2011/06/09

Lody różane




Leżę w łóżku, nie mogąc zasnąć, a do głowy przychodzą mi pomysły na nowe dania i  połączenia smaków. Lody różane, pomyślałam... Smakują tak, jak pachniała droga do domu ze szkoły lub biblioteki miejskiej, w której uwielbiałam spędzać godziny. Zupełnie o tej  drodze zapomniałam. Nieco dłuższa, ale prowadząca obok ogrodzenia porośniętego dziką różą. Uwielbiałam ten zapach, był ciężki, odurzający, słodki, orientalny, bardzo intensywny, pragnęłam zatrzymać go na dłużej. I oto jest, rozpływa się i intensyfikuje, smakuje zapachem róży, jeśli tak można to ująć.

"Jem różę!", powiedział ze zdumieniem. I ja jem różę, a właściwie zjadłam, bo ta niewielka porcja którą przygotowałam, okazała się za mała i szybko zniknęła. Lody są doskonałe, upojne w smaku, rzekłabym...




Lody różane 
(przepis modyfikowany, zgodny z KPP
na podst. lodów kokosowych V. Bhumichitr'a)

300 ml mleka
200 ml śmietanki 36-38% tł.
4 łyżeczki syropu z agawy (lub cukru)
płatki z 7-8 suszonych róż
2 1/2 - 3  łyżeczki wody różanej*
2 jajka
imbiru na czubku noża
soli morskiej na czubku noża
10 kropli soku z cytryny (ok. pół łyżeczki)





Mleko ze śmietanką, syropem (lub cukrem) oraz płatkami róż, podgrzewać na średnim ogniu, gdy się zagotuje, natychmiast zdjąć z ognia, dodać wodę różaną i odstawić do ostygnięcia.
Następnie, mieszając trzepaczką balonową, dodawać po jednym jajku, wcześniej dokładnie roztrzepanym i mieszać do połączenia składników. Dodać odrobinę imbiru, soli i cytryny i wymieszać.
Przelać do foremki i mrozić ok. 4 godziny (lub jeśli czas nie pozwoli, można mrozić przez noc).
Po tym czasie masę wyjąć, podzielić ostrym nożem i zmiksować na kremową masę, masę przełożyć do foremki, mrozić ok. 4 godz. Czynność powtórzyć 3-4 krotnie, po ostatnim miksowaniu masę ponownie schłodzić, gdy stężeje, lody są gotowe.

Smacznego!












* w zależności od intensywności wody różanej, najlepiej najpierw dodać jej nieco mniej, spróbować i potem ew. dodać troszkę więcej

29 komentarzy:

  1. To są moje zdecydowanie ulubione lody! A tak ciężko jest je dostać. Wręcz nie wieżę własnym oczom, że to jest przepis na nie. :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dla mnie mistzostwo! Tez chetnie zjadlbym sobie roze w postaci lodow rozanych. Cale szczescie ze jak sobie tak wymyslasz przed snem to po obudzeniu pamietasz! :) Mi w tesn sposob sporo fajnych pomyslow ucieklo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Patrycjo, genialne! Mimo, iz przyznam sie, ze nie potrafie sobie wyobrazic ich smaku:)
    Ja pamietam dzikie roze z podworka. Przez lata bawilismy sie za blokiem miedzy wielkimi krzakami roz!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo wyszukany deser. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. cudny przepis: mam suszoną różę i wodę różaną - przy najbliższej okazji wypróbuje:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Genialne, tak, to dobre słowo.
    Jak to musi smakować!
    A nowy nagłówek cudny! Co to za roślina?

    Zapachniało latem i różami!

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe lody, muszą smakować wyjątkowo, z pewnością takie zrobię, bo jestem bardzo zaintrygowana. Zdjęcia piękne jak zawsze:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja mam taka herbatę różany ogródek zakupioną w zdrowej żywności to mogę ją dodać?

    OdpowiedzUsuń
  9. Patrycjo
    jedzenie róż? to szczyt wyrafinowania:)
    powiedz mi- można je zrobić jak "normalne lody"( do zamrażalnika i co 30min przemieszać i po 4h jeść)
    bo mój mikser raczej mrożonce nie da rady:(

    pozdrawiam

    p.s-odpisałam wreszcie na Twojego @

    OdpowiedzUsuń
  10. Też lubimy różane lody, mają niesamowity aromat

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne te zdjęcia. Nigdy nie jadłam lodów różanych, ale wierzę, że smakują pysznie.

    Ja zapraszam do siebie na ciasto z porzeczkami.
    Pozdrawiam
    http://alkitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. muszą być pyszne :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Patrycjo! Cudowne myśli przychodzą Ci do głowy przed snem:) Lody po prostu bajeczne - zrobię na pewno, bo kocham różę! U mnie dziś też jest bohaterką;)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  14. to musza byc wspaniale smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  15. nooo lody bajeczne , bardzo zmysłowe , śliczne i działające na wszystkie moje zmysły

    OdpowiedzUsuń
  16. Arek,
    Mi czasem też uciekają:)

    Agnieszko,
    Jeśli lubisz zapach dzikiej róży, namawiam Cię na te lody:)

    Delie,
    Pojęcia nie mam, ale rośnie tu tego sporo, niestety krótko kwitnie i tylko wiosną a szkoda, bo pięknie wygląda:)

    MałgosiuZ,
    To raczej powinny być suszone pączki róży, ale jeśli ta herbata to po prostu suszone płatki róż, bez dodatków, to ew. można spróbować:)

    mimi,
    Nie próbowałam z samym mieszaniem. Spróbuj zmiksować, powiedzmy co 2-3 godz, w zależności od zamrażarki, trzeba sprawdzać. Powinny pojawić się igiełki lodu, masa powinna lekko stężeć ale być plastyczna, półmiękka, takiej mikser powinien dać radę:)

    Pozdrawiam wszystkich serdecznie i dziękuję za komentarze:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cudowne te lody! Zdjęcia obłędne, jak zawsze.
    A to w profilu świetne!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam domowe różane lody. Robię podobne, tyle, że pojawia się w nich konfitura różana, którą zamknęłam w słoiczki poprzedniego lata.
    Zdjęcia oczarowują.
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie powiedziane i pokazane. Musiały być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale czarujesz! To musiał być SMAK, a nie smak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz będę o nich marzyć dopóki sama nie spróbuje;) A oprócz tego jestem pod wrażeniem- zdjęcia są po prostu zjawiskowe!

    OdpowiedzUsuń
  22. Wyglądają smakowicie <3 Nie miałam jeszcze okazji jeść lodów różanych - czy różnią się one smakowo, czy mają tylko charakterystyczny aromat?
    I muszą to być tzw. dzikie róże, prawda? (koleżanki mnie wyśmiały, gdy chciałam suszyć ogrodowe ^^')

    OdpowiedzUsuń
  23. Panno L,
    Trudno powiedzieć, te dwa zmysły się łączą, ma się wrażenie, że je się różę i o to chyba chodzi:) Tak, to muszą być dzikie róże:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  24. Patrycjo!
    zdjęcia lodów - REWELACJA!
    niesamowicie mi się podobają.
    takie domowe lody są wspaniałe.
    :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Różane lody brzmią nieziemsko... nigdy takich nie jadłam :) Zdjęcia oczarowują :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Och Patrycja, wiesz gdyby w dziecinstwie moja droga do biblioteki pachniala rozami, to nie mam watpliwosci ze juz wtedy lubilabym czytac, a tak to czytanie przyszlo troche poziej :)

    Przepis jest niesamowity, choc kusi mnie tam garstka rozy z konfitrury, a tam, i tak by chciala sprobowac! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Witaj. Masz ciekawe zdjęcia i świetny blog, pozdrawiam,magda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny blogu:)
Proszę o
podpisanie się imieniem jeśli komentujesz anonimowo. Będzie mi miło zwracać się do Ciebie po imieniu, nie bezosobowo :)