tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post3078839214934437744..comments2024-03-23T11:38:04.989+00:00Comments on Trufla: Weekendowa Piekarnia # 105. Zaproszenie.Patrycjahttp://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comBlogger52125tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-73659875751054828352015-03-13T19:34:18.100+00:002015-03-13T19:34:18.100+00:00Wprost go uwielbiam!:)
http://waniliowachmurka.blo...Wprost go uwielbiam!:)<br />http://waniliowachmurka.blogspot.com/2015/03/ciemny-zytni-chleb-polski-dark-silesian.htmlWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-61739204228513193492014-04-17T11:28:11.704+01:002014-04-17T11:28:11.704+01:00Właśnie się piecze.
Drugi raz wyrastał w koszu (a...Właśnie się piecze.<br /><br />Drugi raz wyrastał w koszu (ale że robiłam to pierwszy raz to za długo się certoliłam przy przekładaniu go na blachę, bo mi z deczka się przykleił z jednej stroni pomimo że sporo mąki podsypałam) póki go jeszcze na cięłam to bardziej się rozlał ;)<br /><br />Nie wiem jeszcze jaki będzie w smaku, ale w razie gdybym robiła go raz jeszcze to faktycznie mniej mąki dodam i bardziej przyłożę się do składania aby miał bardziej zwartą strukturę.<br /><br />Ale pachnie błędnie, tylko że będzie niziutki ;)Z książką w dłonihttps://www.blogger.com/profile/09789408652062492432noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-40483858046861618722013-05-28T17:58:58.341+01:002013-05-28T17:58:58.341+01:00Bea,
Bardzo się cieszę, na zdrowie!:)Bea,<br />Bardzo się cieszę, na zdrowie!:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-55974572577301027652013-05-20T11:50:11.080+01:002013-05-20T11:50:11.080+01:00Patrycjo, pozwolilam sobie podlinkowac - http://ww...Patrycjo, pozwolilam sobie podlinkowac - http://www.beawkuchni.com/2013/05/ciemny-zytni-chleb-slaski.html<br />To jeden z moich ulubionych chlebow (jego jasna wersja rowniez).<br /><br />Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za ten wpis! :)Beahttps://www.blogger.com/profile/10882569034390518741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-59060559035967207222012-05-11T12:30:32.618+01:002012-05-11T12:30:32.618+01:00Olliveta,
Struktura miąższu chleba zależy od wielu...Olliveta,<br />Struktura miąższu chleba zależy od wielu czynników: rodzaju mąki choćby (polskie i brytyjskie pszenne różnią się, na polskiej pszennej wychodzą dużo luźniejsze bochenki, a nawet polskie np. żytnie czy pszenne są różne z różnych młynów), wody, temp. otoczenia, miejsca, a ten akurat wychodził każdemu inaczej. Spróbuj następnym razem dodać mniej wody i składać częściej podczas wyrastania, to powinno wzmocnić jego strukturę. Jeśli natomiast chleb jest lepiący po upieczeniu, to znak, że za krótko wyrastał, lub temp. pieczenia byłą za niska (albo kamień za słabo/ za krótko rozgrzany) albo i jedno i drugie. Trzymam kciuki za następne wypieki i pozdrawiam serdecznie!:)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-13530639407031375402012-05-08T21:55:06.416+01:002012-05-08T21:55:06.416+01:00Właśnie zjadłam piętkę i jest przepyszny!
Dziękuję...Właśnie zjadłam piętkę i jest przepyszny!<br />Dziękuję Patrycjo:)<br /><br />Mam tylko jedno pytanie-wydaje mi się że powinien mieć większe dziurki i mniej się lepić...<br />Nie wiem ale sądząc po zdjęciach Dziewczyn tak wyglądał.<br />To dopiero moje początki więc przepraszam za naiwne pytania.<br />Ale czy to kwestia tego że za mało wyrósł (choć jest wysoki, pieczony na kamieniu) lub jakiegoś składnika było za dużo lub za mało?<br /><br />Mi smakuje taki jaki jest ale jestem przekonana, że jednak struktura powinna być inna.<br /><br />Dziękuję z góry za odpowiedź!Katarzyna https://www.blogger.com/profile/08568753914959409169noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-74973280033121086812012-03-11T21:11:04.940+00:002012-03-11T21:11:04.940+00:00Zrobilam dokladnie wedlug przepisu... wyszedl smac...Zrobilam dokladnie wedlug przepisu... wyszedl smaczny chlebus!!! Dziekuje :-)CZARODZIEJKA W KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/01141047194249439358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-30123048749741809132012-03-11T02:29:47.581+00:002012-03-11T02:29:47.581+00:00Jest w piekarniku....czekam gdy wystygnie, zeby sp...Jest w piekarniku....czekam gdy wystygnie, zeby sprobowac jak smakuje!!!!CZARODZIEJKA W KUCHNIhttps://www.blogger.com/profile/01141047194249439358noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-40379391559037900692011-02-23T14:06:08.460+00:002011-02-23T14:06:08.460+00:00I ja się skusiłam: http://smakiem.blogspot.com/201...I ja się skusiłam: http://smakiem.blogspot.com/2011/02/chleb-slaski.html . Dziękuję za inspirację!Agnieszka_Smakiemhttps://www.blogger.com/profile/10152240231491107054noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-48805704949619245342011-02-19T20:35:17.542+00:002011-02-19T20:35:17.542+00:00Mam go już na blogu:)
http://galeriachleba.blogspo...Mam go już na blogu:)<br />http://galeriachleba.blogspot.com/2011/02/ciemny-zytni-chleb-polski.htmlWaniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-13422755459440761732011-02-16T10:50:31.585+00:002011-02-16T10:50:31.585+00:00Jeszcze raz wielkie dzięki za tak wyborne Gospodar...Jeszcze raz wielkie dzięki za tak wyborne Gospodarzenie :) Ten chleb na długo wpisze się do mojego zeszyciku :)<br />Zobacz jak wielu osobom on się spodobał :)<br />http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/02/podsumowanie-wp-105-i-zaproszenie-wp.htmlTilianarahttps://www.blogger.com/profile/07002725078008894773noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-14047790024364789212011-02-14T17:27:49.423+00:002011-02-14T17:27:49.423+00:00Właśnie zjadłam kromkę na śniadanie. Wyszedł pyszn...Właśnie zjadłam kromkę na śniadanie. Wyszedł pyszny!:) <br />Pozdrawiam!<br />http://fromoregonwithlove.blogspot.com/2011/02/polish-dark-rye-bread-dark-silesian-rye.htmlAgnieszkahttps://www.blogger.com/profile/02461947680891330587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-23144779769319127802011-02-14T13:07:12.739+00:002011-02-14T13:07:12.739+00:00O jeny, jak smakuje tak jak wygląda to musi byc ob...O jeny, jak smakuje tak jak wygląda to musi byc obłędnie smaczny :D<br />Już nie moge sie doczekac kiedy go spróbuję, przepis już trzymam w reku ;)etralahttps://www.blogger.com/profile/06188693926636174548noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-12525284344580131322011-02-14T13:05:52.231+00:002011-02-14T13:05:52.231+00:00Upiekę go na dniach.Upiekę go na dniach.Waniliowa Chmurkahttps://www.blogger.com/profile/10015601161475885798noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-91086991901537595402011-02-13T17:23:39.600+00:002011-02-13T17:23:39.600+00:00Po prostu idealny:)Jak każdy chleb od Ciebie
http:...Po prostu idealny:)Jak każdy chleb od Ciebie<br />http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/02/Ciemny-zytni-chleb-polski-czyli-WP105.html<br />Pozdrawiam ciepło<br />jola szyndlarewiczPrzemysławhttps://www.blogger.com/profile/17291694425184779135noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-695129402954512382011-02-13T17:08:32.599+00:002011-02-13T17:08:32.599+00:00Dzięki za podpowiedzi! Najpierw upiekę w blaszce. ...Dzięki za podpowiedzi! Najpierw upiekę w blaszce. Następnie spróbuję "wyrastania w durszlaku". Jesteście wspaniałe. Pozdrawiam.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14923089076916806223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-59107057159200501202011-02-13T14:21:13.664+00:002011-02-13T14:21:13.664+00:00Magdaleno,
Możesz oczywiście piec w blaszce, tym b...Magdaleno,<br />Możesz oczywiście piec w blaszce, tym bardziej, że ten chleb może sprawić nieco trudności początkującym. Wystarczy blaszkę nasmarować olejem, wysypać otrębami żytnimi i przełożyć do niej chleb po pierwszym wyrastaniu, wtedy drugie wyrastanie odbywa się w blaszce (a nie w koszyku).Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-35832317759281458262011-02-13T14:04:38.494+00:002011-02-13T14:04:38.494+00:00Magdaleno, mój chleb wyrasta w durszlaku wyłożonym...Magdaleno, mój chleb wyrasta w durszlaku wyłożonym omączoną ściereczką, kamienia nie mam, piekę na blasze z piekarnika.<br /><br />Zazdroszczę Ci tego, że masz dostęp do prawdziwego chleba. Gdybym miała pewność, że gdzieś w mojej okolicy mogę kupić prawdziwy, zdrowy chleb, pewnie nieczęsto zawracałabym sobie głowę pieczeniem.Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-44193205351035395212011-02-13T12:15:19.192+00:002011-02-13T12:15:19.192+00:00Witam,
na początek - mój wielki szacunek wszystkim...Witam,<br />na początek - mój wielki szacunek wszystkim piekącym chleb!<br />Ja piekłam chleb na zakwasie może z pięć razy i zawsze był to chleb z blaszki. Chciałabym upiec TEN chleb, ale nie mam ani kamienia, ani kosza do wyrastania, boję się tego składania bochenka itp.<br />Czy mogę spróbować upiec go w blaszce? Jeśli tak, to co powinnam zmodyfikować? Proszę o radę dla nowicjuszki.<br /><br />Magda z Białegostoku<br /><br />PS. W moim mieście, ba, w mojej dzielnicy nie ma problemu z kupieniem wiejskiego chleba na zakwasie, chociaż przeważnie z dodatkiem drożdży. Coś mnie jednak pcha do samodzielnego pieczenia...Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14923089076916806223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-48360313363663218612011-02-13T11:13:22.651+00:002011-02-13T11:13:22.651+00:00upieczony!
http://lubietogotowanie.blogspot.com/20...upieczony!<br />http://lubietogotowanie.blogspot.com/2011/02/przedwojenny-smak-ciemny-zytni-chleb.html<br /><br />dodałam mąki, bo ciasto było zbyt klejące. Ale smak... ech, tego się nie da opisać! Bochenka już nie ma, a piekłam go wczoraj :D<br /><br />Z pewnością pojawi się u mnie jeszce nie raz.<br /><br />Dziękuję za wspaniałą propozycję i wspólne pieczenie!<br /><br />Pozdrawiam ciepło!ewe.kotthttps://www.blogger.com/profile/08367787406428163107noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-25249749300647297632011-02-12T22:05:28.696+00:002011-02-12T22:05:28.696+00:00Amarantko,
Piecz spokojnie, zawsze można dopisać d...Amarantko,<br />Piecz spokojnie, zawsze można dopisać do podsumowania, a robione jest po weekendzie:)<br /><br />Zielenino, <br />Oczywiście, przyłączaj się!:)<br /><br />Nina, Ptasia, Zielenina,<br />Ja swój piekłam 40min z parą, bez kamienia w 200st.C, ilości wody nie zmniejszałam. Myślę, że w tym chlebie istotne jest solidne wyrobienie ciasta i dwukrotne formowanie bochenka, u mnie to wystarczyło. A jeśli mąka jest słabsza (polskie pszenne chlebowe z tego co słyszałam są) to złożenie w połowie wyrastania i ew. zmniejszenie ilości wody powinno pomóc. Co do temp. pieczenia, myślę, że oczywiście można piec krócej w wyższej temp.Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-50527758287785930352011-02-12T07:55:35.712+00:002011-02-12T07:55:35.712+00:00mój chleb też dał radę z wodą - jakoś, ale pewnie ...mój chleb też dał radę z wodą - jakoś, ale pewnie bym zmniejszyła jej ilość gdybym piekła po raz drugi; <br /><br />myślę, że zwiększyłabym temperaturę pieczenia<br /><br />a oto mój chleb:<br /><br />http://tinyurl.com/6eby6tlNinahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-5289941419761214322011-02-12T07:54:34.439+00:002011-02-12T07:54:34.439+00:00Ten komentarz został usunięty przez autora.Ninahttps://www.blogger.com/profile/03295508305290951755noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-82016178329078001192011-02-11T18:03:51.177+00:002011-02-11T18:03:51.177+00:00A widzisz Zielenino - czyli dużo mniej wody i jedn...A widzisz Zielenino - czyli dużo mniej wody i jednak wyższa temp., tak sobie myślałam. Z tą wodą mój dał radę, ale złożyłam w 1/2 czasu wyrastania i wtedy sporo podsypałam mąką. Kroić będę dop. jutro, chyba, że M się skusi... ;)ptasiahttps://www.blogger.com/profile/00666019708324008621noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-70379430740561784052011-02-11T17:08:41.011+00:002011-02-11T17:08:41.011+00:00ja daję 250 g wody za Mirabbelką a piekę bez kamie...ja daję 250 g wody za Mirabbelką a piekę bez kamienia przez 25 minut z parą w 230 stopniach i zostawiam jeszcze w wyłączonym piekarniku na 10 kolejnych. Można się jeszcze przyłączyć?Bo mój rośnie, będę piekła dzisiaj wieczorem.Zieleninahttps://www.blogger.com/profile/11749492876958085327noreply@blogger.com