2012/07/18

Cukiniowe racuchy z sosem pieczarkowym



Latem lubię proste jedzenie. Truskawki maczane w śmietanie. Natkę pietruszki, prosto z grządki, jedzoną garściami z chlebem z masłem. Fasolkę szparagową - koniecznie zieloną- z oliwą i solą czosnkowo-cebulową, mogę codziennie, bez limitu. Góry pomidorów ( i sałaty). Na kromce chleba z masłem, w prostej sałatce ze śmietaną i cebulką. Z sałatą, oliwkami, piórkami cebuli,  fetą i balsamicznym vinegrettem. Chłodnik jabłkowy mojej Babci, z malutkich ogrodowych jabłek, doprawiony śmietanką i cynamonem. W każdej ilości, zimny! Maliny, zapomniałabym o malinach. I jeszcze ogórki. Prosto z krzaka, czyli tylko wtedy kiedy jestem w domu. Najsłodsze i najaromatyczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam. Bez goryczki, z miodowym posmakiem. Jedzą się właściwie same. Lub z odrobiną pieprzu i soli.
Wszystko jest świeże, soczyste, zielone, rubinowe, malinowe. Co tu dużo kombinować? Trę górę cukinii, smażę racuchy i pieczarki na sos. Znikają zanim zdążę pomyśleć "jakie-to-dobre".



Cukiniowe racuchy z sosem pieczarkowym
(przepis zgodny z KPP)

2 średnie cukinie, ok. 1/2 kg
2 jajka
pieprz czarny, świeżo mielony
sól morska
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki (dowolnej, u mnie mieszanka pszennej chlebowej i razowej)
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
odrobina kurkumy

olej roślinny - do smażenia

Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka.
Posypać lekko solą, zostawić żeby zmiękła i puściła sok (można nawet na noc).
Następnie dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, dodać resztę składników, wymieszać, spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić.
Smażyć na średnim ogniu, podawać ciepłe z sosem pieczarkowym.


Sos pieczarkowy
(przepis zgodny z KPP)

250g pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
słodka śmietanka
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
sok z cytryny
odrobina tymianku
olej roślinny

Pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju, popieprzyć i posolić, dusić do miękkości. Dodać trochę soku z cytryny, odrobinę tymianku, i kilka łyżek słodkiej śmietanki. Zmiksować, niekoniecznie na bardzo gładką masę, jeśli trzeba doprawić pieprzem, solą i jeśli sos jest za mdły, sokiem z cytryny. Sos będzie dość gęsty, rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody, do ulubionej konsystencji. Podawać z gorącymi racuchami cukiniowymi.

Smacznego!



Inne przepisy z cukinią w roli głównej:

Cukiniowa tarta z cheddarem i sosem czosnkowym
Pasztet cukiniowo-ciecierzycowy z halloumi lub oscypkiem


15 komentarzy:

  1. Pobłądziłam w sieci, trafiłam tutaj - w lodówce 2 cukinie czekające na wyrok - już wiem, co im zrobię...

    A Twój blog trafia na moją półkę - lubię schludność, troszkę magii, podoba mi się u Ciebie bardzo - zostaję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie cukiniowe placki. Moja babcia robiła takie z własnej cukinii wyhodowanej na działce. Zamiast sosu pieczarkowego często w lecie był kurkowy lub pomidorowy zrobiony z własnych pomidorów.
    Pycha!!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Babcia mojego Miłego wyjeżdża, pozostawiając nam pieczę nad działką przed kilka tygodni. Jednym z obowiązków jest zrywanie warzyw i owoców ;) Maliny, botwinka, jabłka, fasolka, wiśnie, szczypiorek, porzeczki, agrest, sałata...To wprost niesłychana radość zostać obdarowanym takimi przysmakami, naręczem kwiatów. Uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Prostota smakuje najlepiej. Piekne, malarskie fotografie..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. mmmmmm zaraz biegnę do ogrodu po cukinię!!!! A ten chodnik jabłkowy???? Czy mogę prosić o przepis? Bo również brzmi smakowicie!!! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. kotleciki cukiniowe są numerem jeden przez cały rok w moim domu:)) uwielbiam dodawać do nich dla kontrastu kawałki świeżej papryki i dużo czosnku+tymianek :)
    cukiniowelove;)
    uściski!
    J

    OdpowiedzUsuń
  8. idealne, malomaczne i warzywne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Placki cukiniowe wygladaja naprawde zachecajaco... Sezon trwa, musze kilka zakupic w takim razie!

    OdpowiedzUsuń
  10. placki cukiniowe zajadam zazwyczaj z sosem czosnkowym lub kwasna smietana, ale wyprobuje tez ten pomysl z sosem pieczarkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pochwała prostoty te twoje placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Proste najlepsze! Wspaniałe, takie wydaja się jak w starej kuchni! Super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja robię placuszki cukiniowe na słodko ze stewią, używam róznych mąk i płatków. I pomimo tego,że placuszki są słodkie lubie posypac je gruba sola morską już na talerzu lub posmarowac masłem orzechowym i także posypac solą. Polecam !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)