2009/01/20

Orzechy. Kawa. Czeresnie. Tort.




















Gdybym piekla ten tort za kazdym razem, gdy jestem o to proszona,ba! zmuszana wrecz... musialabym przygotowywac go co tydzien.
Ja jednak twardo trzymam sie zasady, ze wyjatkowy deser wymaga wyjatkowej okazji i pieke go tylko z takich wlasnie powodow jeden, dwa  razy do roku.
Ten tort uswietnil urodziny mego Milego.

Nie wiem czemu kiedys wydawalo mi sie, ze przygotowanie dobrego tortu wymaga jakichs niezwyklych zdolnosci i sprzetu. Wymaga czasu, precyzji i odrobiny pasji.
Oraz wysokiej jakosci skladnikow- jesli tylko moge uzywam orzechow z ogrodu moich Dziadkow, do kremu zas kawy Nescafe Gold. Raz zmuszona bylam uzyc innej kawy i efekt znacznie odbiegal od pozadanego.
Ten tort towarzyszy mi juz jakis czas, , zawsze sie udaje i zrobil furore wsrod rodziny i przyjaciol. Zmodyfikowalam  przepis  znaleziony w magazynie Viva, dodajac brakujace wg KPP smaki, zmniejszylam poziom slodyczy i dla mnie jest to tort idelany- nie za slodki, nie mdly, wszystkie smaki sa w nim wyczuwalne. Jestem w stanie zamiast obiadu zjesc jedynie salate czy jarzyny, by po obiedzie moc zjesc dwa kawalki tego tortu. Zawsze znika blyskawicznie i jesli go przygotujecie nie liczylabym na to, ze zostanie choc kawaleczek na drugi dzien...




Tort orzechowo-kawowy
Ciasto


8 jajek
25dkg zmielonych orzechow wloskich (zmielonych wlasnorecznie, mozna w mlynku do kawy lub blenderem)

120-150g ksylitolu (lub 200-250g cukru)
3 kopiaste lyzki bulki tartej
sok z 1 sporej cytryny
1 szczypta imbiru
1 szczypta soli
1 szczypta kurkumy


Piec rozgrzac do 180st.C.
Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane-odstawic.
Zoltka utrzec z ksylitolem na biala mase.
Dodac szczypte imbiru, szczypte soli.
Wciaz ucierajac dodac sok z cytryny, tarta bulke, szczypte kurkumy i wymieszac.
Dodac mielone orzechy i dokladnie wymieszac lyzka.
Dodac piane z bialek, partiami, i delikatnie wymieszac lyzka lub silikonowa szpatulka.
Mase przelac do 24-26 cm tortownicy nasmarowanej maslem i wysypanej tarta bulka.
Piec 40-45 min. Po upieczeniu odczekac pare minut i koniecznie wyjac z formy studzac na kratce.



Krem

6 zoltek
120-150g ksylitolu (lub 200-250g cukru)
imbiru na czubku noza
1 szczypta soli
4-5 kropli soku z cytryny
6 lyzek bardzo mocnej (zimnej!)kawy + 2 lyzeczki kawy instant(Nescafe Gold)
1 kostka masla (250g)
ekstrakt z wanilii - 1 lyzeczka (lub cukier waniliowy)
1-2 lyzeczki spirytusu


Zoltka utrzec z ksylitolem na biala mase. Wciaz ucierajac dodac imbir, sol, sok z cytryny, kawe sypka i plynna.
Miske z masa kawowa postawic na garnku z gotujaca woda i ucierac na parze trzepaczka balonowa az zacznie gesteniec - ok. 15 minut.
Zdjac z ognia odstawic do calkowitego ostygniecia, mieszajac od czasu do czasu.
Kostke miekkiego masla utrzec z 2-3 lyzeczkami ksylitolu i ekstraktem z wanilii.
Do masla dodawac po trochu zimna mase z zoltek i kawy, ucierajac jednoczesnie trzepaczka balonowa, az cala masa polaczy sie w jednolity krem.
Dodac 1-2 lyzeczki spirytusu.

Ostygniete ciasto przekroic na 2-3 krazki, kazdy nasaczyc bardzo mocna i slodka herbata z alkoholem.
Krazki smarowac kremem i przekladac czeresniami z puszki (w zalewie naturalnej)/wisniami z konfitury, lub z kompotu (owoce maja byc kwaskowe).
Wierzch oraz boki tortu posmarowac kremem i obsypac siekanymi orzechami.
Smacznego!



14 komentarzy:

Tilianara pisze...

Mmmmm, rozmarzyłam się :)

Lunatica pisze...

Fantastyczny!
Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się wykorzystać ten przepis :-)

Ewa pisze...

Swietnie wyglada, mozna sie zaslinic.

margot pisze...

tak,wygląda bardzo ,bardzo apetycznie

Anoushka pisze...

No wiesz! Takim tortem po oczach!
Sadystko Ty jedna ;-)))

Najserdczniejsze zyczenia dla Milego Twego!

femme-individuelle pisze...

MMM, wyglada rewelacyjnie!
Dlugo szukalam w internecie przepisow na potrawy wg 5 przemian, a odkad znalazlam Twojego bloga, zagladam tu regularnie. Mam prosbe - czy moglabys zamiescic przepis na chili con carne badz ratatuille zgodne z piecioma przemianami? Sama probuje cos kombinowac, ale jako poczatkujaca nigdy nie jestem pewna co do jakiego zywiolu nalezy i kolejnosc dodawania skladnikow trudnosc mi sprawia...
Dzieki bardzo za to swietne miejsce w sieci! H.

zawszepolka pisze...

Sprawdzalam czy przez kilka dni uda mi sie nie wracac tutaj i gapic sie na ten tort:) Nie udalo sie:D
Drugie zdjecie jest rewelacyjne!

Justyna Bąk pisze...

świetnie wygląda i jak czytam składniki to mi co raz bardziej ślinka cieknie :) tort na pewno jest bardzo smaczny:)

Phalange pisze...

Patrycjo przymierzam się do Twojego tortu i mam pytanie odnośnie wiśni lub czereśni.
Mieszkam w UK, z kompotu nie mam (i do lata nie będę miała), w zalewie nie widziałam. Skąd bierzesz swoje? Możesz polecić mi jakąś firmę? Albo podpowiedzieć czym można zastąpić owoce z zalewy/kompotu?

Pozdrawiam i dziękuję.

Patrycja pisze...

Phalange,
Niestety nie pamiętam firmy, ale powinny być w każdym większym sklepie, są w zalewie w puszce, jak ananas.

Unknown pisze...

Patrycjo, mozesz mi napisac jaka herbata nasaczasz tort i jak duzo powinnam tej herbaty sobie przygotowac.
Pozdrawiam
Magda

Patrycja pisze...

Magda,
Różnych, zależy jaką akurat mam, najzwyklejsza czarna herbata będzie dobra, taka jaką lubisz, ważne żeby była bez dodatków i nie była aromatyzowana. Ok. 1/2-3/4 szkl.

Unknown pisze...
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Unknown pisze...

Patrycjo, dziekuje za odpowiedz i zycze Wesolych Swiat :-)
Sciskam
Magda