Latem lubię proste jedzenie. Truskawki maczane w śmietanie. Natkę pietruszki, prosto z grządki, jedzoną garściami z chlebem z masłem. Fasolkę szparagową - koniecznie zieloną- z oliwą i solą czosnkowo-cebulową, mogę codziennie, bez limitu. Góry pomidorów ( i sałaty). Na kromce chleba z masłem, w prostej sałatce ze śmietaną i cebulką. Z sałatą, oliwkami, piórkami cebuli, fetą i balsamicznym vinegrettem. Chłodnik jabłkowy mojej Babci, z malutkich ogrodowych jabłek, doprawiony śmietanką i cynamonem. W każdej ilości, zimny! Maliny, zapomniałabym o malinach. I jeszcze ogórki. Prosto z krzaka, czyli tylko wtedy kiedy jestem w domu. Najsłodsze i najaromatyczniejsze jakie kiedykolwiek jadłam. Bez goryczki, z miodowym posmakiem. Jedzą się właściwie same. Lub z odrobiną pieprzu i soli.
Wszystko jest świeże, soczyste, zielone, rubinowe, malinowe. Co tu dużo kombinować? Trę górę cukinii, smażę racuchy i pieczarki na sos. Znikają zanim zdążę pomyśleć "jakie-to-dobre".
Cukiniowe racuchy z sosem pieczarkowym
(przepis zgodny z KPP)
2 średnie cukinie, ok. 1/2 kg
2 jajka
pieprz czarny, świeżo mielony
sól morska
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
3 pełne łyżki mąki (dowolnej, u mnie mieszanka pszennej chlebowej i razowej)
4-5 łyżek jogurtu naturalnego
odrobina kurkumy
olej roślinny - do smażenia
Cukinię zetrzeć na tarce jarzynowej, do durszlaka.
Posypać lekko solą, zostawić żeby zmiękła i puściła sok (można nawet na noc).
Następnie dokładnie odcisnąć, przełożyć do miski, dodać resztę składników, wymieszać, spróbować czy nie trzeba jeszcze doprawić.
Smażyć na średnim ogniu, podawać ciepłe z sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy
(przepis zgodny z KPP)
250g pieczarek, obranych i pokrojonych w kostkę
słodka śmietanka
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
sok z cytryny
odrobina tymianku
olej roślinny
Pieczarki usmażyć na niewielkiej ilości oleju, popieprzyć i posolić, dusić do miękkości. Dodać trochę soku z cytryny, odrobinę tymianku, i kilka łyżek słodkiej śmietanki. Zmiksować, niekoniecznie na bardzo gładką masę, jeśli trzeba doprawić pieprzem, solą i jeśli sos jest za mdły, sokiem z cytryny. Sos będzie dość gęsty, rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody, do ulubionej konsystencji. Podawać z gorącymi racuchami cukiniowymi.
Smacznego!
Inne przepisy z cukinią w roli głównej:
Cukiniowa tarta z cheddarem i sosem czosnkowym
Pasztet cukiniowo-ciecierzycowy z halloumi lub oscypkiem
Pobłądziłam w sieci, trafiłam tutaj - w lodówce 2 cukinie czekające na wyrok - już wiem, co im zrobię...
OdpowiedzUsuńA Twój blog trafia na moją półkę - lubię schludność, troszkę magii, podoba mi się u Ciebie bardzo - zostaję i pozdrawiam.
Lubię takie cukiniowe placki. Moja babcia robiła takie z własnej cukinii wyhodowanej na działce. Zamiast sosu pieczarkowego często w lecie był kurkowy lub pomidorowy zrobiony z własnych pomidorów.
OdpowiedzUsuńPycha!!
Pozdrawiam serdecznie!
Babcia mojego Miłego wyjeżdża, pozostawiając nam pieczę nad działką przed kilka tygodni. Jednym z obowiązków jest zrywanie warzyw i owoców ;) Maliny, botwinka, jabłka, fasolka, wiśnie, szczypiorek, porzeczki, agrest, sałata...To wprost niesłychana radość zostać obdarowanym takimi przysmakami, naręczem kwiatów. Uwielbiam.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńProstota smakuje najlepiej. Piekne, malarskie fotografie..Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż tak mam :)
OdpowiedzUsuńDeliziosi
OdpowiedzUsuńciao
mmmmmm zaraz biegnę do ogrodu po cukinię!!!! A ten chodnik jabłkowy???? Czy mogę prosić o przepis? Bo również brzmi smakowicie!!! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńkotleciki cukiniowe są numerem jeden przez cały rok w moim domu:)) uwielbiam dodawać do nich dla kontrastu kawałki świeżej papryki i dużo czosnku+tymianek :)
OdpowiedzUsuńcukiniowelove;)
uściski!
J
idealne, malomaczne i warzywne ;)
OdpowiedzUsuńPlacki cukiniowe wygladaja naprawde zachecajaco... Sezon trwa, musze kilka zakupic w takim razie!
OdpowiedzUsuńplacki cukiniowe zajadam zazwyczaj z sosem czosnkowym lub kwasna smietana, ale wyprobuje tez ten pomysl z sosem pieczarkowym:)
OdpowiedzUsuńPochwała prostoty te twoje placuszki.
OdpowiedzUsuńProste najlepsze! Wspaniałe, takie wydaja się jak w starej kuchni! Super!
OdpowiedzUsuńJa robię placuszki cukiniowe na słodko ze stewią, używam róznych mąk i płatków. I pomimo tego,że placuszki są słodkie lubie posypac je gruba sola morską już na talerzu lub posmarowac masłem orzechowym i także posypac solą. Polecam !
OdpowiedzUsuń