Zgodnie z obietnicą, kolejna porcja nowości książkowych.
To zaczynamy!
"Smak świąt" Agnieszka Maciąg
Agnieszkę Maciąg pamiętam z czasów kiedy byłam nastolatką, te piękne sesje fotograficzne, których autorem był jej mąż Robert Wolański.
Długo kojarzyłam ją tylko z modelingiem, potem gdzieś mignęła mi okładka jej pierwszej książki, ale nie miałam okazji do niej zajrzeć.
Kilka lat temu, kiedy byłam z wizytą u przyjaciółki, ugotowała mi tajską zupę z kurczakiem i mlekiem kokosowym, była przepyszna! Jak się dowiedziałam, zupa była właśnie z książki autorstwa Agnieszki.
Dziś trzymam w rękach ostatnią jej książkę, "Smak świąt". To ciepła, kojąca książka, nie tylko na święta i nie tylko o gotowaniu, ale też i o tym co dla mnie ważne: prostym życi, naturalnym jedzeniu i wspomaganiu odporności, szukaniu szczęścia w okruchach codzienności, drobnych rzeczach.
Znajdziemy tam, oczywiście, przepisy świąteczne, na śledzie, barszcz i karpia, maślane ciasteczka, kutię i makowiec, ale i na zimową zupę dyniową, kaszę gryczaną z kuminem, puree z selera z gałką muszkatołową, mieszanki przypraw, marmoladę cebulową z tymiankiem. Spora część książki to naturalne sposoby na przeziębienie, wzmocnienie odporności, napoje i mikstury ziołowe, naturalne maseczki, sposoby na oswojenie zimy, otoczenie się ciepłem i tym co lubię najbardziej, dobrym jedzeniem, miękkim swetrem, przytulnym domem, światłem, miłością, obecnością bliskich.
To książka nie tylko na święta, ale na cały zimowy czas.
"Superfood na co dzień" Jamie Oliver
Jamie Oliver to już instytucja, przedsiębiorstwo, na które pracuje potężny sztab ludzi.
Nie można jednak odmówić mu zaangażowania i entuzjazmu. On kocha to co robi, kocha jeść, walczy o to by w szkołach podawano prawdziwe jedzenie, namawia do domowego gotowania, uczy tego, że gotowanie od podstaw jest ważne, a to co kładziemy na talerze swoje i swoich bliskich naprawdę ma znaczenie.
I ja się z tym zgadzam. Po stokroć wolę domową zupę niż wymyślne gotowce i jestem przekonana, że każdy może nauczyć się smacznie, szybko, prosto i zdrowo gotować.
Nowa książką Jamiego jest odpowiedzią na współczesne trendy, których nie sposób przeoczyć, kiedy rozglądamy się po aktualnym rynku książek kulinarnych. Chcemy jeść zdrowo, lżej, chcemy wybierać pełnowartościowe, jak najmniej przetworzone produkty, nauczyć się jak wybierać rzeczy wartościowe, z tego, co mamy pod ręką. Chcemy jeść lepiej, ale wciąż smacznie. I to podaje nam na tacy Jamie.
Choć chciałam od razu zaznaczyć, że to nie są dania stricte dietetyczne, bez tłuszczu, nabiału czy bez glutenu, nie znajdziemy tu żadnych tego typu restrykcji. Znajdziemy tu i mięso, ryby, ale i dania warzywne, wegetariańskie, razowe makarony, strączki, zdrowe, lekkie śniadania, lżejsze, pełnowartościowe zamienniki, naturalne przekąski. Czyli jak małymi krokami sprawić różnicę. A wszystko, jak zwykle u Jamiego, kolorowe, łatwe do przygotowania i nie zawodzące smakowo. Taki kulinarny pewniak książkowy, z daniami na każdą okazję i porę dnia.
Książka zawiera też aneks, w którym dowiemy się czym są dobre węglowodany, jakie są rodzaje tłuszczów (i które są najbardziej dla nas korzystne), dlaczego warto pić wodę a sok owocowy od czasu do czasu, jak ważny jest dobry sen i jak dzielą się i jakie znaczenie mają poszczególne jego fazy, jak dobrze i mądrze wybierać w sklepie.
Przykładowe dania:
Pełnoziarniste pancakes z borówkami, bananem jogurtem i orzechami
Pikantny ryż z warzywami, jajkiem i jogurtem (wegetariański kedgeree)
Duszone śliwki na toście z bananem, jogurtem i migdałami
Chuda carbonara
Razowe spaghetti z brokułami
Kanapka z gniecionymi warzywami, hummusem, awokado i serkiem wiejskim
Bombajski kurczak z kalafiorem, ryżem i szpinakiem
Łatwa zupa rybna z curry z krewetek, białej ryby i słodkich pomidorów
Daal z dyni piżmowej
Wędzona, wegetariańska feijoada z czarną fasolą, dynią, paprką i okrą
Zapiekany bakłażan z harrisą, granatem i pistacjami
Indyjski zapiekany kalafior z ananasem i chilli
Miso z kurczakiem, grzybami i dzikim ryżem
Grzybowe curry z czerwoną soczewicą i ryżem
Surowe, wegańskie ciasteczka owsiane z orzechami, nasionami i daktylami
Sardynki z burakami, chrzanem i jogurtem
"Kipi kasza"
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz
Bardzo cieszę się, że ktoś w końcu pochylił się nad naszymi poczciwymi kaszami i zadedykował im całą książkę.
Pomijam już fakt, iż kasze, ich gatunki, bogactwo i obfitość w różnorodną dobroć, jest czymś co powinniśmy pielęgnować i wznosić na wyżyny w codziennym gotowaniu.
Kasze są jednak trochę zapomniane i trochę niemodne. Niby wiemy, że zdrowe, że trzeba jeść, ale jak się tak postoi w kolejce w warzywniaku, to już słychać zdziwienie "jaglana? a z czym to pani je", "quinoa? a co to takiego". Niby gryczaną, jęczmienną i pęczak mamy obcykaną: gulasz, sos grzybowy, krupnik. I tyle.
Ale jakoś tak wygrywają ziemniaczki, ryż czy makaron. A przecież nasza rdzenna, (staro)polska kuchnia właśnie kaszami stała! Przede wszystkim kaszami. Krupy, jagły, kasza tatarczana, krakowska. Bo ziemniaki to był powiew zachodu, i to dopiero w XVII w., i na królewskim stole, a ryż i makaron to pieśń przyszłości.
Także, tym bardziej cieszy pozycja, która kaszą po brzegi stoi.
Książka "Kipi kasza", to propozycje na dania z kasz, które można zjeść na śniadanie, obiad, kolację i jeszcze na deser. Często o nietypowych połączeniach, ale w większości utrzymane w konwencji rodzimych, znanych nam potraw, z nieco innym podejściem do nich
Do tego krótka historia kasz w Polsce i na świecie, sposób gotowania różnego rodzaju kasz.Przykładowe dania:
Pierogi z kaszą jaglaną, papają i żurawiną
Falafel z kaszą krakowską w picie z orienralna surówką z marchwi i suszonymi morelami
Tokań ze skwarkami, boczkiem, zieloną papryką i korniszonami wraz z kaszą owsianą i wiśniami
Kaszotto marchewkowe z kaszy gryczanej nieprażonej z kurczakiem oraz jarmużem
Krem z korzenia pietruszki z chipsami pietruszkowymi i kaszą jaglaną
Pikantna zupa słodko-kwaśna z ananasem, krewetkami i kaszą jęczmienną
Krupnik z kaszą perłową
Buraczany bulgur z koperkiem, bobem i kozim twarożkiem
Pizza na sosie z bryndzy, z kaszanką, cebulą i czosnkiem
Zapiekane pulpeciki warzywne z bulguru, w sosie pomidorowym z parmezanem i majerankiem
Orientalne curry z pęczakiem oraz kalafiorem, chilli i wędzonymi śliwkami
Cynamonowa kasza jaglana z szarą renetą
Granola gryczana z mieszanką orzechów, cynamonem i sokiem pomarańczowym
Pieczone jabłka nadziewane kaszą jaglaną i suszoną żurawiną w koniaku, polane dżemem żurawinowym
3 komentarze:
Wszystkie 3 zamówiłam u Mikołaja☺
Wszystkie 3 zamówiłam u Mikołaja☺
Nie mam tylko książki pani Maciąg, pozostałe zachwycają mnie za każdym razem gdy do nich zaglądam :) zdecydowanie warto je mieć :)
Prześlij komentarz