2013/12/22

Makowiec na okrągło. Na ostatnią chwilę.


Nie masz dużo czasu, maszynki do mielenia maku, ale chcesz upiec makowiec na święta? 
Nie masz wprawy w zwijaniu tradycyjnego makowca, chcesz mieć pewność, że nie popęka i ładnie wyrośnie?
Ten przepis jest właśnie dla ciebie! 
Makowiec ekspresowy, bez przygotowywania rozczynu drożdżowego, z gotowej masy makowej, zwijany w wieniec, pieczony w tortownicy. Opis może wydawać się długi i przez to skomplikowany, ale nic bardziej mylnego: ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia, wystarczy tylko trzymać się przepisu, który przeprowadzi was po nim krok po kroku.
Makowiec wychodzi bardzo efektowny, wilgotny, pyszny i pięknie prezentuje się na stole.
Do zrobienia na ostatnią chwilę, nawet w Wigilię.

W tym cieście użyłam dwóch rodzajów mąk: jasnej, mocnej (chlebowej) i pełnoziarnistej, ciasto dzięki temu jest wspaniałe, bogatsze w smaku. Przy użyciu zwykłej mąki pszennej trzeba wziąć pod uwagę to, iż inaczej chłonie ona płyny i konieczne będzie zmniejszenie ilości mleka, w zależności od rodzaju mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne, ale nie przelewające się przez dłonie.

Makowiec na okrągło. Ekspresowy.
(przepis zgodny z KPP)

ciasto:
200 ml pełnotłustego mleka
50 g masła
300 g mąki pszennej mocnej (użyłam chlebowej)
100 g mąki pełnoziarnistej (drobnej pszennej lub orkiszowej)
1 op. drożdży instant
szczypta kurkumy
1 jajko
70 g ksylitolu lub cukru  + 1 czubata łyżka syropu z agawy lub płynnego miodu (koniecznie, nie pomijać)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 małej lub 1/2 dużej laski wanilii
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli

oraz: 
1 duża puszka masy makowej, 850g (użyłam masy Bakalland)
1 jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta

Mleko podgrzać z masłem, do roztopienia masła, nie gotować.
Do miski wsypać obie mąki, dodać drożdże, kurkumę, ksylitol lub cukier, agawę lub miód, dodać ciepłe mleko z masłem, jajko, imbir i sól.
Miksować na średnim biegu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski i zacznie zwijać się w kulę. Ciasto wyłożyć na natłuszczony blat i krótko wyrobić natłuszczonymi dłońmi.
Ułożyć w lekko nasmarowanej olejem misce, miskę szczelnie przykryć folią lub zawinąć w foliową torebkę, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1- 2godz. (w zależności od temp. otoczenia, ciasto powinno prawie podwoić objętość).
Wyrośnięte ciasto, wyjąć na omączony blat, krótko wyrobić, następnie rozwałkować w prostokąt o grubości 2-3mm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować masę makową, ciasto zwinąć w rulon, końcówkę ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem (reszta jajka będzie potrzebna do posmarowania wyrośniętego ciasta).
Rulon przełożyć na papier do pieczenia (tak będzie wygodniej go zwijać i przenosić do foremki), przeciąć go na pół, zostawiając na górze nierozcięty kawałek o długości ok. 5cm.
Powstaną dwa długie kawałki, złączone u góry.
Przeplatać je, tak jak plecie się warkocz ( z tym, że tu przeplatamy dwie części) tak by przecięcie z widoczną masą makową było na wierzchu.
Zapleciony rulon łączymy końcami, zakładając jedną pod drugą, powstanie okrągły wieniec, ułożony na pergaminie.
Tortownicę o śr. 28 cm, wysmarować masłem, rozpiąć obręcz, wyjąć dół. Przesuwając po blacie pergamin z makowym wieńcem, zsunąć go na spód tortownicy, jak na tacę.
Wieniec powinien znaleźć się po środku tortownicy. Zamknąć obręcz tortownicy, tak by pergamin wystawał poza obręcz, a boki tortownicy wyłożyć paskami pergaminu.
Ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na 1godz. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec 45-50 min. w 170st. C. Zdjąć obręcz, usunąć boczne paski pergaminu i zostawić makowiec na kratce do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego!



7 komentarzy:

Kinga Kornacka pisze...

Ja właśnie zrobiłam makowiec, ten pracochłonny, z mielonym makiem i rozczynem.
Ale.. ten również ma w sobie ten coś, bo wygląda pięknie :)

Melka pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Melka pisze...

Będę robić w wigilię z tym, że do masy makowej dodam marcepan:-) życzę wesołych świat! Pozdrawiam ciepło:-)

buruuberii pisze...

Patrycja, zachwycajace to okragle drozdzowe! kojarzy mi sie od razu z okragla chałą ktora symbolizuje doskonalosc, ale czyz drozdzowe nei jest perfekcyjne? Pozdrawiam Cie swiatecznie i zycze wszystkiego co doskonale w Nowym Roku :-)))

Majana pisze...

Piękny taki okrągły makowiec. Bardzo mi się podoba.
Ja jutro piekę moje strucle.Pozdrawiam i życzę radosnych Świąt Bożego Narodzenia!

Agnieszka pisze...

w tym roku był czas na wszystko, równiez na tradycyjny makowiec, ale ten który polecasz wydaje sie swietną alternatywa nie tylko na świeta:).

Spokojnych, i smacznych Świat Patrycjo, dla Ciebie i najbliższych!
a.

SMAKOWE KUBKI pisze...

Bardzo fajna propozycja dla zabieganych, efektowne uformowanie podkręca ogólne wrażenie, rzadko uzywam gotowej masy, ale warto spróbować .Pozdrawiam świątecznie