tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post7592841394795823342..comments2024-03-23T11:38:04.989+00:00Comments on Trufla: Trochę rozważań o chlebie...Patrycjahttp://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comBlogger36125tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-70412749396385971712013-03-29T11:06:42.159+00:002013-03-29T11:06:42.159+00:00Pewnie, domowy chleb jest przepyszny. Co do kupnyc...Pewnie, domowy chleb jest przepyszny. Co do kupnych bułek - nie dawajcie proszę, żadnego chleba ptakom (ani kupnego, ani domowego). To im bardzo szkodzi (chyba, że w tekście była to przenośnia).Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-55283705812772480572013-03-28T23:40:37.908+00:002013-03-28T23:40:37.908+00:00Ok. 4 lat temu zaczęła się Moja przygoda z pieczen...Ok. 4 lat temu zaczęła się Moja przygoda z pieczeniem chleba, najpierw miałam zbyt zimne mieszkanie a to była zima więc nawet zakwasu nie udało mi się zrobić, jak przyszło lato to się zaczęło i poszło świetnie,coraz rzadziej kupowałam chleb, a coraz częściej go piekłam. Teraz już wcale go nie kupuję. Wiele razy zostało to docenione przez gości w moim domu.Dziś piekłam, aż 4 chleby tylko na zakwasie i wszystkie się udały. Jem teraz słynny chleb Tatter z kozim serkiem. Dla takich smaków warto porzucić kupowanie oszukanego i pompowanego pieczywa i robić go samodzielnie, stworzyć w domu swoją własną manufakturę chleba:) <br />Ewelinahttps://www.blogger.com/profile/15433312163307453856noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-86002588188587890612013-03-28T21:45:53.935+00:002013-03-28T21:45:53.935+00:00Mój pierwszy bochenek był absolutnym sukcesem i ws...Mój pierwszy bochenek był absolutnym sukcesem i wszyscy wspominają go najmilej. Te późniejsze też dobre, ale pierwszy najlepszy. A może po prostu przyzwyczaili się do dobrobytu? Spróbuję go jutro odtworzyć! :) <br />No i to prawda, grahamki nie dość że malutkie, to drogie i najczęściej dmuchane. Im większa tym gorsza i mniej ma mąki graham. Uwielbiam zapach bułeczek czy chleba roznoszący się po domu i rzadko kiedy powstrzymuję się od zjedzenia choćby kromki na ciepło.Konewkahttps://www.blogger.com/profile/12873185931986696456noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-59784724406835503202013-03-27T18:20:33.506+00:002013-03-27T18:20:33.506+00:00a ja piekę dopiero od tygodnia (również dzięki Tob...a ja piekę dopiero od tygodnia (również dzięki Tobie!), za to non stop i już sobie życia nie wyobrażam bez tej czynności. <br />nie dość, że wzbogacam własną dietę, to pieczenie chleba pomogło mi w organizacji dnia. (:<br /><br />dziękuję Ci za wszelkie inspiracje i dołączam się do zachęcania do własnych wypieków! (:uśmiechyhttps://www.blogger.com/profile/01500720178434086035noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-68987057751455371032013-03-27T13:41:44.571+00:002013-03-27T13:41:44.571+00:00Piekę już od ponad 3 lat i od tego czasu nie kupuj...Piekę już od ponad 3 lat i od tego czasu nie kupuję pieczya w sklepie .... bo jest coraz gorsze, by nie rzec beznadziejne. zaczynałam od bułeczek, później były chleby na drożdżach, a od prawie 2,5 roku sa to chleby na zakwasie, któe kocham i którym będę wierna póki mi sił starczy. W zeszłym roku zaszłam w ciążę, bałam się tylko tego, żeby nie musiec leżeć, bo wówczas nie mogłabym piec chleba .... na szcęście było ok, a ja 5 dni po prodzie stanęłam przy piekarniku z wyrośniętymi bochenkami i szczęściem w oczach ....to po prostu miłośc do chleba ...bo w domowym chlebie nie sposób się nie zakochać ...i śmieszy mnie jak ktoś mówi "aleś Ty głupia, przeciez wystarczy pójśc do piekarni i kupić" ..... pozdrawiam i zdrowia życzę:) ...a także zdrowych i wesołych Świąt:) Jolanta SzyndlarewiczPrzemysławhttps://www.blogger.com/profile/17291694425184779135noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-36460062247225282512013-03-27T12:21:12.942+00:002013-03-27T12:21:12.942+00:00Lubię Twoje chlebowe opowieści. :) Mój kolejny boc...Lubię Twoje chlebowe opowieści. :) Mój kolejny bochenek właśnie się piecze. Dziękuję za cenne rady. <br />Pozdrawiam<br />AniaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/02291755337687691205noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-19456970199350121152013-03-26T21:33:03.706+00:002013-03-26T21:33:03.706+00:00Patrycjo :-) Dziękuję Ci pięknie, wlałaś we mnie o...Patrycjo :-) Dziękuję Ci pięknie, wlałaś we mnie otuchę :-)Fraszkahttps://www.blogger.com/profile/17354899065479484350noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-17016059249871214532013-03-26T21:23:24.941+00:002013-03-26T21:23:24.941+00:00Fraszka,
Na blogu nie ma, ale piekłam bezglutenowy...Fraszka,<br />Na blogu nie ma, ale piekłam bezglutenowy chleb i wyszedł naprawdę świetnie. Postaram się upiec i podać przepis w najbliższym czasie. Pozdrawiam:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-25294848583749057182013-03-26T21:19:36.624+00:002013-03-26T21:19:36.624+00:00Witam, a czy dla bezglutenowców znajdzie się tutaj...Witam, a czy dla bezglutenowców znajdzie się tutaj jakiś przepis na chleb? Od tygodnia wiem, że mam nietolerancję na gluten. Nie wyobrażam sobie życia bez chleba :-( Od jakichś 2 lat przymierzałam się do pieczenia chleba, a teraz muszę się nauczyć piec chleb bezglutenowy... to jest wyzwanie! Dam radę, tylko na początku potrzebuję trochę wsparcia, bo upieczenie zwykłego pszennego chleba wydawało mi się nie lada wyczynem. Pięknie tu u Ciebie Patrycjo :-)Fraszkahttps://www.blogger.com/profile/17354899065479484350noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-18508613274822776802013-03-26T14:50:34.872+00:002013-03-26T14:50:34.872+00:00Zgadzam się z Tobą w 100%
Od dwóch lat piekę chle...Zgadzam się z Tobą w 100% <br />Od dwóch lat piekę chleb regularnie, w tym czasie kupiłam maksymalnie 4 chleby, ostatnio przez awarię piekarnika musiałam kupić sklepowy, mój synek 2,5 latek powiedział mamuś ale to chlebek jest dla kaczek, nie będę jadł :) bo czasami jak idziemy nad jezioro to kupujemy czerstwy po drodze :) o smaku tego chleba nie będę się rozpisywać, bo ten kto piecze wie o czym piszesz :)<br />www.kasia-gotuje.plhttps://www.blogger.com/profile/00708483178395460190noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-83095599501198524772013-03-26T14:11:50.132+00:002013-03-26T14:11:50.132+00:00pauli,
Absolutnie się nie poddawaj, w razie wątpli...pauli,<br />Absolutnie się nie poddawaj, w razie wątpliwości - pisz, chętnie pomogę :) <br />Piekę na kamieniu lub w garnku żeliwnym. Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-85817512715272140702013-03-26T14:09:12.164+00:002013-03-26T14:09:12.164+00:00To jeszcze ośmielę się zadać jedno pytanie: piecze...To jeszcze ośmielę się zadać jedno pytanie: pieczesz w garnku rzymskim?paulihttps://www.blogger.com/profile/16881053019275273839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-11596493409233955372013-03-26T14:08:34.339+00:002013-03-26T14:08:34.339+00:00No teraz zaczynam rozumieć :) Dzięki wielkie, Twój...No teraz zaczynam rozumieć :) Dzięki wielkie, Twój przepis na pewno wypróbuję. Kiedyś próbowałam piec chleby ale jakoś się zniechęciłam właśnie przez zawiłości związane z zakwasem. Teraz się nie poddam, postanowiłam wziąć byka za rogi :)<br />paulihttps://www.blogger.com/profile/16881053019275273839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-81395390900015999962013-03-26T14:02:52.719+00:002013-03-26T14:02:52.719+00:00pauli,
*Dokarmiasz raz na tydzień, tzn. *Wyjmujesz...pauli,<br />*Dokarmiasz raz na tydzień, tzn. *Wyjmujesz z lodówki (gdzie leżakuje, kiedy nie pracuje), zostawiasz w temp. pokojowej, na 1-2godz, (można też późnym wieczorem zostawić na noc, a dokarmiać rano)), żeby się trochę ogrzał, dokarmiasz, zostawiasz, żeby się uaktywnił (8-12godz. w zależności od temp. i pory roku). *Pobierasz ile potrzeba do zaczynu, dokarmiasz i od razu wstawiasz do lodówki, gdzie leżakuje do następnego pieczenia. *Jeśli zdarzy się, że np. nie pieczesz chleba co tydzień, a co 2 tygodnie, to i tak dokarmiasz zakwas co tydzień: wyjmujesz z lodówki, dajesz mu się trochę ocieplić w temp. pokojowej, dokarmiasz i z powrotem od razu wkładasz do lodówki, gdzie leżakuje do następnego dokarmiania :)<br />Jeśli mogę coś zasugerować, jeśli mogłabyś poprowadzić ten zakwas jeszcze 3 dni, będzie miał tydzień, będzie mocniejszy i wtedy upiecz na nim chleb, np. Vermont Sourdough (http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.ie/2008/10/vermont-sourdough.html), jest łatwy,przepyszny, zawsze się udaje i tygodniowy zakwas na pewno go udźwignie.Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-55620172182598520872013-03-26T13:49:16.401+00:002013-03-26T13:49:16.401+00:00A ja jako laik w tym temacie mam jeszcze jedno nur...A ja jako laik w tym temacie mam jeszcze jedno nurtujące mnie pytanie: Mój zakwas jutro będzie miał 4 dni. Rano go dokarmię, a wieczorem użyję go do chleba. Pytanie co dalej? Jak go przechowywać, żeby móc ciągle z niego korzystać? Po prostu dokarmiać go codziennie? Pomocy :(paulihttps://www.blogger.com/profile/16881053019275273839noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-48672206661363482872013-03-26T13:29:52.294+00:002013-03-26T13:29:52.294+00:00Popieram w 100% każde Twe słowo:-), ludziska piecz...Popieram w 100% każde Twe słowo:-), ludziska pieczcie chleby bo to wzbogaca nasze dusze:-)<br />Chleby na zdjęciach przepiękne!Olimpia Davieshttps://www.blogger.com/profile/03170922877640689542noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-24301389049697528402013-03-26T12:16:11.581+00:002013-03-26T12:16:11.581+00:00Bardzo dziękuję za pomoc :)Bardzo dziękuję za pomoc :)Przepiśnik kuchennyhttps://www.blogger.com/profile/02838867339603846314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-4764858921453788232013-03-26T12:01:34.313+00:002013-03-26T12:01:34.313+00:00W pełni popieram... :) Dla mnie kupiony chleb to j...W pełni popieram... :) Dla mnie kupiony chleb to już nie chleb. Nie ma porównania nawet z domowym, najprostszym, drożdżowym chlebkiem/bułkami. Nie umiem już jeść kupnego, nie da się. ;-)astrajahttps://www.blogger.com/profile/18128274073949634141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-37528922061680166752013-03-26T11:55:52.067+00:002013-03-26T11:55:52.067+00:00Kama,
Miałam na myśli mrożone półprodukty chlebow...Kama, <br />Miałam na myśli mrożone półprodukty chlebowe udające świeży chleb pieczony na miejscu, a nie upieczony w domu chleb, który mrozisz na później. Jak najbardziej można mrozić chleb własnego wypieku:)<br /><br />pauli, <br />Nie chcę nawet wiedzieć, co tam ląduje, pewnie byśmy się wszyscy bardzo zdziwili.<br /><br />Magdalena,<br />Healthwise czy Evergreen, mają bardzo duży wybór mąk. W Evergreen (tym na deptaku, parę kroków za Eason'em) można poprosić o zamówienie mąki żytniej jasnej, której normalnie nie ma w sprzedaży, ale kiedy się poprosi sprowadzają ją w małych torebkach.<br /><br />Iwona,<br />A co konkretnie się nie udało? Może mogę jakoś pomóc:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-35830344209099296582013-03-26T11:15:26.700+00:002013-03-26T11:15:26.700+00:00Robiłam dwa razy domowy chleb i niestety mi nie wy...Robiłam dwa razy domowy chleb i niestety mi nie wyszły :( Trochę mnie to zniechęca, ale marzyę o unoszącym się w domu zapachu świeżego pieczywa. Oby mi się kiedyś udało. Iwonahttps://www.blogger.com/profile/13833367703737810762noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-57574842289426652422013-03-26T10:29:23.095+00:002013-03-26T10:29:23.095+00:00ja piekę od dwóch miesięcy i sprawia mi tą ogromną...ja piekę od dwóch miesięcy i sprawia mi tą ogromną frajdę nie mówiąc już o efektach. Ja piekę jeszcze na drożdżach w żeliwnym garnku - te chleby są przepyszne. I tak sobie myślę już od jakiegoś czasu że najwyższa już pora spróbować się z zakwasem. <br /><br />pozdrawiamA.https://www.blogger.com/profile/14206242181697906818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-10003041655002678512013-03-26T10:26:55.528+00:002013-03-26T10:26:55.528+00:00Patrycjo, mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kup...Patrycjo, mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kupować mąki na chleb w Galway? Przepiśnik kuchennyhttps://www.blogger.com/profile/02838867339603846314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-15604509984383217122013-03-26T10:26:11.690+00:002013-03-26T10:26:11.690+00:00Ja też bardzo lubię swojski, upieczony w domu chle...Ja też bardzo lubię swojski, upieczony w domu chleb. Jednak przyznaję, że często kupuję pieczywo. Mam swoją ulubioną piekarnię, ale równie często kupuję ciemny duży chleb w Lidlu. Wiem, że jest "z mrożonki". Po przeczytaniu postu mam pytanie, czy upieczony ,rozmrożony chleb jest niezdrowy? Często sama w domu mrożę surowe ciasto np, kruche, żeby potem mieć spód do tarty od ręki. Będę wdzięczna za odpowiedź.Kamahttps://www.blogger.com/profile/02122651140594530282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-35547374141620972352013-03-26T10:00:23.739+00:002013-03-26T10:00:23.739+00:00mądre słowa i bardzo świadomy post... mądre słowa i bardzo świadomy post... Przepiśnik kuchennyhttps://www.blogger.com/profile/02838867339603846314noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-68662137360216273982013-03-26T09:56:31.904+00:002013-03-26T09:56:31.904+00:00Pozostaje mi powiedzieć Amen! Moja znajoma pracowa...Pozostaje mi powiedzieć Amen! Moja znajoma pracowała kiedyś piekarni i opowiadała mi co trafia do chleba. Polepszacze to jedno, ale po każdej imprezie w piekarni lądowały tam coraz ciekawsze rzeczy...Ja od kilku dni dzielnie się uczę piec. Zakwas będzie jutro gotowy, a do tego czasu testowałam chleb bez zakwasu. Nawet garnet rzymski już zakupiłam :)paulihttps://www.blogger.com/profile/16881053019275273839noreply@blogger.com