2012/04/03

Sernik z solonym kajmakiem i orzeszkami.



Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dni nabierają tempa i mijają niepostrzeżenie. Wszystko pędzi, a ja snuję marzenia o nadchodzącym lecie.
Kilka tygodni temu, wciąż miałam gdzieś z tyłu głowy, że przecież tak niedawno było tuż po Bożym Narodzeniu, a tu już wiosna. I dobrze. Choć wiosna chyba czyni mnie nieco roztargnioną, o czym zaraz. To miał być zupełnie inny sernik. Ale po mazurku z solonym kajmakiem i czekoladą, nie mogłam się powstrzymać i przygotowałam kolejny kajmak, tym razem z myślą o serniku (a pomysłów na jego zastosowanie, mam kilka w kolejce). Ten kajmak gotuje się krócej, niecałe 2godz., jest go troszkę więcej niż potrzeba do sernika, o nieco innej konsystencji, ale zapewniam, że jeśli tylko ktoś z domowników to zauważy, ta odrobina się nie zmarnuje. Z głową nieco w chmurach nad gonitwą pomysłów, a fizycznie nad sernikiem, rozważałam nad spodem, ucieraniem żółtek na kogel mogel i ubijaniem piany czy nie, czy dodać do sernika topione masło czy nic nie dodawać... nie dodałam, choć miałam już w głowie kolejne wersje tego przepisu. Sernik mimo to wyszedł świetnie (a wg Niego wspaniale) i wart jest polecenia. Ja na pewno upiekę go ponownie, z ew. modyfikacjami, które dodam do przepisu. Tymczasem, może ktoś skusi się na taką wersję, jest pyszna.


Sernik z solonym kajmakiem i orzeszkami
(przepis zgodny z KPP)

Solony kajmak
400 ml pełnotłustego mleka
250 ml śmietanki kremówki lub tortowej
170 g ksylitolu (lub cukru)
odrobina imbiru
szczypta płatków soli morskiej

Mleko, śmietankę i ksylitol lub cukier, wymieszać w rondelku.
Gotować, na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając trzepaczką.
Po ok 1,5-2godz., kajmak będzie gotowy. Dodać imbir i sól, wymieszać. Po ostudzeniu powinien być gęstszy, nie ciągnący i nie lejący, dający się rozsmarować nie spływając z łopatki.

Spód
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka solonego kajmaku
odrobinka soli morskiej
30 g zmielonych orzeszków ziemnych
50 g mąki (dowolnej, użyłam orkiszowej pełnoziarnistej)
odrobina kurkumy

Wszystkie składniki posiekać, następnie wymieszać palcami, aż powstaną grudki. Wysypać do lekko natłuszczonej foremki wyłożonej pergaminem, ugnieść i wstawić do lodówki na ok 30min.

Masa serowa
(wszystkie składniki w temp. pokojowej)

750 g sera półtłustego, zmielonego
odrobina kurkumy
5 jajek
130 g ksylitolu (lub cukru)
140 g solonego kajmaku
1 łyżka mąki ziemniaczanej
odrobinka imbiru i soli morskiej

do udekorowania: reszta kajmaku i posiekane orzeszki ziemne

Do sera dodać kurkumę, ksylitol lub cukier i kajmak. Miksować na średnich obrotach, dodając po jednym jajku, na koniec mąkę i odrobinkę imbiru i soli morskiej.
Nie miksować za długo (i nie na wysokich obrotach), tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do foremki (o śr. ok. 20 cm), piec w 180st.C ok. 45 min (lub kilka minut dłużej).
Studzić w uchylonym piekarniku.
Zimny sernik posmarować kajmakiem, boki również.
Wierzch obsypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Sernik odstawić w chłodne miejsce, można do lodówki, kajmak jeszcze stężeje.

Smacznego!


19 komentarzy:

Olimpia Davies pisze...

Wow, wyglada przepysznie i ten kajmak juz mnie kusi od jakiegos czasu,a ze serniki kocham wiec idealna kombinacja do wyprobowania:-)

Karmel-itka pisze...

piękny!
jak Ty to robisz, że Twoje wypieki są tak czarujące i wykwintne?

Agnieszka pisze...

Obledny!

Justin&Dorothy pisze...

wow.... jaki wysoki.. i cudny... ja też będę piec z pewnością serniczek na święta już się nie mogę doczekać:) Serniki są przepyszne :)

Mar pisze...

Trudno mi uniknąć skojarzenia z kajmakowym sernikiem Liski, może dlatego, że był niebiańsko dobry..patrząc na Twój mam na języku smak solonego kajmaku i bardzo zatęskniłam za tym smakiem:) Jak dobrze, że nie jestem uczulona na orzeszki, zabieram przepis, a najchętniej zabrałabym zdjęcia, bo oczu oderwać nie mogę;) pozdrawiam Patrycjo

Angelika Szostak pisze...

Mmm.. świetne połączenie;) Wygląda obłędnie;)

Yba pisze...

Mam na Twój sernik Patrycjo straszną ochotę. Wygląda doskonale a połączenie smaków brzmi cudownie.
Czy myślisz, że dzieci "słodyczolubne" go polubią? To takie dzieci, które nie chciały jeść sernika limonkowego bo nie był czystosłodki :)

Karolina pisze...

Patrycjo, ten sernik to jest mistrzostwo. Nie dam rady upiec przed wyjazdem, ale bede miala kilka okazji po powrocie, aby blyszczec tym wypiekiem przed goscmi. :) Swietny przepis, po prostu swietny. Mnie na slono - slodkie polaczenia nie trzeba namawiac, biore w ciemno. :)

Maggie pisze...

Wyglada idealnie. Sol i karmel to jedno z moich ulubionych polaczen smakowych, wiec koniecznie bede musiala wyprobowac.

Kasia pisze...

To jest taka inspiracja jakiej potrzebuję, żeby zabrać się za tegoroczne wypieki. Merci!

Malwina Marchwicka pisze...

wygloda swietnie!

Jagoda pisze...

wow! Wygląda bajecznie :)

Patrycja pisze...

Yba,
Myślę, że tak. I słony kajmak & orzeszki to chyba "dzieciolubne" połączenie;)

Dziękuję za wszystkie komentarze i pozdrawiam!:)

Justyna Trybuś pisze...

Nie jestem wielką fanką słodkości i wypieków wszelakich ale Pani sernik...nie wierzę, że znajdzie się osoba, która by mu się oparła!

Waniliowa Chmurka pisze...

Po tym babkowym i mazurkowym zawrocie głowy spróbuję go zrobić;)
Z okazji nadchodzących świąt wszystkiego dobrego Ci życzę ;*

Emma pisze...

Jedyne, co jestem w stanie powiedzieć, to... wow.
Moje ślinianki zaczeły pracować na pełnych obrotach!
Wesołych Świąt :)

magda [mrs. berry] pisze...

sernik marzenie! wszystko, co lubię - all in one, można rzec :)

Rita pisze...

robiłam kiedyś sernik Liski z kajmakiem i stał się moim ukochanym sernikiem. Jestem pewna, że ten z Twojego wpisu jest równie obłędny..! no i fotografie, które zrobiłaś...myślę, że takie fotografie powinny wisieć w najlepszych restauracjach i cukierniach na świecie!
uściski!
J

Anonimowy pisze...

przecudne masz zdjęcia i bardzo pyszne przepisy.