tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post4751417606464110144..comments2024-03-23T11:38:04.989+00:00Comments on Trufla: Pieczeń świąteczna.Patrycjahttp://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comBlogger21125tag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-26050228548728333212018-01-03T14:18:16.454+00:002018-01-03T14:18:16.454+00:00Sławek,
Możesz użyć ulubionego oleju, byle był neu...Sławek,<br />Możesz użyć ulubionego oleju, byle był neutralny w smaku. Bardzo się cieszę, że zupa smakowała, na zdrowie! :-)Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-39833793792244115332017-12-29T16:32:30.252+00:002017-12-29T16:32:30.252+00:00Przepis interesujacy, szczegolnie podoba mi się , ...Przepis interesujacy, szczegolnie podoba mi się , bo zgodny z KPP, mało jest takich przepisów. Na pewno wyprobuje. Mam jedno pytanie, dlaczego akurat takie oleje proponujesz? Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe a tym wysoka temperatura nie służy, robią się szkodliwe. Czy można użyć innych, czy z jakichś względów te właśnie są najlepsze.Bardzo mnie to ciekawi, prosze o odpowiedź. Dziś za to ugotowalam Twoją kartoflanke z łososiem. Wyszlo pysznie choć z alergicznych względów łososia zastąpił dorsz a śmietane- mleko kokosowe:). Dziekuje, pierwszy raz wyszla mi zupa z ryb.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07069161832705422047noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-31337025576305643152017-12-02T16:29:48.914+00:002017-12-02T16:29:48.914+00:00Tak, dokładnie Tak, dokładnie Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-22760380574535976872017-12-02T16:19:39.718+00:002017-12-02T16:19:39.718+00:00Piszesz "Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaro...Piszesz "Po tym czasie ułożyć w naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do 1/3 wysokości." Czy to oznacza, że mięso w folii mam włożyć do naczynia, w którym jest woda - czyli do wody?<br />Pozdrawiam.Treborhttps://www.blogger.com/profile/00683667887682883205noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-14253553745636486072011-04-17T20:26:26.351+01:002011-04-17T20:26:26.351+01:00Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie zimna wieczore...Dziekuje za odpowiedz. Rzeczywiscie zimna wieczorem lepiej sie kroila! No i jest bardzo dobra, aromatyczna, mmm...Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/03499722055810593797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-71641394610855291802011-04-17T15:07:08.882+01:002011-04-17T15:07:08.882+01:00Aleksandro,
Tak, najlepiej ją upiec, zostawić do w...Aleksandro,<br />Tak, najlepiej ją upiec, zostawić do wystudzenia (wtedy idealnie się kroi, nawet bardzo cienko), pokroić w plastry i podgrzewać. Świeżo upieczona, gorąca może się podczas krojenia po prostu rozpaść. Można ew. spróbować pokroić (bardzo ostrym nożem) trochę przestudzoną, kiedy będzie bardziej zwarta, ale wciąż ciepła.<br /><br />Pozdrawiam!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-26069180547512739192011-04-17T08:49:56.482+01:002011-04-17T08:49:56.482+01:00Moja pieczen wyladowala wlasnie w piekarniku. I te...Moja pieczen wyladowala wlasnie w piekarniku. I teraz mam watpliwosc: jesli chcemy ja jesc na cieplo a kroic mam po calkowitym ostudzeniu to znaczy ze trzeba poczekac az wystygnie, pokroic i odgrzewac??? Jakos sobie poradze ale na ewentualny nastepny raz poprosze o rade ;-)Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/03499722055810593797noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-9526082593754289592010-03-27T15:47:57.877+00:002010-03-27T15:47:57.877+00:00Gosiu,
Tak w folii. Pieczeń już wcześniej owiniętą...Gosiu,<br />Tak w folii. Pieczeń już wcześniej owiniętą w folię wkładamy do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu folię zdejmujemy i zostawiamy mięso do ostygnięcia.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie!Patrycjahttps://www.blogger.com/profile/11578312116736981643noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-46218294583378826482010-03-27T15:43:44.429+00:002010-03-27T15:43:44.429+00:00PS. Piekarnik nagrzany?PS. Piekarnik nagrzany?Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14534119545958188766noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-85937983984206060522010-03-27T15:41:32.206+00:002010-03-27T15:41:32.206+00:00Mam pytanie odnośnie pieczenia mięsa. Folię alumin...Mam pytanie odnośnie pieczenia mięsa. Folię aluminiową ściągam czy piekę owinięte? Ta pieczeń chodzi za mną od momentu pojawienia się na blogu.<br /><br />Pozdrawiam wiosennie.<br />Gosia.Unknownhttps://www.blogger.com/profile/14534119545958188766noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-71534871705609581872009-12-24T11:16:46.597+00:002009-12-24T11:16:46.597+00:00Patrycjo, ciepłych, rodzinnych i pysznych Świąt!
P...Patrycjo, ciepłych, rodzinnych i pysznych Świąt!<br />Pozdrawiam serdecznie<br />AgaAga z Zapieckahttps://www.blogger.com/profile/14361801185403060052noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-48203409621248528102009-12-24T10:12:40.118+00:002009-12-24T10:12:40.118+00:00Wsołych Świąt Patrycjo!:))Wsołych Świąt Patrycjo!:))Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-22677173973491287672009-12-24T06:46:00.787+00:002009-12-24T06:46:00.787+00:00bardzo lubię takie pieczenie, zwłaszcza z musztard...bardzo lubię takie pieczenie, zwłaszcza z musztardą lub ćwikłą :)<br />wesołych :*Agata Chmielewska (Kurczak)https://www.blogger.com/profile/15358029938542898926noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-58926208233651691232009-12-23T22:15:29.675+00:002009-12-23T22:15:29.675+00:00Patycjo droga, wszystkiego dobrego na Swieta i Rok...Patycjo droga, wszystkiego dobrego na Swieta i Rok Nowy rowniez!<br />Oj wiesz, tez w miniony weekend pieklam pieczen, widze ze to taki czas :-) Twoja bardzo mi si epodoba, szczegolnie ta zurawina i polamany lisc laurowy, ten drugi pomysl zmalpuje od Ciebie, bo jest idealny, te Babcie to jednak sa niezle :-))<br />:*buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-74324906412410480012009-12-23T18:59:18.337+00:002009-12-23T18:59:18.337+00:00Truflo, Bożesz ty mój , jaka apetyczna pieczeń!! U...Truflo, Bożesz ty mój , jaka apetyczna pieczeń!! Uwielbiam takie domowe sposoby i tajemnice. U mnie też Babcia obkładała mięsa laurowymi liśćmi. Pozdrawiam Cię świątecznie.Agnieszkahttps://www.blogger.com/profile/00847283567075857006noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-3147575451491209462009-12-23T14:27:29.689+00:002009-12-23T14:27:29.689+00:00Sama jeszcze chyba nigdy mies nie robilam,ale prze...Sama jeszcze chyba nigdy mies nie robilam,ale przepis bardzo mi sie podoba,ze nie wspomne o wygladzie tej karkoweczki :) :)<br />Pozdrawiam cieplutko :)<br />Zycze zdrowych i czarodziejskich Swiat Bozego Narodzenia :)Gosiahttps://www.blogger.com/profile/11080169821871219831noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-65302898083074655342009-12-23T13:41:25.017+00:002009-12-23T13:41:25.017+00:00Och Partycjo!
Katujesz mnie tą pieczenią! Jak pomy...Och Partycjo!<br />Katujesz mnie tą pieczenią! Jak pomyślę, że dopiero za dwa dni będą mogła zjeść kawał dobrego mięsiwa, to aż mnie skręca.<br /><br />Korzystając z okazji składam moc życzeń, dużo spokoju i radości podczas nadchodzących świąt i w nowym roku.agatahttps://www.blogger.com/profile/02171798376636591959noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-47718068193361404302009-12-23T11:55:36.033+00:002009-12-23T11:55:36.033+00:00Taka pieczeń musi być cudowna! Patent zmielenia li...Taka pieczeń musi być cudowna! Patent zmielenia liści laurowych zdecydowanie godny zapamiętania i wypróbowania.<br /><br />Pozdrawiam i wesołych świąt życzę! :))Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-53980353723988693852009-12-23T10:48:33.172+00:002009-12-23T10:48:33.172+00:00A tu, pod pieczenią, którą lubię (z sosem tatarski...A tu, pod pieczenią, którą lubię (z sosem tatarskim), złożę Ci życzenia świąteczne :)<br /><br />Wszystkiego NAJ w te święta. I w każde kolejne.<br /><br />:)*Ania Włodarczyk vel Truskawkahttps://www.blogger.com/profile/16617994335563394183noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-63395538240049545872009-12-23T09:57:35.061+00:002009-12-23T09:57:35.061+00:00Pieczeń... tak, to jest jedno z moich ulubionych ś...Pieczeń... tak, to jest jedno z moich ulubionych świątecznych dań. Najbardziej smakuje z chrzanem. Albo z żurawiną właśnie. I ciągle to jeszcze nie moje dzieło. Wszystko przede mną.<br /><br />Patrycjo. Pozwolę sobie już teraz. Pięknych chwil Ci życzę w najbliższych dniach i nie tylko w tych najbliższych. I dalszego tak pięknego nas inspirowania :)<br /><br />Absolutnie bez elegancji to stwierdzenie będzie, ale śliny mi przybyło od samego patrzenia na Twoją pieczeń.amarantkahttps://www.blogger.com/profile/01362049168508869911noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1997583379858437109.post-51956842180500798902009-12-23T01:32:47.022+00:002009-12-23T01:32:47.022+00:00Metoda z liśćmi zapamiętana, wkrótce będzie wyprób...Metoda z liśćmi zapamiętana, wkrótce będzie wypróbowana :)<br />Niezwykle rzadko przygotowuję mięso, ale jeśli już - to chcę by było właśnie takie. Miękkie, kruche, soczyste ale nie rozpadające. Z żurawiną koniecznie. Lub chrzanem.<br /><br />I choć mięsa jadam mało, zawsze lubię patrzeć, jak młode, nowoczesne Kobiety w dobie sałatek i ciastek owsianych, bezbłędnie radzą sobie... z karkówką.<br />W mojej głowie mieszka w tym temacie taki mały stereotyp.<br />A stereotypy, szczególnie moje własne, lubię łamać :)<br />U Ciebie Patrycjo mam szansę robić to często ;) I z przyjemnością.<br /><br />pozdrawiam ciepło<br />M.Monika. Lhttps://www.blogger.com/profile/09422001822163896246noreply@blogger.com