2018/05/09
Masło czosnkowo-pietruszkowe.
Z pierwszym tygodniem maja rozpoczyna się taki czas, kiedy ogromnie wzrasta zapotrzebowanie na wszelkie dodatki do tego co niosą ze sobą nadchodzące miesiące lata.
Obfitość zieleniny i warzyw oraz wiele okazji do grillowania na świeżym powietrzu.
I tu w sukurs przychodzą wszelakie sosy, marynaty oraz coś czemu nie oprze się chyba nikt.
Masło czosnkowo-ziołowe.
To jest takie coś jak czarodziejska różczka, czego nim nie dotkniesz, zamienia się w złoto.
Na kromce chleba z soczystym pomidorem, do chrupiącej bagietki i oliwek jako antipasti, do warzyw z grilla i gotowanych na parze, na stek, rybę czy ugotowaną ciepłą fasolę Jaś, do kaszy jęczmiennej czy komosy ryżowej.
Był czas, że produkowałam tego masła ilości hurtowe, bo znikała każda jego ilość.
Polecam również wypróbować wersję z koperkiem zamiast natki pietruszki, do młodych ziemniaków gotowanych w mundurkach to będzie niebo!
MASŁO CZOSNKOWO - PIETRUSZKOWE
1 kostka miękkiego masła (250 g)
3 ząbki czosnku (lub do smaku)
2 szczypty soli morskiej (lub do smaku)
natka pietruszki (ilość dowolna)
Czosnek przecisnąć przez praskę, na deskę, posypać solą.
Czosnek rozetrzeć z solą za pomocą łyżeczki, na papkę.
Dowolną ilość natki pietruszki (ja lubię dużo) drobno posiekać.
Czosnek zebrać z deski ostrzem noża, przełożyć do miękkiego masła, dodać posiekaną natkę i dokładnie wymieszać widelcem. Spróbować, może potrzeba jeszcze ciut soli.
Masło przełożyć na kawałek pergaminu lub folii spożywczej i uformować rulon.
Schłodzić do stężenia i zajadać z rozkoszą na grzance, pieczonych ziemniakach, warzywach z grilla lub gotowanych na parze, stekach, ciepłej ugotowanej fasoli Jaś... i wszędzie gdzie tylko dusza zapragnie.
Smacznego!
Labels:
Przetwory Spiżarnia
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
4 komentarze:
smakowite :)
Uwielbiam takie masełko czosnkowe- Ja ogólnie kocham i szaleję za czosnkiem, nie dość, że sprawia, że dania są CUDOWNE to jeszcze ma tyle właściwości zdrowotnych!
aż mam ochotę pójść do kuchni i takie sobie zrobić :)
Prześlij komentarz