Ze zdumieniem obserwuję to co się dzieje za oknem: śnieg drobny jak kasza manna, zanim spadnie już się topi, lodowato tak, jak nie było przez całą zimę.
Liczę dni do prawdziwej wiosny, do czasu kiedy zrzucę te wszystkie swetry i szale, stopy wsunę w cytrynowe baletki, usiądę w kuchni mojego dzieciństwa i będę patrzeć jak Babcia smaży mi placki ziemniaczane, takie jakie uwielbiam: cieniutkie, chrupiące. Najlepsze...
Smoothie 5
imbir, jarmuż, kiwi, słodkie jabłko i czerwona pomarańcza
(porcja dla 1 os)
2 malutkie listki jarmużu
1 kiwi
1/2 słodkiego jabłka
1/2 czerwonej pomarańczy
odrobina startego imbiru (do smaku)
mleko roślinne (ilość wg. upodobania)
Jarmuż dokładnie wypłukać, lub namoczyć w wodzie, oderwać listki, twarde łodyżki wyrzucić.
Jabłko pokroić ze skórką, kiwi obrać i pokroić, pomarańcze pokroić na części.
Dolać mleko roślinne, zmiksować.
Zetrzeć i dodać odrobinę imbiru - próbować, do smaku.
Podawać od razu.
Smacznego!
9 komentarzy:
U nas dzisiaj ciepło i slonecznie:) i mam nadzieje ze już tak pozostanie!. Patrycjo dzięki Twojemu wpisowi sprzed kilku dni, poznałam owoc goji, bardzo się cieszę ze o nim wspomnialas! Dziękuje!
Agnieszko,
Cała przyjemność po mojej stronie, na zdrowie!:)
A ja dzisiaj kupiłam sobie owoc goji, smakuje świetnie. Twój blog to niezły przewodnik :) Dzięki.
Kiwi ostatnio połykam bez pamięci. Dobre smoothie na drugie śniadanie.
Nigdzie nie mogę dostać jarmużu i właściwie to nigdy nie miałam okazji skosztować go w jakiejkolwiek postaci. Gdzie go można kupić?
jakiego blendera uzywasz?? bo mój nie dokładnie miksuje liście jarmuzu:((
Szkara,
W Polsce niestety nie wiem gdzie, ale możesz go swobodnie pominąć i też będzie pysznie, albo zastąpić kilkoma listkami szpinaku czy natką pietruszki.
Weranda Smaków,
Zwykłego ręcznego.
Maciek,
Jak na drugie śniadanie, to polecam też Smoothie 4 - z awokado i gruszką:)
Jakie to pysznie wygląda ! Avodado i gruszkę uwielbiam, smaków nie łączyłam. Wypróbuję :)
Dzisiaj na targu kupiłąm jarmuż:D Specjalnie do tego koktajlu...;) Zachwyciły nas smoothies, dzięki za przepisy
Prześlij komentarz