2012/10/09

Gryczane herbatniki



Maślane, słodko-słone, z kryształkami grubej, szarej soli, z delikatnym, ziemnym posmakiem gryki.
W sam raz na jesień pachnącą suchymi, nagrzanymi, bordowo- żółtymi liśćmi (ten zapach upaja!).
Weź do pudełka. Nie tylko na spacer po parku.


Gryczane herbatniki
  (przepis zgodny z KPP, nieznacznie modyfikowany, 
   źródło: Sigrid Verbert "Smakowite prezenty")

125 g miękkiego masła
65 g ksylitolu + 60 g nektaru z agawy
(lub 65 g cukru + 60 g cukru trzcinowego)
1 jajko
mielony imbir, na czubku noża
szczypta soli morskiej (użyłam grubej, szarej soli, dałam sporą szczyptę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej
180 g mąki gryczanej
do posypania: 20 g ksylitolu lub cukru trzcinowego (pominęłam)


Masło utrzeć z ksylitolem i agawą (lub cukrem).
Dodać jajko, miksując na średnich obrotach, dodać imbir, sól, proszek do pieczenia, 
mąkę pszenną i gryczaną. Miksować krótko, do wyrobienia składników. 
Ciasto uformować w dysk i włożyć do lodówki na 1 godz.
Piec rozgrzać do 170-180st. C
Schłodzone ciasto, rozwałkować na lekko omączonym blacie na grubość ok. 5mm  
Wykrawać dowolne kształty, herbatniki można dodatkowo posypać ksylitolem lub cukrem trzcinowym (pominęłam). Piec ok. 13-20 min, w zależności od wielkości i grubości herbatników.
Przechowywać w pudełku lub puszce. 

Smacznego!




27 komentarzy:

  1. Nie trzeba mi nic więcej by wypróbować ten przepis - Twój wstęp i te jesienne zdjęcia wystarczą.

    OdpowiedzUsuń
  2. I will eat you all !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! i te stempelki na nich niezwykle urocze:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z takimi napisami uroczo wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  5. żałuję, że nie kupiłam tych stempelków do ciastek. takie ciasteczka z przesłaniem to super pomysł P:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jesienią zawsze mam ochotę piec z innych mąk niż żelazne trio pszenica-orkisz-żyto:) Nie wiem, może to wynika z chęci poszukiwania głębszego, jeszcze bardziej naturalnego smaku? Dobrze określiłaś go ziemnym. Jest jakieś ciepło w gryce, a jeszcze więcej go w takich ciasteczkach. Lu będzie zachwycona!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale śliczne są! podobają mi się te napisy na nich:)
    bardzo fajny pomysł.
    pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem Ci bardzo wdzięczna za zamieszczanie inspirujących przepisów z mąką gryczaną. A te ciasteczka są absolutnie urocze :)Wypróbuję niezwłocznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Z tymi napisami to jak z "Alicji w krainie czarów" :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne ciasteczka do gorącej popołudniowej herbaty po długim, męczącym dniu :) Jak tylko uda mi się gdzieś dostać mąkę gryczaną to koniecznie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają rewelacyjnie, dodaję do ulubionych:)

    OdpowiedzUsuń
  12. ostatnio moja torebka jest pełna miedziano-złotych okruszków..niestety tych kupnych,bez kojących jesiennych przypraw.piękne są!

    OdpowiedzUsuń
  13. piękne zdjęcia, wyglądją tak że schrupałabym całe opakowanie:)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Super przepis, uwielbiam takie zdrowsze wersje znanych nam słodkości.
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  15. mmhhmmm...wyglądają przepysznie, jutro upiekę:)
    Mam pytanie. Skończył mi się syrop z agawy i nie mam ksylitolu;), ale mam stewię. Ostatnio piekłam zwykłe kruche (orkiszowe) ze stewią zamiast cukru. Wyszły bardzo dobre. Myślisz, że tu też się nada?

    pozdrawiam ciepło
    Pola

    OdpowiedzUsuń
  16. idealny pomysł na jesienne pieczenie !
    dziękuję, koniecznie muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  17. odpoczywalnia,
    Nektar z agawy jest w smaku intensywny, lekko pikantny, podobny trochę do cukru muscovado/ trzcinowego i to daje ten wspaniały posmak w połączeniu z gryką. Z samą stevią oczywiście wyjdą, ale smak będzie zupełnie inny. Możesz też dać stevię i troszkę miodu gryczanego (nie dużo, żeby nie zdominował), to powinno zadziałać podobnie:)

    OdpowiedzUsuń
  18. U mnie właśnie się pieką :) Dziękuję Ci Patrycjo za przepis :) I zastanawiam się, czy ciasto na te herbatniki można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne.
    Apetyczne.
    Wielkość idealna do podjadania:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasteczka wyglądają uroczo :3

    OdpowiedzUsuń
  21. Edith,
    Nie próbowałam, ale chyba można zaryzykować. Jeśli będziesz mrozić, daj znać jak poszło:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają jak moje następne ciastka :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Z chęcią wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Patrycjo, dziękuję za odpowiedź. Fajny pomysł z tym miodem gryczanym. Spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  25. Kilka miesięcy temu pisałam na temat Twoich rewelacyjnych digestives, które od czasu odkrycia tego przepisu piekę na tyle często,że prawie codziennie mam je do porannej kawy i jeszcze mi się nie znudziły. Potrafię wstac o piatej rano, aby przygotowac nową porcję !
    O herbatnikach gryczanych myślałam wielokrotnie, ale dopiero dzisiaj upiekłam. Spróbowałam i ... odpłynęłam !!! Nowy lider na mojej ciasteczkowej liście przebojów i myślę,że długo na niej pozostanie :)
    Nie miałam nektaru tylko syrop z agawy, nie wiem jak bardzo one różnią się w smaku, bo nigdy nie udało mi sie kupic nektaru.
    Xylitol zastąpiłam stewiozydem, co także pewnie zmieniło nieco smak. Nie byłam także pewna ile mam go dodac, czy ciasteczka mają byc bardziej słone jak digestives, czy jednak słodkie. Mnie wyszły dosyc słodkie. Są naprawdę super, ale zastanawiam się nad wypróbowaniem także wersji bardziej słonej typu digestives. Patrycjo, czy uważasz,że warto ?

    OdpowiedzUsuń
  26. Te ciastka są obłędne! Cała rodzina jest uwielbia, fajnie smakują z dodatkiem mielonego siemienia zamiast jajka, jak kiedyś mi doradziłas! Dziś pieczemy je z Helena dla Dziadkow :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)