2008/08/15

Rabarbar. Crumble.



















Crumble - owoce pod kruszonką.
To zupełnie inny crumble, gdyż nie zawiera ani grama mąki.
Ale jest równie pyszny. Zamiast mielonych migdałów można uzycć orzechów woskich, laskowych a nawet pinioli. Warto eksperymentować.
Ten deser jest zupełnie "guilt free" i trudno mu się oprzeć.
Wnętrze jest lepkie, cierpko-słodkie a wierzch chrupiący, maślany i aromatyczny.



Rabarbarowe crumble
(przepis modyfikowany, zgodny z KPP oraz MM, zrodlo:You magazine)
1 pęczek rabarbaru (ok. 450 gr, po odkrojeniu koncówek)
100 gr ksylitolu
Kruszonka:
100 gr płatków owsianych
30 gr mielonych migdałów lub ulubionych orzechów zmielonych
10 gr jasnego sezamu
1 czubata łyzka ksylitolu
kilka kropli esencji waniliowej
50 gr roztopionego masła
szczypta soli
szczypta imbiru
szczypta kurkumy
kilka kropli soku z cytryny


Piec rozgrzać do 160 st.C.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ksylitol, aż stanie się złoty, uwaga!nie przypalić. Oprószamy szczyptą imbiru, po chwili szczyptą soli, dodajemy pokrojony w 3cm kawałki rabarbar. Po chwili szczyptę kurkumy. Smażyć do momentu, aż rabarbar odda sok i połączy się z karmelem a cala masa lekko zgęstnieje (chodzi o to aby soki z rabarbaru odparowały).
Tak przygotowany rabarbar przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Przygotować kruszonkę: w miseczce wymieszać składniki w następującej kolejności:
płatki owsiane
sól
sok z cytryny
kurkuma
sezam, migdały, ksylitol, esencję waniliową, roztopione masło.
Dokładnie wymieszać i nakładać na owoce. Zapiekać do momentu, aż owoce zagotują się pod kruszonką a ona sama stanie się złoto-brązowa. Trwa to ok. 25 min.
Przestudzić.
Pyszny z zimnym gęstym jogurtem lub słodka śmietanką.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Patison, a'propos naszych ubiegłotygodniowych rozmów - rozumiem, że TO TEN guilt free deser?

Patrycja pisze...

Owszem, wlasnie ten;)

Karolina pisze...

dzięki temu przepisowi odkryłam nowe oblicze kruszonki w moim ulubionym crumble czyli z rabaraberem :)