2012/12/07

Pizza z dwoma serami, bazylią i czarnymi oliwkami. Na cieście aromatyzowanym suszonymi pomidorami.


Uwielbiam eksperymentować z pizzą.
Szukać nowych smaków i konsystencji ciasta.
Mieszać różne gatunki serów.
Za każdym razem spód smakuje inaczej, wciąż mnie to fascynuje, że nie ma dwóch takich samych pizz, nawet mimo bazowego przepisu. Ostatnio piekę z przepisu, który wypróbowałam nie wiem w już ilu wariantach.
Ciasto jest bardzo plastyczne, idealnie chrupiące i sprężyste. Uwielbiam ten moment, kiedy wyciągam pizzę z pieca, próbuję pierwszy kawałek i wiem, że się udało, że połączenie smaków i ogólne wrażenie, jest wręcz zmysłowe.
Dobry przepis na ciasto i sos, do tego jeden-dwa rodzaje sera, o różnych sposobach topnienia, np. miękka i słodko-neutralna mozzarella oraz twardy i wyrazistrzy, biały cheddar, sprawiają, że naprawdę wystarczy już bardzo niewiele.
Np. garść bazylii i trochę czarnych oliwek.
W tej pizzy jest niespodzianka, ciasto jest aromatyzowane kawałeczkami suszonych pomidorów, co z tymi serami i bazylią tworzy niezwykle udane połączenie. Polecam też próbować różnych odmian bazylii, pikantniejsza sprawi, że smaki wręcz eksplodują na języku.
Ta pizza znika zanim zdąży ostygnąć...



Pizza z dwoma serami, bazylią i czarnymi oliwkami, 
  na cieście aromatyzowanym suszonymi pomidorami

Zaczyn:
15 g świeżych drożdży
3 łyżki ciepłej wody
2 łyżki mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej)

Wymieszać, zostawić w cieple, aż drożdże urosną.

Ciasto: (na dwie średnie pizze)
zaczyn
między 1/2 a 2/3 szkl. ciepłej wody (w zależności od tego ile zabierze mąka, ciasto powinno być nieco luźne)
200 g mąki pszennej (użyłam pszennej chlebowej)
50 g miałkiej semoliny
szczypta soli morskiej (większa, jeśli sól jest mało słona)
1 pełna łyżka oliwy z oliwek +  odrobina do wysmarowania miski i naoliwienia blatu i dłoni
do podsypania: miałka semolina

Do wyrośniętych drożdży dodać wodę, następnie resztę składników. Miksować na średnim biegu, 2-3 min., wyłożyć na lekko naoliwiony blat. Ciasto będzie nieco luźne i takie ma być, krótko wyrobić naoliwionymi dłońmi, aż stanie się bardziej elastyczne. Uformować je w kulkę i włożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz., lub do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie, do zimnego piekarnika wstawić kamień (lub blachę), rozgrzewać do
240 st. C, przez 1 godz.

Wyrośnięte ciasto, wyłożyć na blat, króciutko wyrobić, podzielić na dwie kulki. (i teraz dwie opcje, jedna pizza na cieście klasycznym, druga - lub obie - na aromatyzowanym suszonymi pomidorami, polecam wypróbować)


Pierwszą kulkę ciasta rozwałkować na lekko omączonym blacie.
Drugą rozpłaszczyć dłońmi, ułożyć na niej 2-3 pokrojone w paseczki, suszone pomidory w oliwie, wyrobić by ciasto połączyło się z pomidorami. Rozwałkować na lekko omączonym blacie. Obie rozwałkowane pizze  ułożyć na deskach obsypanych semoliną. Przykryć ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 1 godz. - w tym czasie rozgrzeje się kamień do pizzy (lub blacha).


Dodatki:
1 kulka mozzarelli (125 g) 
biały cheddar 
świeża bazylia 
czarne oliwki

Sos pomidorowy :
(przepis zgodny z KPP)
1 puszka pomidorów lub 1 słoik domowego przecieru  pomidorowego
1 szczypta bazylii i 1 szczypta oregano
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu (lub cukru)
1 średni ząbek czosnku (lub 2 małe), zmiażdżony
szczypta soli

Składniki sosu gotować w rondelku, aż sos zgęstnieje. Następnie zmiksować go (jeśli używamy pomidorów z puszki, jeśli przecieru, sosu nie miksujemy) i gotować, aż stanie się gęsty i kremowy.
Sos nie powinien być wodnisty, gdyż wtedy będzie ściekać z pizzy i rozmiękczać ciasto.
Gotowy sos odstawić do przestygnięcia.

Wyrośnięte pizze posmarować sosem pomidorowym i ułożyć na nich plasterki mozzarelli, cheddaru oraz oliwki i bazylię. Piec 10 min.

Smacznego!




10 komentarzy:

Magdalena pisze...

ależ smakowicie wygląda...
Tak, jutro dla dzieci moich zrobię :)

nobleva pisze...

Robię pizzę w każdy piątek - dzisiaj też. To co się znajduje na mojej pizzy w dużej mierze zależy od tego co mam w lodówce. Nie traktuję pizzy jak śmietnika, wolę na niej mniej niż więcej, ale w piątki kiedy lodówka prawie pusta ujawniają się wszystkie słoiczki, które gdzieś tam z tyłu półek mają swoje miejsce. Suszone pomidory, anchovies, marynowane chilli, etc. Przez ostatnie dwa piątki dodawałam zmiksowane suszone pomidory do sosu - był obłędny! Pomidory się skończyły, ale jest z nich oliwa - może tą dzisiejszą pizzę aromatyzuję nią :)

Olka pisze...

Aż prawie poczułam zapach tej pizzy. Ciekawa jestem smaku tego ciasta z suszonymi pomidorami :)

Wiewióra pisze...

cudowna!!! uwielbiamy domowa pizze :)

Gonia pisze...

Patrycjo, wygląda obłędnie, do wypróbowania w najbliższym czasie :).

Maggie pisze...

Wyglada wspaniale! Rzadko robie pizze w domu, ale teraz nabralam ogromnej ochoty, by przetestowac twoj przepis.

veronika pisze...

jeśli pizza to przede wszystkim domowa, o każdej porze roku :)

DarkANGELika pisze...

Przepysznie wygląda z tymi dodatkami;)

dragonfly pisze...

Zrobiłam wczoraj. :-) Super!

martasrarta pisze...

jadłam dzisiaj pizzę i pękam z przejedzenia, ale po przeczytaniu tego przepisu i zdjęciach- chętnie zjadłabym kolejną!