2010/01/22
100% graham. Łatwy.
Łagodny w smaku, niemalże bez zakwasowego posmaku, choć na zakwasie. Pszennym.
Idealny do dżemu, masła, konfitur i jajek na miękko.
Kilkudniowy wspaniale nadaje się na tosty.
100% Graham
150g zakwasu pszennego (dokarmionego ok.10-12godz. wcześniej)
270 g wody
1 łyżeczka drożdży instant (lub 2 łyżeczki świeżych drożdży, z których wcześniej należy przygotować rozczyn: wymieszać je z niewielką ilością ciepłej wody i mąki, zostawić w cieple, aż "ruszą")
10g soli (morskiej lub kamiennej gruboziarnistej)
1 czubata łyżeczka miękkiego masła
500g mąki graham (typ 1850)
20g grubych otrąb pszennych (nieoczyszczonych)
Wodę wymieszać z zakwasem i drożdżami, dodać masło i sól.
Dodać mąkę i otręby, wymieszać. Wyłożyć ciasto na blat i krótko zagnieść. Ciasto nie będzie lepkie i dość szybko stanie się spoiste.
Przełożyć je do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2godz. (powinno podwoić objętość).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat, delikatnie rozciągnąć dłońmi w prostokąt, zwinąć w rulon i ułożyć w natłuszczonej blaszce, wysypanej otrębami. Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto ma wypełnić blaszkę ok. 2cm ponad jej poziom.
Piec rozgrzać do 220st. C.
Chleb posmarować olejem. Piec w temp. opadającej: 15 min. w 220st.C i ok 25-30 min. w 190st. C. Studzić na kratce.
Smacznego!
Labels:
Chleb
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
21 komentarzy:
No to trzeba się brać za zakwas pszenny. :]
O mniam! Jest cudny!:)
Wspanialy Patrycjo! Przyznaje, ze do tej pory pieklam chleby tylko na zytnim zakwasie, moze juz czas by to zmienic? ;)
A teraz zupelnie nie na temat - pieke wlasnie cheescake z syropem z agawy zamiast cukru a w najblizszym czasie chce tez poeksperymentowac ze stewia, nareszcie znalazlam ja bowiem w proszku i w tabletkach :)
Pozdrawiam!
czy drozdze sa potrzebne jesli jest zakwas?
Mayu,
Teoretycznie nie. Można dać więcej zakwasu. Ale chciałam uniknąć całkowicie zakwasowego posmaku, chciałam żeby chleb był delikatniejszy w smaku:)
Kiedy już zrobię zakwas (a nastąpi to pewnie niedługo - na pewno czytałaś post Dziewczyn z Piekarni po godzinach:))) to pierwszy będzie właśnie chlebek.
Może nawet tak piękny graham jak Twój?
Mniam, z masełkiem poproszę:)
wygląda smakowicie
może w kocu wykorzystam swój zakwas, tak dawno już nie piekłam...
Chętnie upiekę takowy:)
Ściskam Cię Patrycjo, bardzo mocno!
Z wielką ciekawością śledzę Twoje grahamkowe wypieki i powoli nastrajam się do... pieczenia :)
Pozdrawiam ciepło
z bardzo mroźniej Grabiny
(kończąc komentarz na termometrze jest -19 :))
:)M.
Ale Ty mnie denerwujesz tymi chlebami!
:D
Wspaniale!
A ja to sobie Truflę do listy swoich ulubionych dodam najpierw, a potem upiekę ten chleb. Wszystko to nastąpi w przeciągu 24 godzin :-)
Pozdrawiam :)
Upiekłam ten chleb, rzeczywiście bardzo delikatny w smaku i bardzo prosty do zrobienia. Uformowałam z niego okrągły bochenek - ciasto było jak plastelina, szkoda mi je było upychać w foremce ;) Polecam to rozwiązanie, wyszedł mi idealny bochenek, chyba najładniejszy ze wszystkich, jakie do tej pory robiłam.
I.nna
I mi teraz będzie szkoda go upychać, zrobię okrągły;) Cieszę się, że smakował i że taki ładny Ci wyszedł:)
Uściski!
Patrycjo kolejny wspaniały chlebek od Ciebie:) zajadałam go ze smakiem na pewno upiekę jeszcze nie raz:) pozdrawiam ciepło
Jola Szyndlarewicz
bardzo dobry chleb. super przepis
pozdrawiam
Nie wiem czemu ale drugi raz probowałam zrobić graham i nie wychodzi, nie wyrasta. Bardzo lubie grahamy a niestety jedynie one mi nie wychodzą:( wszystko robiłam jak w przepisie.
Bardzo dobry chleb,
na podstawie tego przepisu upiekłam razowca 100%
http://www.galeriachleba.blogspot.com/2013/01/100-razowy.html
Pozdrawiam i dziękuję Ci za świetny przepis;)
Czy można upiec ten chleb na zakwasie żytnim?
Pozdrawiam
Marysia
Maria,
Nie, to musi być pszenny. Ale zapraszam do działu "chleb" znajdziesz tam mnóstwo przepisów na chleby na zakwasie żytnim :)
Pozdrawiam!
Czy jak go odstawię do garowania do lodówki na noc to się coś stanie złego??:)
Prześlij komentarz