2009/08/17

Słodka kapusta. Fenkuł. Pomidor.






Walizki już prawie spakowane. Rosną ostatnie chleby. Nie ma sensu robić zakupów, do nocy daleko, a coś przecież przed wylotem zjeść trzeba.
Pół kapusty, fenkuł, cebula, koncentrat pomidorowy. Lodówkowe ostatki.
Bardzo szybko, bośmy głodni, ale wyszło tak pysznie, że postanowiłam w ostatniej chwili podzielić się tym przepisem, póki jeszcze pamiętam jak go zrobiłam. Z tego pośpiechu zapomniałam dodać zwyczajowy liść laurowy i ziele angielskie. Nic to.
Najpyszniejsze odkrycia kulinarne, to te przypadkowe i z potrzeby chwili (bardzo głodnej chwili;)
Jak fenkuł czy majeranek w słodkiej kapuście.
A więc...



Słodka kapusta duszona z fenkułem i pomidorami
(porcja dla 3 osób)

1/2 średniej, białej kapusty ( w sezonie - 1 główka młodej kapusty)
1 mały fenkuł (koper włoski)
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę i zeszklona na oleju
1/3 łyżeczki kminku
2 szczypty chilli, 1 szczypta mielonej kolendry
1 łyżka sosu sojowego
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (rozmieszane z odrobią zimnej wody) lub 1/2 szkl. przecieru pomidorowego lub zmiksowanych pomidorów z puszki
1 łyżeczka soku z cytryny
siekany koperek (do smaku, ja lubię dużo)
1 szczypta majeranku

1 łyżka masła (lub do smaku)

1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu
pieprz czarny (świeżo mielony),
sól

Kapustę i fenkuł posiekać.
Do ok. 1/2 szklanki wrzątku dodać kminek, kapustę i fenkuł, zeszkloną cebulę, wymieszać. Pogotować chwilkę dodać chilli, kolendrę, wymieszać dokładnie i dodać sos sojowy i 2 szczypty soli. Gotować na średnim ogniu, do miękkości. Wtedy dodać koperek, koncentrat (lub przecier) oraz sok cytrynowy, wymieszać. Gdy zacznie się gotować dodać majeranek, po chwili masło, syrop z agawy, pogotować parę minut, aż kapusta lekko zgęstnieje i sos trochę odparuje.
Doprawić pieprzem i solą.


Smacznego!



Tym razem już ostatecznie: do zobaczenia!:)

11 komentarzy:

Ewelina Majdak pisze...

Bezpiecznej podróży!
Ale ten czas szybko zleciał...
No i powodzenia :)

lisiczka_bez_kitki pisze...

Szerokiego nieba i pierzyny z chmur. I duużo czasu.
Wracaj koniecznie szybko.
Pozdrowienia.

maya pisze...

przepis brzmi baaardzo ciekawie. Trzeba bedzie sobie zrobic jutro na obiad.

Przyjemnego wypoczywania!

Majana pisze...

Wspaniałych wakacji zyczę!:)))
A obiad wygląda tak pysznie...mniam!

Tilianara pisze...

Radosnych wakacji :)

A kapusta bardzo smakowicie się zapowiada - to połączenie smaków bardzo mnie intryguje :)

ewelajna Korniowska pisze...

I ja Ci życzę udanego czasu...:) Wracaj i ciesz mi oczy i serce:)

Piegowata pisze...

U mnie dziś kurczak curry, ale już mnie kusi ta kapusta...mniam mniam:) Cudownego czasu życzę:)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Ojej, wyjezdzasz? JUŻ wyjechałaś! Ale nie widzę, kiedy tu wrócisz...

buruuberii pisze...

Patrycja, Ty juz pewnie szczesliwie na miejscu, mam ndzieje ze milo wypoczywasz :-)
Piekne zdjecie, a kusi mnie taka kapusta, fenkul jadlam chyba tylko 2 razy w zyciu, wiec czas na kolejny raz...
Buzka :*

Anonimowy pisze...

wygląda smakowicie!

marta jadczak pisze...

Mąż ostatnio ugotował kapustę według Twojego przepisu i trochę zaszaleliśmy mieszając ją z brązowym ryżem. Rewelacja. Polecam!