2010/07/05

Truskawki. Ciasto z kruszonką i przepisy retro.




Truskawki to dla mnie kwintesencja lata, czekam na nie niecierpliwie, a gdy się pojawią, nie istnieją dla mnie inne owoce. I zaczyna się czas ciast owocowych. Ostatnio moje ulubione to ciasto najprostsze.
Bo mój Miły mówi, że jest pyszne. Bo zjada dwa kawałki. Bo dom zaczyna pachnieć domem, spokojem i beztroską. Wakacjami. Uwielbiam to ciasto. Przypomina mi lato w domu i wszystkich tych, których kocham, dla których piekłam je niezliczone ilości razy, podawałam w upalnym ogrodzie. Każdy kolejny kawałek to uśmiech i błogi wyraz twarzy. Lubię patrzeć jak się uśmiechają, lubię ich rozpieszczać. Lubię wracać do domu, szczególnie latem.
Kiedy ogród bucha zapachami, wszystko kwitnie a orzech cichutko szumi za oknem. Kiedy zjadam poziomki prosto z krzaka, piję herbatę z Babcią, Dziadkowi piekę chleb, o którym mówi, że "jest lepszy niz ciastko", jeżdżę rowerem, a moja spódnica powiewa na wietrze.
Za tymi chwilam tęsknię.

To ciasto, to kolejna wersja uniwersalnego ciasta najprostszego, które przedstawiłam parę tygodni temu w ramach serii „Przepisy retro”. Ta wersja mimo, że pełnoziarnista i ze zmniejszoną ilością masła na rzecz oleju, nie zawodzi. Dzięki cierpliwemu ubijaniu masła i stopniowemu dodawaniu jaj, oraz przesianiu mąki, ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. Dziesięć minut pracy daje spektakularny efekt. To wspaniałe i szybkie ciasto na lato. Polecam!


Ciasto najprostsze z truskawkami i migdałową kruszonką
(przepis zgodny z KPP oraz MM)

150g miękkiego masła
45g oleju roślinnego (z pestek winogron lub słonecznikowego)
¼ szkl. nektaru/syropu z agawy i tyle samo ksylitolu, lub tylko syropu/nektaru (w sumie 1/2szkl.) lub 1/2 - 3/4 szkl. cukru muscovado, lub 1/3 szkl. miodu (pół na pół gryczanego z dowolnym, łagodnym w smaku miodem)
4jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
szczypta imbiru
szczypta soli
2szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, przesianej i pozbawionej otrąb (lub zwykłej pszennej)
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
truskawki

Piec rozgrzać do 165-170st. C. Masło, olej oraz agawę z ksylitolem (lub cukrem) miksować, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość (ok.2-3min). Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie ekstrakt z wanilii, po chwili imbir i sól. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i drożdżami, wsypać do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy, pod koniec miksowania dodać kurkumę. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec 45-50 min.

Kruszonka migdałowo-waniliowa
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki masła
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
mała szczypta imbiru mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
kurkumy na czubku noża

Wszystkie składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”.
Kruszonką posypać wierzch ciasta.

Smacznego!

23 komentarze:

  1. super przepis :) a ta końcówka ukrojonego ciasta z truskawką mówi "odgryź mnie" :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto ekstra, ale i te paski na bluzce rewelacyjne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. to musi być pyszne!
    wielbicielka truskawek!
    :)
    E.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj zapowiada się pysznie, szkoda tylko, że truskawy niedługo się skończą :( świetne zestawienie paseczki i truskawki. Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  5. piękne obrazki
    słodkie truskawkowe lato
    retro i domowo
    lubię

    OdpowiedzUsuń
  6. ciacho proste ale rewelacyjne!!! takie wlasnie lubie do herbatki... a zdjecia pieknie przemawiaja...

    OdpowiedzUsuń
  7. Mogę się pochwalić, że ostatnio piekę drożdżówki z owocami (zwykle z truskawkami, bo to ulubione bliskich) i nawet mi wychodzi! Blacha niknie w jeden dzień :) to znaczy ciasto z blachy ;D sam przedmiot nie jest zjadliwy raczej :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj takie ciasta są najlepsze! Proste i z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja kurczę nie lubie truskawkowych ciast na ciepło. Dżem owszem. Truskawkowe z truskawkami surowymi tak, tak, tak. Ale takim mówię stanowcze nie! Pozdrawiam gorąco (i potliwie) GN

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam taką truskawkowość ^_^

    OdpowiedzUsuń
  11. Takie proste jest piękne.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto z truskawkami:) Uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  13. :)
    Śliczne zdjęcia, a ciasto? pychota.

    OdpowiedzUsuń
  14. A u nas truskawek jak nie było tak nie ma:/

    Podoba mi się Twoje ciasto. Takie.. retro. Podobne do ciast Mamy. Niestety chwilwoo nie mogę piec i tak mnie to złości! Obydwie ręce zabandażowane, tylko do klikania się nadają a nie zagniatania czy mieszania czy ucierania:(

    OdpowiedzUsuń
  15. Anonimowy16:06

    Wspaniale domowe.
    I ta kruszonka...

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszne, letnie i domowe... w dodatku wygląda przepysznie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda pięknie!

    a te dziadkowo-babciowe skojarzenia... wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Nie mogę się doczekać kolejnego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Rozpieszczanie naszych bliskich jest bardzo mile, prawda? :)

    Ciasto slicznie sie prezentuje Patrycjo, szczegolnie to ostatnie zdjecie pobudzilo moje slinianki :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszne ciasto, ciekawa posypka i śliczne zdjęcia :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. aż zachciało mi się truskawek a jeszcze bardziej takiego ciasta ;) cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam ,na tortownicę o jakich wymiarach jest przepis?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)