2014/10/16

Dziewiąty Światowy Dzień Chleba/ 9th World Bread Day


To już dziewiąty Światowy Dzień Chleba, kolejny w którym wszyscy domowi piekarze wyjmą  z pieców pyszne chleby, bagietki i bułki.
W tym roku postanowiłam przygotować najłatwiejszy z łatwych przepis na bułeczki.
Wiem, jak wiele obaw mają osoby, które nigdy nie upiekły żadnego pieczywa, perspektywa zakwasu, wyrabiania i formowania, obawa o mąki i właściwą konsystencję ciasta, może trochę odstraszać. Ale z doświadczenia wiem, że bułeczki najbardziej pomagają ten strach oswoić, a gdy się udadzą, przychodzi ochota na poważniejsze wypieki i wtedy przygoda zaczyna się na całego.
Tak więc przepis dla nieśmiałych, przyszłych, domowych piekarzy, ale i dla każdego kto lubi dobrą bułkę na śniadanie. A jeśli ktoś ma ochotę na bardziej zaawansowane chleby, zapraszam do działu CHLEB, gdzie każdy znajdzie coś dla siebie, chleby proste, trudne i bardzo trudne - wyzwanie i przyjemność dla zaawansowanych domowych piekarzy.


Zapraszam!






Bułeczki z ziarnami 

Zaczyn:
6g świeżych drożdży
125g ciepłej wody
140g mąki pszennej

Wszystkie składniki wymieszać, miskę szczelnie przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 3 godz. (jeśli wygodniej, można też na noc w temp. pokojowej)

Ciasto właściwe:
cały zaczyn
1 łyżka płynnego miodu lub ulubionego syropu (np. klonowego, z agawy, daktylowego)
2 łyżeczki miękkiego masła
240 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki płatków owsianych
1/2 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżki sezamu
400g mąki pszennej
50g mąki żytniej razowej lub pszennej pełnoziarnistej
olej roślinny (do wyrabiania)

do obtoczenia bułeczek: 
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka sezamu
1 łyżka siemienia lnianego

Do zaczynu dodać wodę, sól, miód lub syrop, masło, pestki i ziarna, wymieszać.
Dodać obie mąki i miksować na średnim biegu 3-4 min, aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję. Ciasto wyłożyć na lekko natłuszczony olejem blat i krótko wyrobić natłuszczonymi olejem dłońmi. Uformować w kulę, przełożyć do miski, miskę szczelnie przykryć folią i odstawić do wyrastania, w ciepłe miejsce, na 1godz. Ciasto podwoi swoją objętość.
 Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na lekko naoliwiony blat i krótko wyrobić natłuszczonymi dłońmi. Ciasto podzielić na 12 równych części, najlepiej odważając, mamy wtedy pewność, że wszystkie bułeczki upieką się równomiernie, w tym samym czasie. Każdą część uformować w bułeczkę. Przygotować dwie miseczki: w jednej wymieszać składniki do obtoczenia, do drugiej wlać wodę. Blachę do pieczenia wyłożyć pergaminem.
Uformowaną bułeczkę zanurzyć na chwilkę w wodzie, następnie w miseczce z pestkami. Dociskając dłońmi pestki, nadać bułeczce okrągły kształt. Obtoczone w ziarnach bułeczki układać na blasze, następnie odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia, na 1 godz. Wyrośnięte bułeczki obficie spryskać wodą i wstawić do nagrzanego do 210 st. C piekarnika. Piec 15-18min., studzić na kratce.

Smacznego!


5 komentarzy:

Mona Te pisze...

Nigdy nie piekłam chleba, chyba się bałam... Ale teraz się nie boję! :D Kocham chleb, świeży, ciepły, pachnący... kojarzy mi się ze szczęśliwym dzieciństwem, chwilami szczęścia. :)

tola pisze...

Kiedyś namiętnie szukałam idealnego przepisu na chleb, ale za każdym razem coś mi nie pasowało (już po upieczeniu).
Te bułki natomiast wydają się idealne, proste w przygotowaniu, więc czuję, że pojawią się i u nas w domu :)

Lucyna W pisze...

Bułeczki bardzo dobre ,czy wyszedłby z tego ciasta chleb?

Patrycja pisze...

Lucyna W,
Tak, oczywiście :)

Majana pisze...

Piękne te bułeczki!
Pozdrawiam :)