2008/08/25
Kokosanki.
Ulubione ciasteczka Mamutka.
Najprostsze na swiecie kokosanki.
Do ich przygotowaia potrzebna jest tylko miseczka i lyzeczka.
Swobodnie zrobilby je przedszkolak: malo pracy, malo zmywania, duzo zabawy a wszystko gotowe w 15 minut.
W odroznieniu od innych kokosanek, sa naprawde lekkie: nie ma w nich masla, smietany. Te ciasteczka po prostu sa pyszne bez dopakowywania ich.
Kiedy zobaczylam ten przepis w telewizji, nie doczekalam do konca przygotowywania, gdyz juz bylam w kuchni, koniecznie chcac sprawdzic czy te ciasteczka naprawde robi sie tak latwo i szybko. Owszem, tak;) Przepis zmodyfikowalam, do masy dodalam sok z 1/4 limonki co cudownie balansuje smak slodkiego - ciasteczka wciaz sa slodkie , ale nie mdle.
Jesli zostana wam bialka po przygotowaniu szarlotki, czy tarty... nic prostszego. Zrobcie kokosanki! Piec po wyjeciu ciasta jest juz dobrze nagrzany, wystarczy wsunac do niego blache z masa kokosowa, by za ok. 10-15 minut caly dom nieziemsko zapachnial. Trudno sie nie skusic na cieple ciasteczko, choc zimne sa rownie pyszne.
W zamknietym pojemniku moga lezakowac ok. 10 dni ale gwarantuje, ze tyle nie wytrzymaja...
Przepis zgodny z MM.
Kokosanki
2 bialka
1 szklanka wiorkow kokosowych
2 lyzki ksylitolu lub cukru
kilka kropli esencji waniliowej
imbiru w proszku na czubku noża
szczypta soli
sok z 1/4 limonki lub cytryny
kurkumy na czubku noza
Piec nagrzac do 165 st.C.
Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac (w podanej kolejności).
Nakladac lyzeczka na blache wylozona pergaminem, formowac malutkie placuszki.
Piec 10-15 minut lub do zrumienienia.
Smacznego!
Przepis zgodny z KPP oraz MM.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
Zrobiłam przed chwilą, 5 minut roboty, a efekt niesamowity! Są przepyszne :)
Upieczone i już zjedzone :). Przepis jest fantastyczny. Podrawiam
Przed chwileczką zrobione!
Przepyszne!
Prześlij komentarz