2008/10/10
Ziemniaki. Pory. Zupa-krem.
Robilam ja ostatnio na prosbe mojej Mamy i obiecalam sobie, ze ugotuje kiedy tylko wroce do domu.
Jest bardzo sycaca, rozgrzewajaca, idealna na jesienno-zimowe dni.
Przepis zgodny z Kuchnia Pieciu Przemian.
I zupelnie nie wiedziec czemu zaskakuje zapachem... grzybow.
Smacznego!
Zupa-krem ziemniaczano-porowa
0,8-1 kg pokrojonych ziemniakow
60 dkg pokrojonych porow uduszonych na masle
tymianek
kurkuma
imbir mielony
jasny sos sojowy lub przyprawa warzywna w proszku
pieprz cayenne
sol
sok z cytryny
bazylia/ natka pietruszki
Do 2-3 litrow wrzatku dodac:
szczypte tymianku i kurkumy
szczypte kminku
ziemniaki, poczekac az zupa zagotuje sie i dodac
pory
1/2 lyzeczki imbiru
szczypte pieprzu cayenne
1-2 lyzeczki sosu sojowego (lub przyprawy warzywnej w proszku)
sol do smaku
Gotowac do miekkosci, zmiksowac. Nastepnie dodac:
szczypte bazylii (lub siekana natke pietruszki)oraz 2-3 lyzeczki soku z cytryny
uzupelnic wrzatkiem(!) do potrzebnje ilosci(niekoniecznie jesli chcemy aby zupa byla gestsza)
sol i pieprz do smaku
Przepis (ktory nieznacznie zmodyfikowalam) pochodzi z ksiazki Anny Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" i jak ulal pasuje do trwajacego wlasnie ziemniaczanego tygodnia:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
3 komentarze:
zupa przepyszna, wypróbowałam przepis w weekend. I zdradze tajemnice, że baardzo ciekawie smakuje z odrobiną Franziskaner Weissbier (które całkiem przypadkiem wlało mi sie do zupy ;)
Na porcję zupy dolać około 3 łyżek piwa - zaskakuje wtedy już nie grzybowym, ale wytrawno-lemoniadowym smakiem i aromatem). Choc nie wiem, czy wtedy jest nadal 5 przemian. Moze już 6...? Tak czy siak POLECAM.
Bez obawy. Zasada Pieciu Przemian zostanie zachowana jesli doda sie piwo przed lub po bazylii albo zamiast soku z cytryny, czyli razem ze smakiem kwasnym;)
Patrycjo, ale smaczna zupa!
U mnie mocno porowa.
Dla mojego Ukochanego przemycę trochę mięsa :)
Następna - podwójnie pieczarkowa. Mam słabość do kremów...
Pozdrawiam ciepło :)
Prześlij komentarz