2012/10/30

Awokado, sardynki. Śniadanie ekspresowe.



Raz - dwa - trzy, śniadanie!



Pasta z sardynek i awokado
(przepis zgodny z KPP)

1 awokado, dojrzałe i miękkie
świeżo mielony czarny pieprz
sól morska
1 puszka sardynek
ocet balsamiczny ok. 1/2 - 1 łyżeczki (do smaku)
mała szczypta tymianku
oliwa z oliwek

Awokado wydrążyć łyżeczką, przełożyć do miseczki.
Dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu, szczyptę soli, sardynki, całość rozgnieść widelcem. Dodać octu balsamicznego (do smaku), małą szczyptę tymianku i tylko tyle oliwy z oliwek by pasta miała odpowiednią konsystencję. Przechowywać w lodówce, do następnego dnia.

Smacznego!

12 komentarzy:

lisiczka_bez_kitki pisze...

Zanosi się na dobre połączenie... :) Ostatnio brakuje mi ciekawych smaków. Dzięki! I pozdrowienia.

Majana pisze...

Muszę spróbować z awokado.
Miłego dnia:)

Magdalena pisze...

proste, ale jak smakuje :)

Maggie pisze...

Awokado samo w sobie mnie nie kreci, chyba przez te maslana konsystencje, ale w takim polaczeniu - kto wie...?

asieja pisze...

i kto by pomyślał,że sardynki można tak ładnie sfotografować.

Daria i Jarek pisze...

Patrycja,
Uwielbiam Twoja zakladke 'Do Chleba'. Wyprubowalam juz wszystkie Twoje pasty sniadaniowe, zaraz lece po avocado... :)

Scraperka pisze...

mniam mniam! ale smaka mi narobiłaś:)))

aga pisze...

to musi byc dobre:)

Kinomaszyna pisze...

też (znudzona zwyczajnymi kanapkami) szukam teraz nowych smaków. dziękuję za inspiracje!

katie pisze...

Najlepsze dojrzałe awokado. Uwielbiam ten owoc, choć ludzie różnie reagują :) A z sardynkami muszę spróbować.

Joanna Jamróz pisze...

piękne fotografie jedzenia zakochalam sie w nich<3

Mandy B pisze...

I have made this before after watching an episode of Good Eats. It's delicious!