tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post334442582912920064..comments2024-03-23T11:38:04.989+00:00Comments on Trufla: Chleb pszenny. Najprostszy. I instrukcja składania bochenka.Patrycjahttp://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-32809174813395735332020-09-12T06:53:44.714+01:002020-09-12T06:53:44.714+01:00Czy nacięcia są konieczne? Czy nacięcia są konieczne? Renhttps://www.blogger.com/profile/13607844621235059279noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-86611159699976710992020-04-18T09:25:42.594+01:002020-04-18T09:25:42.594+01:00Cześć, dzięki za super opis. Czy wodę zostawiasz w...Cześć, dzięki za super opis. Czy wodę zostawiasz w piekarniku na czas pieczenia?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01627200527690327658noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-24566915502076323322014-04-16T08:25:49.875+01:002014-04-16T08:25:49.875+01:00No to sobie narobiłam;0 Nikt nie je żadnego innego...No to sobie narobiłam;0 Nikt nie je żadnego innego pieczywa tylko chlebek a ja muszę zacząć piec z podwójnej porcji bo inaczej piekę prawie codziennie:) Jeszcze tylko muszę jakieś bulki opracować do szkolnego lunch boxa i jest super! Dzięki za przepis!!!<br />Craft done myself...https://www.blogger.com/profile/08143412224671824392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-16224102078919642882014-04-13T08:01:20.299+01:002014-04-13T08:01:20.299+01:00Uczyniłam!!! Moje dziecię, chlebo oporne powiedzia...Uczyniłam!!! Moje dziecię, chlebo oporne powiedziało, ze jest pyszny zaczynając od kromki i przeżyło cały dzień na nim;)) W nocy klepałam drugi na dzisiaj... Wrzucę na bloga i podziwiajcie jak znika:)) Zacznę próby z innymi a zakwas się robi:)Craft done myself...https://www.blogger.com/profile/08143412224671824392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-12392547876435531162014-04-11T14:13:53.587+01:002014-04-11T14:13:53.587+01:00No to następny po Irlandzku;) już lecę do kuchni d...No to następny po Irlandzku;) już lecę do kuchni dzięki info o instant... następnym razem będą świeże ale jak to tutaj: po coś zawsze gdzieś trzeba jechać;)Craft done myself...https://www.blogger.com/profile/08143412224671824392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-76134757455445843852014-04-07T10:28:41.126+01:002014-04-07T10:28:41.126+01:00No i upiekłam, i wyrósł w lodówce, choć do końca w...No i upiekłam, i wyrósł w lodówce, choć do końca w to nie wierzyłam i liczyłam się z tym, że wieczorem pojadę do Tesco po wyrób chlebopodobny. Chleb smaczny, ale bardziej mi smakował żytni razowy(rewelacynie dobry). A i łatwość wykonania i szybkość, dzięki nocnemu wyrastaniu stawia razowiec na I miejscu i to on będzie błyszczał na swiątecznym stolejolabertahttps://www.blogger.com/profile/01178221782530658212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-91560653152612637452014-04-02T19:13:17.559+01:002014-04-02T19:13:17.559+01:00jolaberta,
Tak, drożdże lubią ciepło, a z drugiej ...jolaberta,<br />Tak, drożdże lubią ciepło, a z drugiej strony zimne wyrastanie ma na nie jeszcze lepszy wpływ (na chleby na zakwasie oczywiście też). O zimnym, powolnym wyrastaniu (tzw. lodówkowaniu) pisałam wielokrotnie. To bardzo popularna metoda, niesamowicie wzbogacająca smak chleba, wpływa też na strukturę miąższu i skórki. Bardzo polecam wypróbować, np. na tym chlebie:http://truffle-in-a-rum-chocolate.blogspot.ie/2008/10/vermont-sourdough.htmlPatrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-89293760622343784342014-04-02T18:54:21.415+01:002014-04-02T18:54:21.415+01:00Ale dlaczego do lodówki? Przecież drożdżowe lubią ...Ale dlaczego do lodówki? Przecież drożdżowe lubią ciepło. Już miałam zrobić ten chleb, ale jednak będzie żytni razowy na zakwasie. Tam wszystko jest dla mnie jasne. A tu ta lodówka. Dziwne, dziwne. Piekę chleby od 2 lat i nigdy do lodówki<br /><br />Ollajolabertahttps://www.blogger.com/profile/01178221782530658212noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-27656023106922774512014-02-22T20:15:43.181+00:002014-02-22T20:15:43.181+00:00WłaSnie mój czeka w lodówce, nie mogę się doczekać...WłaSnie mój czeka w lodówce, nie mogę się doczekać efektu końcowego, na pewno się pochwale...Agneshttps://www.blogger.com/profile/03262811373349031591noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-90145951096386572112013-04-10T22:55:01.819+01:002013-04-10T22:55:01.819+01:00Miałam wrażenie, że wszystko dobrze było podczas p...Miałam wrażenie, że wszystko dobrze było podczas pierwszej fermentacji, no nic, jeszcze raz upieke:) Nie od razu wszystko wychodzi. Pomimo, że nie wyrósł tak ładnie, po chlebie nie było śladu bardzo szybko! Dziękuje za opowiedz, pozdrawiam. olkawohttps://www.blogger.com/profile/14431019647890309440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-75359448569062133602013-04-10T10:57:54.653+01:002013-04-10T10:57:54.653+01:00olkawo,
Przyczyn może być kilka:
*niezbyt aktywne ...olkawo,<br />Przyczyn może być kilka:<br />*niezbyt aktywne drożdże, czasem się zdarza, że nawet te z dobrą datą przydatności nie chcą pracować<br />*za krótki czas pierwszej fermentacji<br />*za zimno podczas pierwszej fermentacji<br />*wszystkie powyższe czynniki razemPatrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-61976371703189997232013-04-09T22:29:28.322+01:002013-04-09T22:29:28.322+01:00O matko! Własnie piekę swój pierwszy chleb i troch...O matko! Własnie piekę swój pierwszy chleb i trochę się matwie, że w lodówce prawie w ogole mi nie wyrósł.:( Jaki może być błąd? Pozdrawiam.<br />olkawohttps://www.blogger.com/profile/14431019647890309440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-30813641195569730282013-04-09T22:27:35.249+01:002013-04-09T22:27:35.249+01:00Ten komentarz został usunięty przez autora.olkawohttps://www.blogger.com/profile/14431019647890309440noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-82414247374738517332010-02-26T16:51:10.540+00:002010-02-26T16:51:10.540+00:00Edyto,
Chleb piecze się bezpośrednio na rozgrzanej...Edyto,<br />Chleb piecze się bezpośrednio na rozgrzanej blasze. Najpierw przygotowujesz deskę: wysypujesz ją grubo semoliną lub grubymi otrębami. Następnie wyjmujesz koszyk z chlebem z lodówki, chleb przekładasz z koszyka na deskę (po prostu odwracając koszyk do góry dnem, tak jak robi się babki z piasku), chleb nacinasz i od razu zsuwasz z deski do gorącego piekarnika - na blachę:) <br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-55811715012216004142010-02-26T16:43:07.081+00:002010-02-26T16:43:07.081+00:00To ja mam jeszcze jedno pytanie - bo moja ambicja ...To ja mam jeszcze jedno pytanie - bo moja ambicja upieczenia chleba jest tak silna, że nie potrafię odpuścić... czy w takim razie chleb ma się piec bezpośrednio na blasze, na ruszcie, czy na papierze do pieczenia i na blasze, albo na papierze i ruszcie. Po wyjęciu z lodówki jest on raczej przelewający się przez ręce.. stad mój idiotyczny pierwszy pomysł wsadzenia do piekarnika wszystkiego jak leci :]<br />pozdrawiam<br />EdytaEdytahttps://www.blogger.com/profile/16075855734888555971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-32588254067768358312010-02-26T11:07:17.175+00:002010-02-26T11:07:17.175+00:00Edyto,
Nic się nie stało, dociekliwość jest ważna,...Edyto,<br />Nic się nie stało, dociekliwość jest ważna, w końcu kto pyta nie błądzi:) <br />Zapraszam częściej i pozdrawiam ciepło!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-81012770873191266042010-02-25T22:45:22.516+00:002010-02-25T22:45:22.516+00:00skasowałam kompromitujące mnie pytanie.. dziękuję ...skasowałam kompromitujące mnie pytanie.. dziękuję za błyskawiczną odpowiedź; bardzo mi się podoba Pani blog.<br /><br />pozdrawiamEdytahttps://www.blogger.com/profile/16075855734888555971noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-35877364221000134072010-02-17T10:38:54.664+00:002010-02-17T10:38:54.664+00:00Upieklam ten chleb juz dwa razy!!! i na tez okazje...Upieklam ten chleb juz dwa razy!!! i na tez okazje kupilam polskie drozdze w polskim sklepie;-) Troche ten proces trwa (zaczyn, wyrobic, odstawic, wyrobic odstawic....) ale efekt super!!!! <br /><br />Tylko jedna uwaga - dodalam mielonego kminku i smakuje mi ten chleb jak jakas indyjska potrawa... wiec nastepnym razem dodam pokruszone ziarna kminku - zobaczymy jak wyjdzie!<br /><br />pozdr<br /><br />mAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08158650209587679497noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-83124028946331205042010-02-14T22:15:48.051+00:002010-02-14T22:15:48.051+00:00Jogini,
To ja dziękuję, że mi zaufałaś i się odważ...Jogini,<br />To ja dziękuję, że mi zaufałaś i się odważyłaś. I że chleb się udał, a udał się doskonale:)<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-22233576431228792010-02-14T22:05:45.416+00:002010-02-14T22:05:45.416+00:00Miałaś racje Truflo- już nigdy w Ciebie nie zwątpi...Miałaś racje Truflo- już nigdy w Ciebie nie zwątpię- udał się. To nie było trudne, wymagało po prostu zaplanowania. Dziękuję stokrotnie.kura jogowahttps://www.blogger.com/profile/14694954955549111459noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-76937876743027421672010-02-14T00:08:47.757+00:002010-02-14T00:08:47.757+00:00Te nacięcia! Cuuuudne!
A teraz idę czytać o Truf...Te nacięcia! Cuuuudne! <br /><br />A teraz idę czytać o Trufli ;)Gosia Oczko https://www.blogger.com/profile/14801975942297082931noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-75009905642482080162010-02-13T08:12:12.356+00:002010-02-13T08:12:12.356+00:00Patrycjo, piękny wywiad. :) Widzę w nim Ciebie dok...Patrycjo, piękny wywiad. :) Widzę w nim Ciebie dokładnie taką samą jak tutaj. :) Miło było "spojrzeć na Twoje myśli". :)Małgośhttps://www.blogger.com/profile/17418763715814906944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-81923316688120227802010-02-10T20:29:48.434+00:002010-02-10T20:29:48.434+00:00Patrycja, a może upiekłabyś mi taki jeden chlebek?...Patrycja, a może upiekłabyś mi taki jeden chlebek?:)<br /><br />Jakoś zaczynam wątpić w to, że kiedyś zrobię PRAWDZIWY chleb... <br />Taki jak Twój:)<br /><br />Pozdrawiam ciepło!Gosiahttps://www.blogger.com/profile/16976526483965330217noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-43927852419403137172010-02-10T15:55:38.875+00:002010-02-10T15:55:38.875+00:00zapomniałam gratuluję wywiadu, świetnie się czytał...zapomniałam gratuluję wywiadu, świetnie się czytało!viridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-64318366675468639482010-02-10T15:54:30.801+00:002010-02-10T15:54:30.801+00:00mnie również bardzo podoba się Twoja instrukcja :)...mnie również bardzo podoba się Twoja instrukcja :) przy następnej sposobności zapewne skorzystam, szkoda tylko że nie mam takiego pięknego koszyka co takie cudne ślady zostawia na chlebie :) i nacięcia boskie, i przekrój... no dobrze już się zamykam ;Dviridiankahttps://www.blogger.com/profile/16986081722079953655noreply@blogger.com