2009/08/11

Ekstrakt z wanilii. Domowy.






















Ekstrakt z wanilii. Na wyciągnięcie ręki. Banalnie łatwy do sporządzenia. Przepis znalazłam tu.


Domowy ekstrakt z wanilii

kilka strąków wanilii, przeciętych na pół (końce mają pozostać złączone), nie wyskrobywać ziarenek
wódka

wyparzona butelka (lub słoik)


Wanilię umieszczamy w wyparzonej butelce (można przeciąć na pół jeśli się nie mieszczą - uprzedzam, nie da się ich "upchać"), zalewamy wódką i odstawiamy w ciemne miejsce, np. z tyłu szafki (nie w lodówce!).
Potrząsamy butelką jak się nam przypomni. Po dwóch miesiącach ekstrakt jest gotowy.
Do sporządzenia ekstraktu nadają się również puste strąki, nie wyrzucam ich tylko po wyskrobaniu ziarenek, dodaje je do butelki. Gdy zużyjemy połowę ekstraktu, dolać wódki i trochę poczekać, aż nabierze mocy.
Nie używać do gorących płynów - alkohol wyparuje zabierając częściowo aromat wanilii.

9 komentarzy:

Szarlotek pisze...

Patrycjo, teraz idź za ciosem i zrób domowy cukier waniliowy a będziesz miała komplet :) Pozdrawiam serdecznie !

karoLina pisze...

Chociaż z konieczności używam cukru wanilinowego zamiast wanilii, to do ekstraktu zawsze żywiłam jeszcze większą podejrzliwość. Twoja wersja zdecydowanie mnie przekonuje, a czekanie, aż wreszcie ekstrakt nabierze właściwej mocy, nadaje mu wręcz cechy magiczne.

peggykombinera pisze...

Patrycji :-)
użyteczny przepis. W najbliższym czasie ekstrakt zostanie zrobiony i zamieszka przy pleckach, we wnętrzu szafy, w równym szeregu wraz z nalewkami :-)

Justyna pisze...

Wydaje mi się, że przepis bardzo pożyteczny ;) Pozdrawiam serdecznie!

grazyna pisze...

Nie ma , jak to domowe przepisy! Tylko czemu tak długo trzeba czekać...

Cremebrulee pisze...

och tak tak tak! drożdżowe z kruszonką, to to nawet lubi On, Ten Moj, choc zadnych innych ciast ani slodyczy nie jada, a do tego waniliowo - migdalowe, to musi byc pyszne!
No i oczywiscie mam to samo, dla mnie samej nie chce mi sie, ale duzo rzeczy robie, bo poprosil On... :)

Pozdrawiam i milego wyjazdu zycze!

buruuberii pisze...

Takie przepisy uwielbiam, dzieki Patrycja piekne ze go wygrzebalas!

Od lat uzywam tylko domowego cukru z ziarenkami wanilii, a tu prosze mozna jeszcze ekstrakt zrobic, juz czuje ten aromat :-)

Małgoś pisze...

Robię identycznie. :) Wykorzystuję niezwykle szybko. :D Uwielbiam ten zapach i aromat. :)

Anonimowy pisze...

Super pomysł ;)