2010/11/28

Dobra bułka na śniadanie.


Grahamka.

Ciepłej, spokojnej niedzieli Wam życzę.



Grahamki

5g świeżych drożdży
120g ciepłej wody
120g mąki pszennej chlebowej

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, miskę przykryć szczelnie folią, odstawić w ciepłe miejsce na 3godz. Zaczyn powinien lekko przyrosnąć a, na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki.

Ciasto właściwe
cały zaczyn
185g wody
7g soli
100g mąki pszennej (pełnoziarnistej lub chlebowej)
325g mąki pszennej graham
20g grubych otrąb pszennych

Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera, ok. 2-3min na średnim biegu.
Następnie na lekko naoliwionym blacie krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, ułożyć w misce, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1godz.

Po tym czasie, ciasto wyjąć na lekko naoliwiony blat, krótko wyrobić i podzielić na 10 części. Lekko naoliwionymi dłońmi uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i odstawić w ciepłe miejsce do napuszenia na 45-60min.Wyrośnięte bułeczki posmarować olejem roślinnym.

Piec w 200st.C ok.20-22min. Studzić na kratce.
Bułeczki dobrze się przechowują, zachowują świeżość do ok.3dni.

Smacznego!



18 komentarzy:

  1. Sliczne te buleczki, a jakie proste przy tym!

    OdpowiedzUsuń
  2. bułeczki piękne. wczoraj szukałam jakichś grahamek, przepis zapisuję, na pewno się przyda;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcia, pyszne bułeczki.
    Zyczę miłego dnia:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudne te bułeczki, zapisuję przepis i z pewnością upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają pięknie no i takie bułeczki to ja bym z chęcią zjadła..:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoje fotografie jak zwykle przemawiają do zmysłów :)
    Miłej niedzieli :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe bułeczki - idealne na śniadanie w łóżku :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudne buleczki:) az poczulam ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam jeszcze zamrożony zapas:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przyznaję się bez bicia - mój chleb mnie rozleniwia, robi się go tak sprawnie, że nie mam ochoty na inne pieczywo, ale.. od czasu do czasu ulegam i piekę buły, właśnie w takim stylu, pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ja poproszę jedną taką bułeczkę ;) zjadłabym ją jutro rano z dżemem, aby mieć siłę na pokonywanie śnieżnych zasp.

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepiekne. Cale wieki juz nie jadlam grahamek...

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziewczyny,
    W imieniu grahamek, dziękuję za miłe słowa:)

    Delie,
    No nie wierzę;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja, która nigdy nie jadam śniadania przed wyjściem do pracy, zapisałam przepis i zrobię! Dla własnego zdrowia zjem przed wyjściem i nie omieszkam napisać jak smakowały. :)
    Buziak!
    b.

    OdpowiedzUsuń
  15. o!
    mam jutrzejsze sniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj :)

    Czy na pewno ma być 4 g drozdzy? To nie za mało, bo chce dzisiaj upiec bułeczki :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. mysia,

    Tak. Jeśli chcesz, żeby miały większą objętość, możesz dodać 5g.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobilam Twoje buleczki, wyszly cudowne! :) dziekuje za przepis ;*

    http://pieczarkamysia.blox.pl/2012/06/Grahamki.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)