2009/08/05
Cukinia. Cheddar. Tarta.
Nasza kolacja. Wymyśliłam sobie tę tartę ponad rok temu.
Polecam z czystym sumieniem, jest naprawdę pyszna.
I mało z nią problemu - cukinię trze się dzień wcześniej. np. wieczorem i zapomina o niej do dnia następnego, kiedy to odciska się ją dokładnie, dodaje resztę składników, wsuwa do pieca... i czeka aż zapachnie. To znak, że kolacja (lub obiad) gotowa:)
Tarta cukiniowa z cheddarem
(przystawka dla 4 osób lub danie główne dla 2- 3 osób)
2 cukinie (w sumie ok. 750g)
2 duże jajka (białka i żółtka osobno)
100g startego cheddara (lub ulubionego żółtego sera)
1 cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 szczypta chilli
sól morska, pieprz ziołowy
sok z cytryny
2 szczypty tymianku
Cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce jarzynowej wprost do durszlaka, posypać odrobiną pieprzu ziołowego, oprószyć 2 łyżeczkami soli, wymieszać.
Obciążyć miską i np. torebką mąki i zostawić na noc*.
Następnego dnia, półtorej godziny przed planowanym obiadem lub kolacją, cukinię bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, przełożyć do miski, pokropić odrobiną soku z cytryny, po chwili dodać szczyptę tymianku, wymieszać.
Dodać żółtka, ser, wymieszać.
Dodać cebulę, szczyptę pieprzu i szczyptę chilli, wymieszać i posolić do smaku.
Ponownie pokropić odrobiną cytryny po chwili dodać drugą szczyptę tymianku i delikatnie wmieszać ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelać do wysmarowanej masłem, żaroodpornej formy z przykrywką (lub formę do tarty przykryć folią aluminiową)
Piec 1godz i 15min. w 180st. C
Masa ma być zwarta, chrupiąca i złoto-brązowa z wierzchu.
Podawać gorącą z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy
4 łyżki jogurtu naturalnego
szczypta tymianku
2 łyżki majonezu
1 duży ząbek czosnku zmiażdżony
odrobina soli
Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.
Dać odpocząć przynajmniej 10 minut, by smaki się połączyły.
Wiele lat temu wymyśliłam ten najprostszy, szybki czosnkowy sos, który wspaniale pasuje również np. do mięsa i drobiu z rosołu oraz do gotowanych brokułów. Jest przepyszny i warto od razu zrobić go z podwójnej porcji. Na pewno się nie zmarnuje.
Oba przepisy zgodne z KPP oraz MM.
Smacznego!
* Warunkiem koniecznym aby tarta się udała jest długie trzymanie cukinii na durszlaku i później bardzo dokładne jej odciśnięcie. W przeciwnym razie wnętrze tarty przypominać będzie rzadki bigos.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
17 komentarzy:
Patrycjo! Drukuje, bo cukinie uwielbiam...! Rosną juz u mamy na grządce...Niebawem będą i u mnie...w Twoim prostym, cudnym przepisie.
.....!
niesamowicie wygląda!
Notuje. Bo pysznie wyglada.
wspaniale! od kilku dni namiętnie szukam pomysłów na cukinię :-)
Niesmowitą strukturę ma ta tarta w przekroju. Uwielbiam cheddar:)
Widzę, że nie tylko u mnie szaleństwo cukiniowe trwa! A wiesz ona w przekroju wygląda jak ziemniaczany tarciuch mojej babci tylko jest bardziej kolorowa ta Twoja tarta.
Pozdrawiam i ślę kilka promyków słońca,
e.
Cudna :) Wszyscy zaczynają cukiniowy szał, ja tez powoli się rozkręcam. Zaczynam od leczo, mamcia zrobiła :)
Cudne zdjęcia, takie czyste.
Bardzo fajna!
Kiedyś robiłam podobna z feta i czymś jeszcze... ale zapominałam z czym ;)
Zrobię!
jakie masz boskie naczynka!
Dziś zrobiłem tę cudowność na obiad. Olśniewająca! Delikatna, aksamitna. Sos wprost wymarzony do tego dania. Pozwoliłem sobie napisać krótką notkę i zapodać linka do Ciebie na swoim blogu: http://kuchnianagazie.blogspot.com/2009/08/tarta-serowa-z-cukinia.html Mniam... Dziękuję.
Rewelacja! Na pewno, an pewno zrobię tę tartę!!
A swoją drogą -serdecznei zapraszam na mój blog.
www.madcoconut.blogspot.com
To dopiero początki, w dodoatku raczej nieśmiałe. Dlatego tymbardziej wszelkie uwagi mile widziane!
Pozdrawiam!!:)
chciałabym zrobić tą tartę ale mam pytanie- może trochę głupie ale nie chciałabym niczego zepsuć. Te cukinie mają ważyć razem 750g czy każda ma mieć 750g? z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Anka,
W sumie cukinia ma wazyc 750g.
Pozdrawiam serdecznie!
Dziękuję za wspaniały przepis! łatwe, zdrowe i smaczne:)Polecam jako danie dla maluchów, mój mały synek był zachwycony. Oto moja wersja:
http://www.mamagotuje.pl/2011/01/01/zapiekana-cukinia-z-zoltym-serem/
serdecznie pozdrawiam! :)
Witam,
Mam kilka pytań. Czy starta cukinia powinna być umieszczona na noc w lodówce czy wystarczy w temperaturze pokojowej?
I czy można coś jeszcze dodać do tarty, np. suszone pomidory albo zamiast cheddara dać mozzarellę? Myślałam też o świeżych pomidorach, ale chyba by były za bardzo wodniste, prawda?
Magda Gabriel,
Jeśli są upały, to wstawiam tartą cukinię do lodówki, na noc.
Można dodać mozzarellę i suszone pomidory, choć namawiam wpierw spróbować oryginalnej wersji.
Nie dodawać świeżych pomidorów!
Pozdrawiam!
Prześlij komentarz