tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post5320518817339018012..comments2024-03-23T11:38:04.989+00:00Comments on Trufla: Śniadania idealne. Omlet biszkoptowy.Patrycjahttp://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comBlogger25125tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-1810521095778596582013-01-14T13:01:22.354+00:002013-01-14T13:01:22.354+00:00własnie zjadłam :)) posmarowałam serkiem waniliowy...własnie zjadłam :)) posmarowałam serkiem waniliowym homogenizowanym! rewelacjaaaaaaaaaaaa :))))Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13135902139842864588noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-30679408973726981172011-08-29T13:28:19.305+01:002011-08-29T13:28:19.305+01:00Chce mi się do tego omleta wrócić...i chyba wrócę ...Chce mi się do tego omleta wrócić...i chyba wrócę jutrzejszego ranka :)<br />Pozdrawiam!Milena https://www.blogger.com/profile/12048920426844025312noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-23522962312363765132011-08-25T18:01:39.494+01:002011-08-25T18:01:39.494+01:00Mileno,
Odstawiać ciasta nie trzeba, ale powinno ...Mileno, <br />Odstawiać ciasta nie trzeba, ale powinno się je dokładnie i cierpliwie ucierać łyżką, aż będzie gładkie. Bardzo się cieszę, że omlet smakował i pozdrawiam serdecznie:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-40777393324705911822011-08-21T09:40:07.043+01:002011-08-21T09:40:07.043+01:00Patrycjo,
omlet pyszny, ale dopiero drugi :)
Ktoś ...Patrycjo,<br />omlet pyszny, ale dopiero drugi :)<br />Ktoś już chyba pisał, że pierwszy wyszedł dość płaski (wyglądał jak pancake), dopiero drugi ładnie wyrósł. Jak sądzisz, dlaczego? Może to ciasto powinno postać około 5 minut, by napęczniała soda?<br />Dodam, że użyłam mąki pszennej i pełnoziarnistej w proporcjach 50:50. Nie używałam miksera do mieszania składników, bo wydawało mi się, że trzeba wykonać tę czynność manualnie.<br />Tak czy inaczej, smakuje świetnie i pewnie na stałe zagości w moim śniadaniowym menu.<br />Dziękuję i pozdrawiam. Będę wdzięczna za pomoc w rozwianiu moich wątpliwości :)Milena https://www.blogger.com/profile/12048920426844025312noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-11271564172631296242010-11-15T01:43:16.915+00:002010-11-15T01:43:16.915+00:00Wiankowa,
Cieszę się,żę się udał i że Ci zasmakowa...Wiankowa,<br />Cieszę się,żę się udał i że Ci zasmakował:)<br /><br />Mihrunnisa, <br />Mąki można spokojnie mieszać wg uznania. Ten omlet rzeczywiście jest sycący:)<br /><br />Whisperer,<br />To bardzo miłe, dziękuję:)<br />I ja używam kefiru wymiennie z maślanką, już doprecyzowałam. Cieszę się, że smakował:)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-36898991470840178412010-11-14T15:13:31.145+00:002010-11-14T15:13:31.145+00:00Truflo,nawet nie wiesz jak często jadam 'z To...Truflo,nawet nie wiesz jak często jadam 'z Tobą' moje śniadania,do których przywiązuję b.duża wagę.<br />Omlet dziś zrobiłam,zjadłam,wyszedł jak trzeba-pysznie! użyłam o mąki orkiszowej,gryczanej,owsianej i razowej i zamiast kefiru-maslanki.Zjadłam z miodem i ze smakiem! pozdrawiamWhispererhttps://www.blogger.com/profile/13816495360238506425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-3303106780208678982009-11-08T12:42:34.871+00:002009-11-08T12:42:34.871+00:00Zrobiłam i będą powtórki :), jejku ale jestem naje...Zrobiłam i będą powtórki :), jejku ale jestem najedzona pomimo że czułam już się syta po 3/4 po prostu musiałam zjeść. Zmodyfikowałam rodzaje mąk tzn: dałam po 2 z każdej gryczanej palonej (moja ukochana mąka)jęczmiennej, pszennej graham i żytniej sitkowej ale ona wyglądała co najmniej na razową i miała nie w pełni zmielone ziarna :) pycha i nie miałam kefiru to dałam jogurt oraz nie dodawałam kurkumy i imbiru ale następnym razem dam albo kakao albo przyprawę piernikową :)Mihrunnisahttps://www.blogger.com/profile/07037794955626071680noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-41155780207518194052009-09-04T14:35:38.281+01:002009-09-04T14:35:38.281+01:00Robiłam pierwszy raz jakikolwiek omlet (za tymi &#...Robiłam pierwszy raz jakikolwiek omlet (za tymi 'normalnymi' chyba nie przepadam za bardzo ;) ). <br />Z braku jakiejkolwiek innej mąki zrobiłam tylko z pszennej, zjadłam (na pół z Mamą) z powidłem śliwkowym i śliwkami, dodatkowo posypałam cynamonem i też wyszło bardzo smacznie! <br />Dzięki wielkie za przepis! Będę robiła takie 'danie' częściej- bo i smacznie i szybko! <br />Pozdrawiam serdecznieWiankowahttps://www.blogger.com/profile/13007372690581634826noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-13475150202839108162009-08-16T20:31:15.528+01:002009-08-16T20:31:15.528+01:00Bardzo dobry (z maki pszennej i orkiszowej), chcoi...Bardzo dobry (z maki pszennej i orkiszowej), chcoiaz chyba wole klasyczny biszkoptowy z ksiazki Kuchnia polska, na pianie, z lyzka maki i bez proszku. Ale ten bede tez robic, dla odmiany ;-)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-3380696034954546392009-08-12T19:01:55.459+01:002009-08-12T19:01:55.459+01:00zły dzień to miałam dziś, ale myśle że ta zmiana r...zły dzień to miałam dziś, ale myśle że ta zmiana razowej sie przyczyniła do zmiany koloru, no i dłużej ucierałam :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-20150286992705731162009-08-12T14:37:08.518+01:002009-08-12T14:37:08.518+01:00To rozumiem! Taka powinna być reakcja na dobrze us...To rozumiem! Taka powinna być reakcja na dobrze usmażony omlet:) Niektóre mąki nie chcą współpracować jak widać (o żytniej mówię), albo po prostu miałaś zły dzień, raz się da mniej czegoś lub sypnie więcej sody, raz mniej. Już to doprecyzowałam w przepisie:) Każdy ma inną rękę i łyżkę (w sensie szczodrości - dla jednego łyżka to płaściutka, a dla innego zawsze pełna) dlatego lubię receptury "na wagę", a tu się to nie sprawdza. Ale jak się raz uda to już wiadomo jak konsystencja powinna wyglądać:)<br />Życzę Ci więc samych udanych omletów!:D<br /><br />Pozdrawiam i dziękuję za zaproszenie ale to raczej nieprędko z przyczyn wyższych:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-52188889349534648332009-08-12T14:07:06.521+01:002009-08-12T14:07:06.521+01:00wyszedł! tralalalalalala! i był pyszny, kocham Cię...wyszedł! tralalalalalala! i był pyszny, kocham Cię za ten omlet, serio!!! niedługo pstryknę mu fotki (bo od dziś coś czuję, że codziennie będe go jeść) i wrzucę na blog<br />Użyłam pszenne razowej za 2zł (wcześniej używałam jakiejś bio, ta za 2zł miała dużo więcej otrąb) i gryczanej :) no i dałam więcej proszku i sody<br />Ale mimo to to przyjedź! Zapraszam :)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-35417435121948224172009-08-11T19:37:44.740+01:002009-08-11T19:37:44.740+01:00Aga-aa
Opadł po przewróceniu? Rany, ja się dowiad...Aga-aa<br /><br />Opadł po przewróceniu? Rany, ja się dowiaduję ciekawych rzeczy dzięki Twoim eksperymentom;) Nic to, słuchaj - każdy będzie miał inne dziurki, zależne od mąki, niektóre mają mini dziurki (jak po nakłuciu szpilką, ale duużo), inne dość duże. Natomiast wiesz, ja z żytniej nigdy nie robiłam, z różnych robiłam, ale żytnia jakoś mi nie leży do tego, trudno ją "podnieść". Spróbuj po prostu z pszenną-razową czy orkiszową, może ew. ciutkę więcej sody i proszku, musi wyjść! Jak nie to przyjadę i sama Ci ten omlet usmażę:D<br /><br />Uściski!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-13436030295459619192009-08-11T19:25:23.271+01:002009-08-11T19:25:23.271+01:00nie wiem jakimi żarnami mąka była mielona, ale uży...nie wiem jakimi żarnami mąka była mielona, ale użyłam graham typ 1850 i żytniej typ 720, następnym razem spróbuje z razową 2000<br />a smazylam na małej patelni o średnicy 22 cm ;)<br />nie miał takich dziurek jak Twój :( smaczny był, ale wizualnie był do pupy ;) urósł i opadł po przewróceniu wrrrAgata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-72595178646470343002009-08-11T11:42:37.410+01:002009-08-11T11:42:37.410+01:00Aga-aa
Wyszedł jasny z mąki razowej? Nigdy mi się...Aga-aa<br /><br />Wyszedł jasny z mąki razowej? Nigdy mi się to nie udało, siłą rzeczy razowa będzie ciemna. Ja użyłam pszennej-razowej stoneground mielonej kamiennymi żarnami (grubą i z dużą zawartością otrąb) + razową chlebową. Ale robiłam z wielu mąk i zawsze ale to zawsze się udaje.<br />Jeśli chodzi o brak puszystości, to już naprawdę nie wiem. Może za mało sody albo proszku? Każdy inaczej odmierza (moja 1/3 to bliżej takiej skromnej 1/2) a i łyżeczki się różnią, no i nie zawsze wsypiesz idealnie tyle samo. Może też za krótko ucierałaś, musi być dokładnie "ukręcony". Lub za dużo kefiru i omlet opadł.<br />No i ja smażyłam 2 małe, a małe lepiej rosną.<br />Daj mu jeszcze jedną szansę. Nie wierzę, ze się nie uda, on się zawsze udaje. Spróbuj jeszcze raz:)<br /><br />Na pocieszenie powiem, że zrobiłam z jednej porcji ciasta 2 małe omlety: jeden wyszedł puszysty, drugi mniej. Alchemia;)<br /><br />Pozdrawiam!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-25583062673300078322009-08-11T08:31:14.153+01:002009-08-11T08:31:14.153+01:00zrobiłam zgodnie z przepisem, uzylam mąki pszennej...zrobiłam zgodnie z przepisem, uzylam mąki pszennej razowej i graham, a omlet wyszedł mi zupełnie inny niż twój :( Twój jest w środku taki ciemny, a mój zupełnie jasny :( zbityAgata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-40194544057005083722009-08-09T18:04:19.712+01:002009-08-09T18:04:19.712+01:00Mmm, cos czuje ze taki omlet moze byc lepsz niz na...Mmm, cos czuje ze taki omlet moze byc lepsz niz nalesniki z ciemna maka, och co za swietny pomysl :-)buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-9419230048681377922009-08-09T17:13:01.798+01:002009-08-09T17:13:01.798+01:00Piękny jest, na pewno wypróbuję, bardzo lubię zast...Piękny jest, na pewno wypróbuję, bardzo lubię zastępować białą pszenną mąkę innymi, razowymi, ale z omletem jeszcze nie próbowałam.<br /><br />U mnie w domu grzybek mówiło się na jajka usmazone z bułką tartą i/lub mąką - jedno i drugie pozostałość po panierowaniu czegoś :)Cremebruleehttps://www.blogger.com/profile/17448144977033135459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-47575743952527030152009-08-09T10:54:19.243+01:002009-08-09T10:54:19.243+01:00Poswix,
Omlet jest puszysty tak jak lubię. Jest t...Poswix,<br /><br />Omlet jest puszysty tak jak lubię. Jest też prosty w przygotowaniu, dlatego nie wyobrażam sobie dodatkowego "utrudniacza" w postaci ubijania piany z białka;) Ubite białko dodaje się zwykle na końcu (żeby nie opadło) i jeśli chcesz możesz je dodać po kurkumie - będzie idealnie zgodnie z KPP.<br /><br />Małgosiu, Alu<br /><br />A u mnie w domu grzybek mówiło się na jajecznicę z dodatkiem mleka i mąki. Pojęcia nie mam czemu;)<br /><br />Aniu,<br /><br />Tak, kefir dodaje puszystości (albo maślanka). Czułam, że sztućce Ci się spodobają;)<br /><br />Dziewczyny,<br />dziękuję Wam za miłe słowa,<br />Pozdrawiam niedzielnie!:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-84862939061306080912009-08-09T10:04:38.900+01:002009-08-09T10:04:38.900+01:00Patrycjo! omlet wygląda wspaniale. mimo, iż jestem...Patrycjo! omlet wygląda wspaniale. mimo, iż jestem po śniadaniu podczas zerkania na Twoje śniadanie - zgłodniałam :)peggykombinerahttps://www.blogger.com/profile/08262337734676642372noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-63470962262275247532009-08-09T09:58:24.279+01:002009-08-09T09:58:24.279+01:00cholipka ten omlet wygląda bosko! włączam go do sw...cholipka ten omlet wygląda bosko! włączam go do swojego repertuaru śniadań ;)Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-2443640279871507672009-08-09T09:03:03.136+01:002009-08-09T09:03:03.136+01:00Żeby olmet był jeszcze bardziej puszysty z białka ...Żeby olmet był jeszcze bardziej puszysty z białka można ubić pianę. Tylko nie wiem jak to się ma do KPP. Pewnie wtedy sprawa się mocno komplikuje... Czy to w ogóle dopuszczalne? :-)Hanna Mihttps://www.blogger.com/profile/18289120320361200249noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-25982899625678143392009-08-09T08:04:08.997+01:002009-08-09T08:04:08.997+01:00u mnie też nazywa to się grzybek jak u Małgosi ...u mnie też nazywa to się grzybek jak u Małgosi i takie ,,grzybki"<br />piekła,a raczej smażyła mi i siostrze moja babcia <br />Nie jadłam od latmargothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-31842803953277829592009-08-09T07:44:04.202+01:002009-08-09T07:44:04.202+01:00Ładny! Taki wyrośnięty. JA nigdy nie robiłam go z ...Ładny! Taki wyrośnięty. JA nigdy nie robiłam go z kefirem, ale to zmienię, bo chyba kefir odpowiada za puszystosc. I z mąką razową nie probowałam, choć to taka oczywista modyfikacja!<br /><br />Podobają mi się Twoje sztućce, Patrycjo :)Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-59170511896186362812009-08-09T07:10:25.474+01:002009-08-09T07:10:25.474+01:00U nas nazywa się "grzybek". I też znam o...U nas nazywa się "grzybek". I też znam od zawsze. :) Kręciła go Babcia. Teraz ja kręcę swoim dzieciom. W kubeczku. :) Ale znam tylko smak pszennego...Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.com