2008/12/04

Fasola. Po prostu.


























Pochwala prostoty...





Fasola z czosnkiem i oliwa

200 gr fasoli Jas (lub innej duzej)
bazylia suszona
kminek mielony
imbir mielony
natka pietruszki
cayenne
sol, swiezo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek, maslo (wg uznania)
czosnek

sok z cytryny

Fasole namoczyc przez noc. Wode odlac.

Do wrzatku dodac 1/3 lyzeczki kminku.
Po minucie na ostrzu noża mielonego imbiru oraz cayenne, dodac fasole, sól, 2-3krople soku z cytryny i szczyptę bazylii. Gotowac do miekkosci.
Fasole odcedzic, polac oliwa z oliwek, dodac kawalek masla (niekoniecznie), wymieszac.
Oproszyc swiezo mielonym czarnym pieprzem, dodac zmiazdzony czosnek, wymieszac.
Posypac gruba sola morska i siekana natka pietruszki.
Smacznego!


Przepis zgodny z KPP oraz MM.

4 komentarze:

Unknown pisze...

Fasole kocham, z czosnkiem czy bez :)
Zglodnialam...

Ewelina Majdak pisze...

Ja tez szczegolnie Jasia:)
Po prostu proste, skromne i urocze Truflu.

agata pisze...

i fasoli trochę w szafce zalega, najwyższa pora coś z nią zrobić... nie jadłam jej jeszcze w połączeniu z czosnkiem, ale bacząc na to, że czosnek kocham, na pewno się skuszę :)

Pinos pisze...

Ja też bardzo lubię połączenie fasoli z czosnkiem...