2011/09/13

Ogórki musztardowe i dynia słodko-korzenna. Domowe pikle.



Na życzenie Czytelniczki, przedstawiam przepisy na domowe pikle, które świetnie pasują nie tylko do pasztetu z cukinii. Były to tegoroczne ogórki w zalewie musztardowej i zeszłoroczna dynia słodko-korzenna.
Oba przepisy oraz sposób wykonania cytuję za moją Babcią. Do ogórków w musztardowej zalewie dodałam curry i miód, wyszło wspaniale. Z marynowaną dynią jest tak, że Babcia robi ją trochę "na oko", proporcje można więc nieco modyfikować, zalewę spróbować i doprawić wg własnego upodobania. Jeśli jest za kwaśna dodać trochę więcej wody i nieco dosłodzić (zalewa powinna być bardziej słodka niż kwaśna). Nie przesadzałabym jedynie z goździkami i cynamonem, mają jedynie podkreślić smak dyni, a nie zdominować ją.

Miłego eksperymentowania, sezon na dynię już tuż tuż!





Ogórki w zalewie musztardowej

1 szkl. octu 10%
ok.1/2 szkl. ksylitolu (lub cukru) + 3 łyżki miodu (w sumie ma być 1 szkl.)
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki curry
2-3 łyżeczki soli (w zależności od rodzaju soli, próbować)
1 litr wody
ogórki

Składniki zalewy, oprócz miodu wymieszać i zagotować. Do ciepłej zalewy dodać miód, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. W tym czasie przygotować ogórki. Obrać je ze skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i ułożyć w słoikach. Ogórki zalać zimną zalewą, słoiki zakręcić i zapasteryzować - gotować 10 min. (z pokrywką) od momentu zagotowania się wody. Pozostawić w wodzie do ostudzenia (pokrywkę zdjąć).

Dynia marynowana z goździkami i cynamonem

1 szkl. octu 10%
5 szkl. wody
1 łyżka soli
3/4 szkl. ksylitolu (lub cukru)
5-6 goździków
1/3 łyżeczki cynamonu
dynia

Dynię pokroić w kostkę, zasypać ksylitolem (lub cukrem) z dodatkiem goździków i cynamonu, zostawić na noc. Następnego dnia, przygotować zalewę z octu, wody i soli, zalać nią dynię i gotować  ok 10 min, pilnując aby dynia nie rozgotowała się, ma pozostać jędrna.
Gorącą dynią z zalewą napełniać słoiki, zakręcać i stawiać do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Smacznego!

20 komentarzy:

Kemotka pisze...

Ja już zainaugurowałam sezon na dynie ;) Najbardziej lubię pieczoną. Z rozmaitymi przyprawami i ziołami. Lub jako smarowidło do pieczywa ;))

Cool Chic Style Fashion pisze...

E' un piacere ritornare al tuo blog dopo l'estate ciao

Jolka pisze...

ja do ogórków w zalewie musztardowej też dodałam w tym roku miód. wyszły pyszne!
a przepis na dynię też pewnie wykorzystam:)

Zielenina pisze...

uwielbiam takie ogórki w musztardowej zalewie :) Podobną dynię robiła też moja babcia. Kochana, sezon na dynię już trwa od jakiegoś czasu i ma się dobrze, nie ma na co czekać :)

Katarzyna pisze...

Ja w tym roku postanowiłam przekonać się do dyni. Kojarzy mi się źle-jedynie z jakimś nijakim kompotem pitym u dalszej rodziny;) Tak dłużej być nie może;)Więc myślę, że ten przepis na marynowaną znajdzie się wśród moich kulinarnych eksperymentów dyniowych w tym roku:)
pozdrawiam ciepło

Majana pisze...

Ależ ciekawostki. A ta dynia super. Chętnie bym skosztowała.
:)

Gosia pisze...

te ogorki sobie natychmiast notuje,bo kiedys jadlam chyba podobne pikle u kolezanki i obledne byly i wlasnie mialy taki jakis podobny smaczek do tego z Twojego przepisu,musze wyprobowac :)
Pozdrawiam :)

Gosia Oczko pisze...

Ogórki, przyznam się, zaintrygowały mnie bardzo! :)

Aurora pisze...

Mnie też te ogórki nie dają spokoju, w życiu mi się nawet takie nie śniły!

asieja pisze...

babcine receptury.. wszyscy je lubimy.

Ewa pisze...

Ogórki w zalewie musztardowej ;) Lubię takie niespodzianki. Nigdy bym pewnych smaków nie połączyła, gdybym o nich tutaj nie przeczytała.

Ania pisze...

Patrycjo, dziękuję :-)
To pikle zrobię w ilościach przemysłowych.
Pozdrawiam Cię serdecznie :-)

aga pisze...

ogorki musztardowe sa super, co roku je robie :)

Ania pisze...

Patrycjo,
Chciałabym się zabrać za dynię. Mam jednak jedną wątpliwość - dynia po zasypaniu cukrem i przyprawami puszcza sok. Czy odlać go przed zagotowaniem w zalewie octowej czy zostawić i zagotować razem z dynią i zalewą? Poradź, proszę.

Patrycja pisze...

Aniu,
Nie odlewać, dynię zagotować razem z tym sokiem, który puściła i zalewą.

Pozdrawiam!

Waniliowa Chmurka pisze...

ogórki musztardowe są najlepsze- kocham je;)

marta pisze...

Chciałam się spytać o ilość kilogramów dyni na ten przepis? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

Patrycja pisze...

marta,
Robisz tyle ile masz ochotę, pół dyni, całą dynię, wg uznania. Potem robisz zalewę i jeśli jej brakuje na tę ilość dyni, którą przygotowałaś, dorabiasz całą porcję, dwie porcje lub pół porcji, w zależności od tego ile potrzeba, dodając odpowiednio więcej goździków i cynamonu:)

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Unknown pisze...

Proszę przepis na smarowidlo �� jak już zabierać się za dynie to juz w różnej postaci ☺☺☺