2012/10/30

Awokado, sardynki. Śniadanie ekspresowe.



Raz - dwa - trzy, śniadanie!



Pasta z sardynek i awokado
(przepis zgodny z KPP)

1 awokado, dojrzałe i miękkie
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
1 puszka sardynek
ocet balsamiczny ok. 1/2 - 1 łyżeczki (do smaku)
mała szczypta tymianku
oliwa z oliwek

Awokado wydrążyć łyżeczką, przełożyć do miseczki.
Dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę soli, sardynki, całość rozgnieść widelcem. Dodać octu balsamicznego (do smaku), małą szczyptę tymianku i tylko tyle oliwy z oliwek by pasta miała odpowiednią konsystencję. Przechowywać w lodówce, do następnego dnia.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Zanosi się na dobre połączenie... :) Ostatnio brakuje mi ciekawych smaków. Dzięki! I pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę spróbować z awokado.
    Miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, ale jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Awokado samo w sobie mnie nie kreci, chyba przez te maslana konsystencje, ale w takim polaczeniu - kto wie...?

    OdpowiedzUsuń
  5. i kto by pomyślał,że sardynki można tak ładnie sfotografować.

    OdpowiedzUsuń
  6. Patrycja,
    Uwielbiam Twoja zakladke 'Do Chleba'. Wyprubowalam juz wszystkie Twoje pasty sniadaniowe, zaraz lece po avocado... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. mniam mniam! ale smaka mi narobiłaś:)))

    OdpowiedzUsuń
  8. to musi byc dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  9. też (znudzona zwyczajnymi kanapkami) szukam teraz nowych smaków. dziękuję za inspiracje!

    OdpowiedzUsuń
  10. Najlepsze dojrzałe awokado. Uwielbiam ten owoc, choć ludzie różnie reagują :) A z sardynkami muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  11. piękne fotografie jedzenia zakochalam sie w nich<3

    OdpowiedzUsuń
  12. I have made this before after watching an episode of Good Eats. It's delicious!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)