2008/11/02
Czekolada. Maślano-solny karmel. Mini tort.
Bardzo późnym wieczorem, gdy wzgórze śpi i nawet psu sąsiadów uszy wystają z budy w smacznym pochrapywaniu, w cichej, nieśmiało oświetlonej, samotnej kuchni przygotowuję maślany karmel ze słoną poświatą.
Rozpuszczam czekoladę czarną, lśniącą i czekam, czekam...
Niezbyt długo czekam. Przygotowanie tego mini tortu zajmuje nie więcej niż godzinę (bez studzenia poszczególnych składników).
Efekt jest zniewalający.
Wiedziałam, ze słoność i słodkość idą ze sobą w parze, ale nie wiedziałam, że aż tak. Jak powiedział Pan Tester: smak jest bardzo zrównoważony i ...wyrafinowany.
Od siebie dodam, zaskakuje również konsystencją, ale to najlepiej sprawdzić samemu.
Przepis oczarował mnie już jakiś czas temu, a znalazłam go u Anoushki.
Cóż, muszę przyznać się, że złamałam zasadę "żadnych słodyczy przed posiłkiem" i zjedliśmy po kawałku na bardzo późne śniadanie.
Ale niedzielny poranek z zasady powinien być hedonistyczny, czyż nie...? ;)
P.S. Robiąc ten deser po raz drugi zmieniłam odrobinę proporcje karmelu, który wydał mi się nieco za rzadki i za mało... słony. A w tym deserze słoność zdecydowanie dodaje charakteru czekoladzie.
Po zmodyfikowaniu wydaje mi sie idealny w smaku i konsystencji.
Mini tort czekoladowy z maślano-solnym karmelem
Karmel:
100 g ksylitolu (lub cukru)
1 łyżka wody (w oryg 2 łyzki)
65 g solonego masła (w oryg. 50 g)
5 łyżek creme fraiche (w oryg. 7 łyzek)
W rondelku o grubym dnie rozpuściłam nie mieszając (sic!) ksylitol z woda. Gotowałam na średnim ogniu, aż ksylitol zaczął gęstnieć i nabrał złotego koloru. Wtedy też natychmiast zestawiłam go z ognia, dodałam masło w kawałkach cały czas mieszając trzepaczka do sosów, tzw. sprężynką.
Gdy masło połączyło się z karmelem, dodałam creme fraiche i ponownie dokładnie wymieszałam. Odstawiłam do ostygnięcia. W tym czasie przygotowałam masę czekoladową.
Masa czekoladowa:
200 g czarnej czekolady najwyższej jakosci, o zawartosci kakao mimimum 70%( dałam 100 g Lindt 70% oraz 100 g Lindt 85%)
200 g masła
5 jajek o temp. pokojowej
1 łyżka mąki
50 g ksylitolu (lub cukru)
Piec rozgrzać do 190 st.C.
Czekoladę wraz z masłem rozpuciłam w kąpieli wodnej, cały czas mieszając trzepaczką balonową, aby czekolada wchłonęła masło. Dodałam ksylitol i dokładnie wymieszałam, zestawiłam z ognia i odstawiłam do ostygnięcia.
Następnie ubijając masę mikserem dodawałam do niej po 1 jajku, aż całość stała się gładka i lśniąca. Wciąż ubijając dodałam 150 g karmelu, na końcu 1 łyżkę maki. Ciasto przelałam do foremki o śr. 18 cm (można do 20-22 cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
Piekłam ok. 20min (w oryg. 15-20min) masa ma być upieczona po bokach lecz przy wyjmowaniu zauważalnie "drżąca" po środku.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Dekorowałam następnego dnia rano zimnym karmelem.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
22 komentarze:
Baerdzo sie ciesze, ze Wam smakowal :)
WOW! Uroczy przepis i uroczy talerzyk:) Talerzyk mnie wzruszyl:)
Smakowal i to tak, ze niebawem bedzie powtorka:)
obłedny jest. dzisiaj zrobilam. poparzyłam przy tym palce karmelem ;) ale pysznosciowatosc tego ciasta znakomicie lagodzi ból, hihihi
w karmelu zamist slonego masla nalezy uzyc zwyklego, a w celu uzyskania efektu slonego przelamania dodac troche platkow soli morskiej.
Anonimowy,
W karmelu użyłam masła solonego - zgodnie z przepisem. Smak tego karmelu bazuje na specyficznym smaku solonego masła, samo dosolenie go (karmelu) nie daje tego efektu. Czasem dodaję do ciast sól morską Maldon (właśnie w płatkach) tak jak ostatnio do rozmarynowo-orzechowego shortbread'a.
Pozdrawiam serdecznie:)
ile ja bym dała za kawałek takiego tortu!
Muszę, powiedzieć, że dla mnie ten torcik wygląda jak szczęście:) Na sam widok robi mi się przyjemnie:)
www.imbirowo.blogspot.com
Zamiast czekolady Lindta dodałam Wedlowska Maestria 76%. Efekt równie piorunujący co z Lindt a i łaskawszy dla kieszeni :)
Pozdrawiam
mmmmmm....czekolada i karmel...koniecznie musze popelnic to cudo :)
ożesz ty orzeszku.. To tak się robi to cudo:)
A można czymś innym zastąpić ten ksylitol? Albo kupić jakiś gotowy karmel z solą? Bo coś się obawiam, że mnie on nie wyjdzie..
Salvador Dali,
Można zastąpić cukrem. I wyjdzie, wyjdzie, ten karmel jest bardzo łatwy i szybko go się robi:)
A czym można zastąpić creme fraiche? Śmietanką kremówką?
Agata Darczuk,
Nie, nie kremówką, creme fraiche to gęsta, kwaśna i tłusta śmietana, ma ok. 30%tł. W związku z tym, że jest tłustsza niż klasyczna śmietana jest też mniej kwaśna. Więc jakaś kwaśna, gęsta, o podobnym poziomie tł. powinna być ok.
Witaj Patrycjo,
czy reszta karmelu, pozostawiona do dekoracji ma byc przechowywana przez noc w lodowce czy w temperaturze pokojowe.
Pozdrawiam
Magda
Magda,
W temp. pokojowej, jak najbardziej.
Patrycjo,
bardzo dziekuje, jutro zabieram sie do pieczenia.
Sciskam
Witaj Partycjo,
dziękuję za przepis i pomoc, tort wyszedł i smakował nieziemsko :) Ściskam mocno :)
Świetny blog, jestem tu pierwszy raz i już wiem, że będę tu stałym gościem, ale razi mnie trochę brak polskich znaków typu "ą, ę, ł, ś, ć, ż" itp
KSYLITOL NIE KARMELIZUJE! Od razu wydało mi się to dziwne, więc sprawdziłam. Rozpuszcza się na patelni, ale karmel nie powstaje pomimo długiego podrzewania. Robiłam karmel z cukru wiele razy, ale ksylitol nie nadaje się po prostu do tego celu. Szkoda było mojej pracy i ksylitolu...
Zrobiłam karmel z ksylitolem i faktycznie nie karmelizuje. Cały czas pozostawał płynny. Szkoda mi było ksylitolu i dodała masło, nastepnie śmietankę. Wyszedł pyszny i był świetny dopóki był ciepły i płynny, gdy odtygł scukrzył się!
Przepis rewelacja. Tylko ja uzywam cukru do karmelu. Probowala z woda ale robila sie skorupa. Bez wody karmel wychodzi idealnie. Jedyna sugestia, w przepisie dodajemy 150g karmelu do ciasta. A z przepisu na karmel wychodzi nie wiecej niz 170g wiec na polewe musialam zrobic karmel drugi raz. Czy to nie powinno byc uwzglednione w przepisie?
Prześlij komentarz