2010/07/13

Młode kalafiorki. Orzechowo.




Proste danie na upalny dzień.
Kiedy zobaczyłam w warzywniaku młodziutkie, lokalne kalafiorki nie zastanawiałam się ani chwili. Proste jedzenie, które znają wszyscy. Domowe, wakacyjne, lekkie. W nieco innej odsłonie, gdyż posypkę przygotowałam z lekko doprawionej mąki orzechowej, smak jest nieziemski. Polecam!

Mąka orzechowa rewelacyjnie nadaje się również do panierowana poczciwego kotleta schabowego (zamiast bułki tartej). Pyszna odmiana, warto spróbować.



Młode kalafiorki z orzechową posypką
(jeden kalafiorek na 1 os. przepis zgodny z KPP oraz MM)

Kalafiorki ugotować wg uznania we wrzątku lub na parze. Podawać z orzechową posypką.

Orzechowa posypka
(na 1 kalafiorek)

1 łyżka masła
1łyżeczka oleju
1 -2 łyżki mąki z orzechów arachidowych*
odrobinka świeżo mielonego czarnego pieprzu
odrobinka soli
kilka kropli soku z cytryny

Masło rozpuścić na patelni, dodac olej po chwili resztę składników, podsmażyć krótko (ok. 1min.) wciąż mieszając. Podawać póki ciepłe.

Smacznego!





*do kupienia w sklepie ze zdrową żywnoscią lub w hurtowni wegetariańskiej

23 komentarze:

Delie pisze...

Mniam!
Śliczne.

Panna Malwinna pisze...

Mała odmiana i zapewne pyszna dla bułki tartej, którą z reguły polewa się kalafiorka. Super;)

Moja Kawiarenka pisze...

Ponieważ moja rodzina nie obdarza orzechów wielką atencją, dzisiaj jedliśmy sałatkę z kalafiora (ugotowanego o 6 rano) z szynką i żółtym serem.
Zdjęcia nie zrobiłem, bo nie sądziłem, że o tym tutaj wspomnę.

grazyna pisze...

Bardzo smakowite te kalafiorki :)

gosiuwka pisze...

Aż się głodna zrobiłam ;-) Takie proste przepisy są często najlepsze.

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

to na pewno smaczniejsza opcja od bułki tartej :)

Moja Kawiarenka pisze...

Ja następnym razem zamiast tartej bułki pokruszę wałkiem płatki kukurydziane. Powinno być dobre!

asieja pisze...

kiedyś miałam pudełeczko orzechowej mąki. była smaczna.
kalafiory młode uwielbiam nawet bez dodatków.

Dag pisze...

Bardzo ciekawe połączenie :-) Muszę spróbować :-)

Majana pisze...

Super pomysł z ta orzechową posypką:) Kalafiorki uwielbiam.

Pozdrowienia:)

gingerhoney pisze...

Chyba nawrócisz mnie na gotowane kalafiory:) z tą orzechową posypką na pewno smakują pysznie. Pozdrawiam!:)

Unknown pisze...

Bardzo mi pasuje ta wersja bo zwyczajowo podawano u mnie w domu z masełkiem i bułka tartą a orzechy wszelakie lubię więc na pewno ten sposób zaadoptuje u siebie. Jestem tylko ciekaw czy mocno zmielone w młynku orzechy mogły by udawać taką mąkę? pozdrawiam

Unknown pisze...

Rzeczywiście ciekawa odmiana:-)

Unknown pisze...

Intrygujący sposób podania. Godny spróbowania. Jestem kalafiorowo konserwatywna, ale fakt warto spróbować!
Pozdrawiam
Ania

Anonimowy pisze...

Już sam wygląd sugeruje coś nieziemsko pysznego.
Tylko ta mąka...

Pozdrawiam!

Paula pisze...

intrygująco i tak pysznie!

Renata Targosz pisze...

w prostocie siła :) ale jakże ta prostota wysublimowana! mniam...

Jo. pisze...

No cóż ....Biegnę po kalafiorki !!!! ;-))))

magdalena pisze...

wiesz? i taki mam zamiar ... :)
może to jest jakiś złoty środek :)

piegusek1976 pisze...

piękne małe kalafiorki u mnie nie do dostania a szkoda bo mają swój urok :) uwielbiam kalafiora i gdzieś już sie natknęłam na przepis z dodatkiem orzechowego smaku widocznie musi byc pyszne :) pozdrawiam

Patrycja pisze...

Bareya,
Mysle, ze mozna sprobowac, tylko trzeba uwazac, zeby nie mielic za dlugo. Ta maka nie jest trudno dostepna i nawet nie taka droga, o np. tutaj jest: http://sklepwegetarianski.pl/mkaorzechowa400g-p-1139.html

Dziekuje za komentarze, pozdrawiam Was serdecznie i milego weekendu zycze!:)

anytsujx pisze...

Zjadłabym takiego kalafiorka, zresztą już dawno nie jadłam, a sezon się zaczął, w tygodniu koniecznie zrobię ...:)

Mała Mi pisze...

Kalariorki owszem :) ale jakoś mi te orzechy nie pasują do zimniaków... ale ja pod tym względem jestem dziwna... :) sałatki z owocami to też nie dla mnie... :)