2011/04/18

Jajka faszerowane sardynkami z chrzanem.



Niezwykle  łatwe i szybkie w przygotowaniu jajka, wypełnione lekkim musem z sardynek, doprawionym chrzanem i majonezem. Doskonałe na wielkanocne śniadanie a samo nadzienie do jajek, jeśli przygotuje się go trochę więcej, można wykorzystać również jako pyszną pastę do kanapek.


Miłego dnia!




Jajka faszerowane sardynkami z chrzanem
(przepis zgodny z KPP)

4 jajka ugotowane na twardo
2 łyżeczki chrzanu (nieco mniej lub więcej, w zależności od ostrości chrzanu)
1 mała puszka sardynek w oleju (120g)
sól, do smaku
2 łyżeczki soku z cytryny
mała szczypta tymianku
2 łyżki majonezu

Z jajek wyjąć żółtka.
Dwa żółtka* rozgnieść widelcem na "okruszki", dodać chrzan i wciąż ucierając dodać 
odsączone z oleju sardynki, sól do smaku, sok z cytryny, tymianek i na koniec majonez.
Wszystko rozetrzeć widelcem (nie miksować), na gładką masę.
Spróbować i jeśli trzeba dodać do smaku trochę chrzanu, soli i soku z cytryny.
Masą napełniać połówki jajek, schłodzić przez ok. 1 godzinę, mogą zostać w lodówce na noc
(wtedy należy wyjąć je z lodówki i zostawić w temp pokojowej na ok. 1godz. przed podaniem)
Masa do faszerowania jajek, jeśli troszkę jej zostanie,  jest również pyszna jako pasta do kanapek.
*Dwa pozostałe żółtka można wykorzystać do przygotowania drugiej porcji nadzienia 
do faszerowania kolejnych jajek lub właśnie pasty do chleba.

Smacznego!



19 komentarzy:

Panna Malwinna pisze...

bardzo ciekawa i nietypowa propozycja farszu. gdzieś w lodówce chyba mam jeszcze puszkę sardynek więc chętnie wypróbuję;)

Ewa pisze...

Jajka faszerowane jem raz w roku, jakoś nie przepadam, to znaczy wiesz, dobre są, tylko jak już jem jajka to wolę na miękko, ale oczywiście na Święta będą i to właśnie z rybką (anchovies). Miłego dnia :)

ptasia pisze...

No i już się ucieszyłam, że to fajne na śniadanie wielkanocne, a potem sobie uświadomiłam, że ktoś ma alergię na ryby... Hm, chyba, że to będzie to jedno danie oznaczone "czerwoną flagą", podobnie jak śledzie na Wigilię :)

Karolina pisze...

Ja ostatnio zapalalam miloscia do sardynek, wiec ten mus mi sie podoba. :)

Magda pisze...

Idealny przepis na święta, połączenie sardynek i jajek bardzo lubię, te dwa smaki się dopełniają

Wiewióra pisze...

Smakowite muszą być takie jajka... a szczególnie dla tych którzy lubią sardynki czyli dla mnie :)

Anonimowy pisze...

Ja bardzo lubię i wkrótce zrobię.
Zdjęcia bardzo smakowite!

Anonimowy pisze...

Sardynki (jak i inne zapuszkowane) omijam szerokim łukiem,) a jajka jem tylko do 5 minut po ugotowaniu i to tylko wtedy, gdy je sama ugotuje :) Ale zdjęcia pierwsza klasa :))

Majana pisze...

Pięknie się prezentują te jajeczka. Bardzo fajny pomysł Patrycjo!
Pozdrowienia:)

piegusek1976 pisze...

świetna propozycja wielkanocna :) pozdrawiam

eva pisze...

Kompozycja sardynek i jajak robi wrażenie na samą myśl, do tego Twoje mistrzowskie zdjecia i wystarczy abym się oślinila:)) Jajek na twardo nie jadłam już dawno oj dawno...w tegoroczne Świeta zrobie Te i z poprzedniego wpisu i bedę sie zajadać ;)
Dziękuję za przepis;)
pozdrawiam

nana pisze...

to musi być dobre!:)

owieca pisze...

Lubię wygląd białych jajek. W Polsce ich jak na lekarstwo, ale podobno to jakaś zorganizowana akcja, bo naszym rodakom białe kojarzyły się z PRL'em ;)

aga pisze...

bardzo fajny i smaczny pomysl na oryginalne nadzienie do jajek:)

Ojciec Dyrektor pisze...

Proste i smaczne! :)

beata lipov pisze...

Jaja świetne. Zdrowych Świąt pełnych miłości Ci życzę i ściskam mocno!

Waniliowa Chmurka pisze...

W tym roku wyjątkowo dużo wykorzstaliśmy/ wykorzystamy na te Święta.
Patrycjo,
przede wszystkich udanych Świąt Ci życzę;*
Pozdrawiam ciepło,
Olcik

Majana pisze...

Pięknych Świąt Patrycjo!:)

anytsujx pisze...

Fajny farsz ...

Wesołych Świąt !