2013/03/04

Domowe mleko migdałowe.


Kilka tygodni temu, pokazywałam Wam na Facebooku filmik z bloga My New Roots, z instrukcją robienia domowego mleka orzechowego. 
Zbierałam się do niego i w końcu zrobiłam z tego co miałam, a miałam torebkę migdałów. Instrukcja jest tak banalnie prosta, że aż wstyd nazywać ją instrukcją. 
Recepturę troszkę zmieniłam, dałam nieco mniej wody, dodałam też łyżeczkę syropu z agawy, gdyż mleko samo w sobie jest mdłe. Leciutko posłodzenie wyciąga  smak migdałów na pierwszy plan.  Jeśli więc lubicie, kupujecie mleko migdałowe, do dzieła! Przepis jest banalny. W ten sam sposób można przygotować mleko z dowolnych orzechów ale i sezamu czy ziaren słonecznika lub dyni.


Mleko migdałowe

Potrzebne będą:
1 szkl. migdałów
1 łyżeczka syropu z agawy lub płynnego miodu lub ulubionego syropu (daktylowy, klonowy, słód jęczmienny etc.) - opcjonalnie
bawełniana ściereczka lub gaza

Migdały zalać wodą i zostawić na 8 godz.
Następnie wodę odlać, migdały wypłukać pod bieżącą wodą, zalać 4 szkl. (dałam nieco mniej) przegotowanej wody i zmiksować.
Dodać łyżeczkę syropu lub miodu, wymieszać.
Durszlak wyłożyć gazą lub ściereczką, przelać zmiksowane migdały i dokładnie odcisnąć.
Przelać do szklanej butelki i przechowywać w lodówce do 3-4 dni.
Moje uwagi: mleko znacznie zyskuje na smaku na drugi dzień.

Smacznego!


12 komentarzy:

Agnieszka pisze...

Uwielbiam:)
Robiłam też z nerkowców, ale migdałowe jest lepsze.

Robię podobnie, ale czasem zalewam migdały tylko na 2-3 godziny i też wychodzi super.

Moni pisze...

Moje ulubione mleko roślinne, jest pyszne :)

Zielaczek pisze...

Nie próbowałam jeszcze, musi być pyszne :)

Justyna Bąk pisze...

super pomysł:)

Iwona D pisze...

uwielbiam,
tak z migdałów jest najlepsze! aczkolwiek nerkowce wygodne bo miękkie i nie trzeba tak odcedzać

marionetka pisze...

tego mleczka jeszcze nie probowalam, ale skoro jestem zakochana w mleku z orzechow laskowych, mysle, ze nie bedzie problemu z polubieniem :) dziekuje za pomysl & przepis!

Melka pisze...

Lubię bardzo i często je robię. Pozdrawiam ciepło:-)

ola pisze...

też robię i również video Sary mnie do tego skłoniło :) przy okazji polecam mleko kokosowe z całego kokosa, świetne jest!

agnieszka pisze...

Nie słyszałam jeszcze o mleku orzechowym ale chętnie wypróbuję ;) Dziękuję za przepis- mi się przyda nawet taki najprostszy!

Zielenina pisze...

w ten sposób można przygotować mleko ze wszystkiego, nie tylko z orzechów :) Ja często robię z różnych zbóż, ryżu, itp. Zużywam go dużo, więc kupiła maszynę do mleka roślinnego, ale taka metoda też się doskonale sprawdza :)

ida pisze...

a obierasz ze skórki?

Agnieszka Parachoniak pisze...

Kilka razy użyłam mleka migdałowego i z orzechów brazylijskich do zabielenia kawy, ale w obu przypadkach mleko się ścięło. Czy Tobie też się to zdarzyło? Pozdrawiam serdecznie! :)