2013/04/05

Lekka, kremowa pasta łososiowo-twarogowa.


To zaczynamy! Od lekkich i pożywnych kanapek.
Potrzebny będzie dobry, pełnoziarnisty chleb: żytni, orkiszowy lub pszenny, jaki lubicie.
Grunt żeby był naprawdę pełnoziarnisty, z dobrej mąki, nie z jasnej, lekki jak piórko, a barwiony karmelem "na razowo". 
Prawdziwie razowy (pełnoziarnisty) chleb sprawia, że potrzebujemy zjeść go mniej by się nasycić, nie jesteśmy głodni za chwilę, bo zaspokaja głód na dłużej, jest też przyjazny sylwetce i zdrowiu.
Jeśli pieczesz samodzielnie to nie będzie problem, możesz upiec bochenek wymarzony.
A więc dobry chleb, trochę ulubionej zieleniny (lepiej więcej niż mniej, tego nigdy za wiele), np. natka pietruszki, rukola, listki szpinaku, roszponka etc.
Do tego kremowa, lekka pasta z łososia i chudego twarogu i zdrowe śniadanie gotowe!




Lekka, kremowa pasta łososiowo-twarogowa
(przepis zgodny z KPP)

puszka łososia w sosie własnym (ok. 200g)
szczypta soli
200g chudego twarogu
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
szczypta tymianku
pełna łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu lub ulubionego syropu
kilka kropli tabasco (do smaku)
do podania: ulubiona zielenina (natka pietruszki, rukola, roszponka etc.)

Łososia odsączyć z zalewy, dodać sól, twaróg, koncentrat, tymianek, agawę (czy inny ulubiony syrop) lub miód, kilka kropli tabasco. 
Wszystko zmiksować na gładką pastę, spróbować, czy nie trzeba doprawić tabasco, odrobiną soli czy syropu.
Podawać z ulubioną zieleniną, do razowego chleba. Pastę przechowywać w lodówce.

Smacznego!



10 komentarzy:

alexandra pisze...

Wygląda obłędnie. Delikatny smak łososia z twarogiem świetnie łamie rukola swoją ostrością.

Że tak powiem: mniam!

Przepis na pewno przetestuję :))

LandHausLeben pisze...

Yummi! Wonderful post!
Have a nice weekend!
Carmen

Paulina Podgórska pisze...

Ktoś kiedyś powiedział, że pasta lepsza od masła ;P JA je uwielbiam, szczególnie te rybne.

Wiewióra pisze...

zrobię sobie jutro :)

Starvingcool pisze...

osobiście nie przepadam za pastami ale przepis wygląda tak apetycznie, że chyba po raz pierwszy skuszę się i wypróbuje;)

GrowingUp pisze...

O mniaaam, z łososiem napewno pycha!

Wiewióra pisze...

buuu i nie zrobię bo nigdzie łososia w sosie własnym nie ma :( szkoda :(

D. pisze...

Pasta pastą, ale ten chleb na zdjęciu jest przecudowny...akurat w piekarniku siedzi żytni razowiec, będzie w sam raz do pasty;]

babka z rodzynkiem pisze...

Bardzo fajny, pyszny i prosty przepis.

martadobr pisze...

Pasta już w lodówce, a ja chyba sobie nią posmaruję naleśniki.