich tak, że przez chwilę miałam ochotę na czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygladaja wspaniale, a do tego wcale nie wymagaja duzo pracy... Predzej czy pozniej na pewno sie skusze! Tez najbardziej lubie takie niewielkie, na gora dwa kesy.

    OdpowiedzUsuń
  19. Truflo, Twe trufle są oszałamiające. zdjęcia przepiękne, a cała strona bajeczna. cóż więcej?

    OdpowiedzUsuń
  20. O, super! Uwielbiam czekoladki z Cointreau lub Grand Marnier. Zapisuję przepis i zapraszam na moje sekretyczekolady.pl

    OdpowiedzUsuń
  21. Są cudowne. Jadłam i nie mogłam przestać.

    OdpowiedzUsuń
  22. Przyznam, że byłam sceptyczna i "nosiłam" ten przepis długo długo, zanim w końcu zdecydowałam się spróbować. Wydawało mi się, że to trudne, zostawia dużo bałaganu i mało satysfakcji. Gdybym wiedziała, jak bardzo się myliłam! Trufle są pyszne. Pyszne! Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam ochotę spróbować!
    Chyba je zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)