2008/11/14

Orzechy & jablka w karmelu. Filo. Strudel.




















Do filo zabieralam sie juz od dluzszego czasu. Jest to, na skroty rzecz ujmujac, grecki odpowiednik ciasta francuskiego lecz o wiele bardziej delikatny - zawiera sladowe ilosci tluszczu czemu zawdziecza swoja strukture.
Cieniutkie jak bibulki i przezroczyste arkusze filo wymagaja duzo delikatnosci.
Wypelnilam je orzechami i jablkami obleczonymi karmelem, korzennymi przyprawami oraz bakaliami.
Przez chwile poczulam sie jakby juz byly swieta: orzechy, karmel, korzenie i bakalie... strudel pachnie i smakuje nieziemsko a z kleksem zimnej creme fraiche sprawia ze nie starcza na zbyt dlugo...
Przepis przeze mnie zmodyfikowany pochodzi z Good Food Magazine.
Smacznego!


Strudel z karmelizowanymi orzechami i jablkami w ciescie filo


6 arkuszy mrozonego ciasta filo (1 opakowanie)
4 kwaskowe jablka (uzylam Granny Smith)
1 laska wanilii
80 gr ksylitolu (w oryg. 100 gr cukru)
po 25 gr rodzynek i suszonej porzeczki
1/3 lyzeczki mielonej galki muszkatolowej ( w oryg. 1 lyzeczka)
1/2 lyzeczki mielonego cynamonu (w oryg. 1 lyzeczka mielonego ziela ang.)
100 gr niedbale posiekanych orzechow wloskich (w oryg. 85 gr)
ok. 50 gr stopinego masla (zuzylam troche wiecej)


Ksylitol/cukier wraz z nasionkami wanilii podgrzewac powoli w rondlu o grubym dnie, gdy zacznie sie zlocic i gestniec wrzucic orzechy, nie mieszac jedynie potrzasac garnkiem (trwa to ok 2 minut, uwazac aby karmel nie przypalil sie). Gdy orzechy obleka sie karmelem dodac pokrojone w kostke jablka, bakalie oraz przyprawy.
Dusic az owoce beda miekkie.
Filo rozmrozic zgodnie z instrukcja na opakowaniu.
Odlozyc trzy platy (pozostale trzy zawinac w folie spozywcza).
Pierwszy z nich posmarowc stopionym maslem posypac lyzeczka ksylitolu, przykryc drugim platem, posmarowac maslem, posypac fruktoza i tak samo postapic z trzecim. Wzdluz krotszego boku rozlozyc nadzienie i zwijac ciasto jak strudel smarujac zlaczenia maslem.
Tak samo postapic z trzema pozostalymi platami ciasta.
Oba strudle ulozyc w zarodpornym naczyniu wylozonym pergminem lekko wysmarowanym maslem. Wierzch ciasta posmarowac stopionym maslem.
Piec ok. 25 minut w 180 st. C, lub do zrumienienia ciasta.



Przepis wpisuje sie w trwajacy wlasnie Orzechowy tydzien:

4 komentarze:

Tilianara pisze...

Boskie zdjęcie i pyszny deser :)

Liska pisze...

Wygląda wspaniale. Zawsze mnie zastanawia, czy filo można zastąpić francuskim? Do arabskiego sklepu mam daleko...
Miłego weekendu :-)

Patrycja pisze...

Lisko,
Jesli chodzi o strudel francuskie nada sie znakomicie jako "zastepnik" Wtedy wystarczy 1/3 ciasta mniej niz filo, ktore po upieczeniu nie przyrasta i pozostaje krucha bibulka dlatego trzeba zuzyc kilka arkuszy i owijac w nie nadzienie kilkakrotnie.
W innych wypiekach wymagajacych objetosci (typu rogaliki) nie sprawdzi sie.
Namawiam Cie jednak na wyprawe do arabskiego sklepu bo filo jest niezwykle i choc na pierwszy rzut oka podobne - jednak zupelnie inne od francuskiego a mozliwosci daje krocie.
Pozdrawiam cieplo:-)

Bea pisze...

Patrycjo, piekny strudel! a ze i ja lubie filo, to chetnie wyprobuje kiedys ten przepis :)

Pozdrawiam!