2011/12/28

Pszenno-żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami i białym makiem. Łatwe, bez formowania.



Dzień dobry!

A może bułeczkę z białym makiem i suszonymi pomidorami?
Po świątecznych przysmakach potrzebuję prostego jedzenia, a bułka z masłem, to to czego mi trzeba.
No, może jeszcze kubka migdałowej herbaty i lekkiego krupniku. Bułki są niezbyt czasochłonne i niezwykle proste do zrobienia, nie trzeba ich nawet formować, ciasto wystarczy pokroić w dowolne kształty.

Miłego dnia wszystkim!


Pszenno- żytnie bułeczki z suszonymi pomidorami i białym makiem

6 suszonych pomidorów, w oliwie
340g ciepłej wody
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
3 łyżki białego maku
350g mąki pszennej chlebowej
100g mąki żytniej jasnej
2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy

Pomidory zalać wrzątkiem, moczyć przez 30 min., odsączyć i pokroić w paseczki.

Do wody dodać wszystkie składniki oprócz mąk, wymieszać, dodać obie mąki, miksować 3-4min. na średnim biegu. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok 2 godz., ciasto ma podwoić objętość. Po tym czasie, ciasto wyjąc na omączony blat, krótko zagnieść.
Ponownie lekko omączyć blat, ułożyć ciasto, oprószyć mąką i dłońmi rozpłaszczyć w prostokątny/ owalny placek o grubości ok. 2 cm. Kroić np. nożem do pizzy, w dowolne kawałki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 30 min.
Piec w 200st. C, ok. 15-18min, w zależności od wielkości bułeczek. Studzić na kratce.

Smacznego!



16 komentarzy:

Majana pisze...

A to ja poproszę. Wyglądają pysznie!:)
Pozdrawiam.

Monika pisze...

Piękne wyszły,takie rustykalne odrobinę:)
Pozdrawiam!
M.

katie pisze...

piękne :) Choć kwaskowatość pomidorów w pieczywie może niektórym przeszkadzać.

Jagoda pisze...

mmm... wyglądają smakowicie.
A ja muszę sie pochwalić, że ryba po grecku się udała. I smakowała :)

..:Mgła:.. pisze...

Ciekawy przepis Muszę kiedyś spróbować :)

ŁAKOMCZUCHY pisze...

ale piękności!
takich bułek to ja jeszcze nie jadłam :)

Monika. L pisze...

Chętnie bym skubnęła jedną! Bardzo apetycznie wyglądają, przepis z pewnością spróbuję :)))

M.

aga pisze...

taka domowa buleczke z checia bym zjadla:)

Eljotynka pisze...

Kolejny smakowity przepis o odpowiednim poziomie trudności, który kusi mnie aby ponownie spróbować swoich sił w wypiekach :)
Dzięki za inspirację!
Pozdrawiam!

Asia pisze...

wyglądaja pysznie, a ja ostatnio zakochałam sie w pieczywie z dodatkiem pomidorów, wiec przepis zapisuje i mam nadzieje na szybkie wypróbowanie :D:))
pozdrawiam

magdalenia pisze...

Uwielbiam suszone pomidory, dziękuję za przepis!
pozdrawiam,

Anonimowy pisze...

Uroczo wyglądają te nieregularne, chrupiące kształty. To zdecydowanie wszystko, o czym teraz marzę....

Pozdrawiam!

Maggie pisze...

Bardzo chetnie poczestowalabym sie taka buleczka! Prostota ich wykonania urzeka.

Gosia Oczko pisze...

Truflo! wczoraj wyszły z piekła. Świetny przepis i pyszne bułki :)


pozdrawiam

Kasia K. pisze...

Robiłam je już milion razy w kilkudziesięciu odsłonach. To, jak dotąd, mój ulubiony przepis bazowy!

Patrycja pisze...

Kasia K.,
Bardzo mi miło to słyszeć :) Dziękuję i na zdrowie!