2010/03/01

Kakao-czekolada. Brioszkowe sucharki.



Od kiedy odkryłam, że kawa z syropem z agawy i mlekiem sojowym smakuje,
jak ta z dodatkiem znanych syropów smakowych dodawanych w popularnej sieci kawiarni, tylko lepiej, zaczęłam eksperymentować.
Kawa z ekstraktem wanilii, agawą i mlekiem sojowym. Mmmm.
A może... kakao i czekolada w jednym?
Do tego sucharki z piniolowo-porzeczkowej briosze.
Jeśli do tej pory sucharki kojarzyły Wam się z chorobą, dietą i rumiankiem,
to nadchodzi nowa era.
Brioszkowe sucharki nie należą do kategorii "umartwianie", ale do tej z hasłem "przyjemność".
Do chrupania same, z masłem, maczane w kakao, herbacie. Lub w czym kto lubi.



Sucharki z briosze

Lekko czerstwą briosze, domowej roboty, np. taką pokroić w cienkie kromki, rozłożyć na kratce i suszyć w piekarniku (z termoobiegiem, 110st.C). ok. 1,5 godz. Pozostawić do ostygnięcia w piekarniku, na 10-12godz.


Kakao-czekolada z mlekiem sojowym
1 porcja (przepis zgodny z KPP oraz MM)

3/4 szkl. wody
1 kostka gorzkiej czekolady o zawartości kakao min. 70%
1 niepełna łyżeczka kakao w proszku
1/3 szkl. mleka sojowego niesłodzonego (lub nieco więcej, wg uznania)
1/2 łyżeczki syropu z agawy (lub nieco więcej, wg uznania)
chili w proszku na czubeczku noża (opcjonalnie)

Wodę zagotować, dodać czekoladę, kakao, mieszać do rozpuszczenia czekolady.
Dodać mleko sojowe i agawę, gdy zawrze dodać chili. Podawać natychmiast.

Smacznego!

19 komentarzy:

Dziwnograj pisze...

Nie wiem czy to śniadanie, kolacja czy podwieczorek ale w każdej opcji na pewno smakowało wyśmienicie. Mmmm...To kakao musi być obłędne. Podobnie jak brioszka :)

cooking Marta pisze...

Jakie apetyczne, wyglada tak smacznie :) kakao z chili i ciasto drozdzowe, coz milszego o poranku :)

Tilianara pisze...

Dla mnie sucharki to teraz konieczność zdrowotna, ale też przyjemność, jak robione z domowego drożdżowego. Z brioszki jeszcze nie robiłam, ale chyba szybko zrobię, tylko tej czekoladki sobie na razie odmówię, by mnie żołądek nie denerwował. Ściskam ciepło :*

Gospodarna narzeczona pisze...

U Ciebie to ja mogłabym się stołować. Czy jest gdzieś tu mail do Ciebie, bo ja miałabym jeśli można parę pytań. Pozdrawiam o poranku znad kawy z mlekiem, prawdziwym,

amarantka pisze...

W tych chorobowych momentach lubiłam właśnie najbardziej sucharki... więc o dziwo - mam całkiem dobre skojarzenie...
Twoja briosza kusi, kusi ponownie i zastanawiam się, czy jak ją zrobię, to czy szansa na sucharki w ogóle jest? pewnie zniknie... błyskawicznie!
dobrego tygodnia!

Kasia Fiołek pisze...

Och, właśnie zjadłam śniadanie i żałuję, że nie było takie jak na zdjęciu! ;)

marta jadczak pisze...

Polecam kakao na waniliowym mleku sojowym. Pychota! :)

Unknown pisze...

Sucharek i czekolado-kakao. Z agawa. To ja poprosze o takie sniadanie :)

Delie pisze...

Oj, ale to musi smakować! To kakao.
Ja też bym pusty kubek zostawiła:)

PS Podobają mi się ramki:)

cudawianki pisze...

alez cudowne sniadanie! moglabym takie jesc codziennie!

asieja pisze...

w moim Domu specjalnie kroi się świeżą drożdżówkę na kromki i zostawia, by sczerstwiała.. Mama i Tata tak lubię.. ja wolę zajadac się tą jeszcze ciepłą..
kakao lubię każde.. na ciepło, na zimno.. z czekoladą, bez

Jola pisze...

Patrycjo,
a co podawac dziecku, które właśnie przestaję karmic piersią?
Mleko modyfikowane jest Ok, czy nie?
Jak jeszcze dodatkowo uzupełniać diete takiego dziecka?

Gosia Oczko pisze...

Ten syrop z agawy mnie zainteresował. On jest słodki, prawda? Kurczę! Już mi się marzy taka kawa.

Waniliowa Chmurka pisze...

Zainspirowałaś mnie tą kawą z dodatkiem syropów i sucharkami.
Od kiedy zobaczyłam brioszki z suszonymi porzeczkami i piniolami u Ciebie, wróciłam do czytania "Pod słońcem Toskanii"
Dziękuję;*

buruuberii pisze...

Wiesz Patrycja, ta Twoja brioszka mna zawladnela, na liscie mam challah i zaraz po niej ta brioszke, u mnie to dlugo trwa, ale wiem ze upieke.
Jak dobrze sie zastanowie, to czuje ze ona nie jest u mnie w stanie doczekac do etapu przed-sucharkowego :-) rozbawilas mnie sucharkami na chprobe, swietne.

Pozdrawiam Cie cieplutko!
PS. Patrycje, a z czego robi sie te syropy dodawane w kawiarnich? To wlasnie agawa?

Patrycja pisze...

Basiu,
Nie pożałujesz, brioszka u nas np. stale gości, regularnie wręcz.
A syropy dodawane w kawiarniach do kawy są z reguły na bazie syropu skrobiowo-glukozowego lub podobnego, niestety. Tutaj we wszystkich kawiarniach dodaje się syrop. Trzeba przy zamówieniu sprecyzować, że chce się bez syropu (kiedyś tego nie byłam świadoma, zauważyłam siedząc w kawiarni przy oknie, stamtąd widać jak robią kawę,stąd wiem, ze dodają syrop). W Polsce w wielu to też norma, szczególnie w sieciówkach.

buruuberii pisze...

Patrycja, brioszke planuje, odwlecze mi sie to troszke, bo jadnak uparlam sie ze musza byc porzeczki kotrych chwilowo nie mam :)

Z syropami: drazni mnie to, ze czesto dodaje sie nam czegos mimo naszej woli (jak wszedobylska skrobia), juz mysle ze pla licho czy to dobre czy nie, jak kawa to przeciez przez domysl sklada sie z kawy, a nie z kawy i syropu :-))

Patrycja pisze...

To się przekłada na wszystko Basiu: skrobia, cukier itd. W domyśle chleb to tylko woda, mąka i sól a można dodać do niego (legalnie!) dziesiątki "polepszaczy". Mogę tak mnożyć przykłady.
Nie mam już złudzeń i patrzę co mi wlewają do filiżanki;) Wkurza mnie tylko, że nikt nie pyta czy chce się z syropem czy bez...

buruuberii pisze...

No tak Patrycja, polepszaczy jest cale mnostwo. Dzisiaj wlasnie kupilam wloskie zairna kawy oblane czekolada i zdiwienie moje siegnelo zenitu gdy zobaczylam napis na opakowaniu "bez soji", nawet jesli dobra, to kilka lat temu nie wpadlabym na to ze jest podstawowym skladnikiem czekolady :-)

Pozdrowienia sle!