2009/08/10
Gorgonzola. Gruszka. Filo.
Istnieją połączenia idealne.
Jak chleb z masłem.
Truskawki ze śmietaną.
Czy gorgonzola z gruszką:)
Kwadraty z filo, gorgonzoli i orzechów włoskich
1 arkusz mrożonego ciasta filo
niewielki kawałek gorgonzoli - ok. 30g
2 dojrzałe gruszki
2-3 posiekane orzechy włoskie
stopione masło do posmarowania filo
Filo rozmrozić, pokroić na prostokąty, każdą warstwę posmarować dokładnie stopionym masłem (szczególnie brzegi).
Na wierzchu ułożyć plasterki nieobranej gruszki, pokruszoną gorgonzolę i posypać siekanymi orzechami włoskimi.
Piec w 180st. C przez ok 20-25 minut. Do zrumienienia.
Najlepsze na ciepło.
Smacznego!
Przepis nie zgodny z KPP oraz MM. Ale za to jaki pyszny:D
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
14 komentarzy:
zgadza sie,gruszka z gorgonzola tworza idealny,spolny duet i do tego przepyszny :))) bardzo mi sie podoba ta propozycja z ciastem filo :))
Podoba mi się ten dopisek pod "Smacznego!":-D
Zrobiłam się głodna.
o takim duecie nie słyszałam. Wygląda niesamowicie apetycznie, Patrycjo.
Przepiękne zdjęcie ! Przepis genialny w swojej prostocie ! Podziwiam :)
Takiego połączenia bym się nie spodziewała. Nie przepadam za serami. Nie wiem czy by mi smakowało. Chociaż...
Lubię takie smakołyki - sama rozpusta i rozkosz :)
Pozwolilam sobie nominowac Cie do Kreativ Blogger Award,jesli masz ochote,to zajrzyj do mnie na bloga:)
Pozdrawiam :)
A ja nigdy nie próbowałam tego połączenia. jestem bardzo ciekawa jak smakuje.
Pozdrawiam:)
To zdecydowanie i mój ulubiony duet :)
nigdy nie jadłam gorgoznoli
jak mogłam przegapic tak idealne połączenie?
a jesli zjem sam ser bez obrobki cieplnej, z gruszka ale bez ciasta to bedzie zgodny? :D
Mayu,
Tak, ser z gruszką (na ciepło czy zimno-obojętnie) a bez ciasta, będzie zgodny z MM:D
Pozdrawiam Wszystkich!:)
O, TAK! Uwielbiam takie połączenia :)
Patrycja, bardzo podoba mi sie Twoje porownanie: gorgonzola-gruszka to jak maslo-chleb :) swietne.
Zadnym z tych polaczen nie pogardze w zadnym wypadku! Usciski :-)
Prześlij komentarz