2010/07/05

Truskawki. Ciasto z kruszonką i przepisy retro.




Truskawki to dla mnie kwintesencja lata, czekam na nie niecierpliwie, a gdy się pojawią, nie istnieją dla mnie inne owoce. I zaczyna się czas ciast owocowych. Ostatnio moje ulubione to ciasto najprostsze.
Bo mój Miły mówi, że jest pyszne. Bo zjada dwa kawałki. Bo dom zaczyna pachnieć domem, spokojem i beztroską. Wakacjami. Uwielbiam to ciasto. Przypomina mi lato w domu i wszystkich tych, których kocham, dla których piekłam je niezliczone ilości razy, podawałam w upalnym ogrodzie. Każdy kolejny kawałek to uśmiech i błogi wyraz twarzy. Lubię patrzeć jak się uśmiechają, lubię ich rozpieszczać. Lubię wracać do domu, szczególnie latem.
Kiedy ogród bucha zapachami, wszystko kwitnie a orzech cichutko szumi za oknem. Kiedy zjadam poziomki prosto z krzaka, piję herbatę z Babcią, Dziadkowi piekę chleb, o którym mówi, że "jest lepszy niz ciastko", jeżdżę rowerem, a moja spódnica powiewa na wietrze.
Za tymi chwilam tęsknię.

To ciasto, to kolejna wersja uniwersalnego ciasta najprostszego, które przedstawiłam parę tygodni temu w ramach serii „Przepisy retro”. Ta wersja mimo, że pełnoziarnista i ze zmniejszoną ilością masła na rzecz oleju, nie zawodzi. Dzięki cierpliwemu ubijaniu masła i stopniowemu dodawaniu jaj, oraz przesianiu mąki, ciasto jest puszyste i rozpływa się w ustach. Dziesięć minut pracy daje spektakularny efekt. To wspaniałe i szybkie ciasto na lato. Polecam!


Ciasto najprostsze z truskawkami i migdałową kruszonką
(przepis zgodny z KPP oraz MM)

150g miękkiego masła
45g oleju roślinnego (z pestek winogron lub słonecznikowego)
¼ szkl. nektaru/syropu z agawy i tyle samo ksylitolu, lub tylko syropu/nektaru (w sumie 1/2szkl.) lub 1/2 - 3/4 szkl. cukru muscovado, lub 1/3 szkl. miodu (pół na pół gryczanego z dowolnym, łagodnym w smaku miodem)
4jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią)
szczypta imbiru
szczypta soli
2szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej, przesianej i pozbawionej otrąb (lub zwykłej pszennej)
¾ łyżeczki drożdży instant, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta kurkumy
truskawki

Piec rozgrzać do 165-170st. C. Masło, olej oraz agawę z ksylitolem (lub cukrem) miksować, aż masa stanie się puszysta i zwiększy swoją objętość (ok.2-3min). Wciąż miksując dodawać po 1 jajku, następnie ekstrakt z wanilii, po chwili imbir i sól. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i drożdżami, wsypać do masy i miksować, aż wszystko dokładnie się połączy, pod koniec miksowania dodać kurkumę. Masę przelać do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem blaszki. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek i posypać kruszonką. Piec 45-50 min.

Kruszonka migdałowo-waniliowa
3 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka ksylitolu (lub cukru)
2 łyżki masła
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią)
mała szczypta imbiru mała szczypta soli
3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
kurkumy na czubku noża

Wszystkie składniki wymieszać palcami, aż powstaną „okruszki”.
Kruszonką posypać wierzch ciasta.

Smacznego!

22 komentarze:

Anna Maria pisze...

Ładny top:-)

Renata pisze...

super przepis :) a ta końcówka ukrojonego ciasta z truskawką mówi "odgryź mnie" :-D

dragonfly pisze...

Ciasto ekstra, ale i te paski na bluzce rewelacyjne! :-)

enchocolatte pisze...

to musi być pyszne!
wielbicielka truskawek!
:)
E.

Wojowniczka pisze...

Oj zapowiada się pysznie, szkoda tylko, że truskawy niedługo się skończą :( świetne zestawienie paseczki i truskawki. Pozdrowionka.

asieja pisze...

piękne obrazki
słodkie truskawkowe lato
retro i domowo
lubię

aga pisze...

ciacho proste ale rewelacyjne!!! takie wlasnie lubie do herbatki... a zdjecia pieknie przemawiaja...

Mała Mi pisze...

Mogę się pochwalić, że ostatnio piekę drożdżówki z owocami (zwykle z truskawkami, bo to ulubione bliskich) i nawet mi wychodzi! Blacha niknie w jeden dzień :) to znaczy ciasto z blachy ;D sam przedmiot nie jest zjadliwy raczej :P

Ewa pisze...

Oj takie ciasta są najlepsze! Proste i z truskawkami :D

Gospodarna narzeczona pisze...

A ja kurczę nie lubie truskawkowych ciast na ciepło. Dżem owszem. Truskawkowe z truskawkami surowymi tak, tak, tak. Ale takim mówię stanowcze nie! Pozdrawiam gorąco (i potliwie) GN

Paula pisze...

uwielbiam taką truskawkowość ^_^

cukrowa wróżka pisze...

Takie proste jest piękne.

majana pisze...

Pyszne ciasto z truskawkami:) Uwielbiam:))

Olciaky pisze...

:)
Śliczne zdjęcia, a ciasto? pychota.

Atria C. pisze...

A u nas truskawek jak nie było tak nie ma:/

Podoba mi się Twoje ciasto. Takie.. retro. Podobne do ciast Mamy. Niestety chwilwoo nie mogę piec i tak mnie to złości! Obydwie ręce zabandażowane, tylko do klikania się nadają a nie zagniatania czy mieszania czy ucierania:(

Zaytoon pisze...

Wspaniale domowe.
I ta kruszonka...

Natalia Wine pisze...

Pyszne, letnie i domowe... w dodatku wygląda przepysznie :D

peggykombinera pisze...

wygląda pięknie!

a te dziadkowo-babciowe skojarzenia... wspaniałe :)

Patrycja pisze...

Nie mogę się doczekać kolejnego przepisu:)

Bea pisze...

Rozpieszczanie naszych bliskich jest bardzo mile, prawda? :)

Ciasto slicznie sie prezentuje Patrycjo, szczegolnie to ostatnie zdjecie pobudzilo moje slinianki :)

Pozdrawiam!

anytsujx pisze...

Pyszne ciasto, ciekawa posypka i śliczne zdjęcia :)

Pozdrawiam :)

Gotuję bo lubię... pisze...

aż zachciało mi się truskawek a jeszcze bardziej takiego ciasta ;) cudowne!