2012/12/20

Sernik śmietankowo-kokosowy



Śmietanka i kokos, to połączenie nie może się nie udać.
Warunkiem jest dobry ser, kilkakrotnie zmielony. Jeśli nie macie maszynki do mielenia, ser można przecisnąć przez praskę do ziemniaków (jak na ruskie pierogi), wyjdzie idealnie, zajmie nie więcej niż 10 minut, a i zmywania po tym niewiele.
Kremowy sernik z dodatkiem mascarpone, śmietanki i wiórków kokosowych, ze słodką, kokosową skorupką - mariaż idealny.




Sernik śmietankowo - kokosowy
(przepis zgodny z KPP)

Spód:
3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki mąki pszennej razowej
odrobina kurkumy
50 g zimnego masła + kilka kropli ekstraktu z wanilii
50 g ksylitolu (lub cukru) + 2 łyżki wiórków kokosowych
odrobina imbiru i soli morskiej
1 łyżeczka kwaśnej śmietany

Piec rozgrzać do 180st. C.
Wszystkie składniki wymieszać, posiekać nożem, następnie wyrobić palcami, aż powstaną okruszki.
Przesypać do tortownicy (20-24cm) wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem.
Bardzo delikatnie docisnąć, nie ugniatać na zbitą masę.
Podpiec przez 15 min.

Masa serowa (wszystkie składniki w temp. pokojowej)
500 g półtłustego twarogu (trzykrotnie zmielonego)
100 g kwaśnej śmietany
kurkumy, na czubku noża
250 g serka mascarpone
150 g ksylitolu (lub cukru)
80 g wiórków kokosowych
4 duże jajka
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli ekstraktu z wanilii
imbiru na czubku noża
szczypta soli morskiej


Serek mascarpone ubić z ksylitolem (lub cukrem) na puszystą masę.
Do twarogu dodać śmietanę, kurkumę, ubite mascarpone, wiórki kokosowe, miksować na niskim biegu, niezbyt energicznie (by nie napowietrzać masy).
Miksując, dodawać po jednym jajku, gdy masa je wchłonie dodać mąkę, kilka kropli ekstraktu z wanilii, odrobinę imbiru i szczyptę soli.
Masę przelać do tortownicy i przygotować kokosowy wierzch.

Słodka kokosowo-śmietankowa skorupka 
(jeśli sernik będzie pieczony w większej tortownicy, podwoić proporcje)
2 łyżki ksylitolu (lub cukru)
3 pełne łyżki wiórków kokosowych
2 łyżki śmietanki tortowej

Wszystkie składniki wymieszać, wyłożyć na wierzch sernika.
Sernik piec w 180st. C przez ok. 45-50min.
Pozostawić w uchylonym piekarniku, do całkowitego ostudzenia.
Kroić bardzo ostrym nożem.

Smacznego!



5 komentarzy:

teenager ;) pisze...

takim serniczkiem to chyba nikt nie pogardzi ,kokos *.*

whiness pisze...

Wygląda obłędnie, tak delikatnie... Musi smakować wspaniale :)

Maggie pisze...

A czy na Philadelphii wyjdzie? Bo o twarog w moich stronach trudno, a bardzo kuszaco wyglada i chcialabym zrobic.

Patrycja pisze...

Maggie,
Nie próbowałam z serkiem kremowym i nie ręczę za rezultat. Ale jeśli masz u siebie np. cottage cheese, kup 3 op., to będzie jakieś 600g, wrzuć do durszlaka na całą noc, do dokładnego odcieknięcia (można jeszcze rano dla pewności odcisnąć w gazie). Jak odcieknie, przepuść to przez praskę do ziemniaków, myślę, że raz wystarczy, zobaczysz czy jest gładki po tym jednym razie, reszta jak w przepisie. To nie to samo, ale myślę, że jako zamiennik da radę:)

aharbaal pisze...

Przetestowałam przepis u siebie, i to będzie najlepsze ciasto na te Święta :) O ile w ogóle dotrwa do tego czasu... Bardzo delikatny i wyważony w smaku, idealny. Najlepszy sernik jaki jadłam, polecam gorąco.