Jagody Goji, chia (nasiona szałwii argentyńskiej) oraz spirulina, należą do tzw. grupy "super foods", czyli pokarmów niezwykle zdrowych, sprzyjających długowieczności, wzmacnianiu odporności, działających antyoksydacyjnie, listę dobroczynnych składników mają długą jak książka telefoniczna.
A mówiąc krótko: są dla nas super dobre i warto któreś z nich włączyć do codziennego menu.
A mówiąc krótko: są dla nas super dobre i warto któreś z nich włączyć do codziennego menu.
Dziś jagody goji. Znacie, jecie, lubicie?
18 komentarzy:
przegryzamy namiętnie ;)
Znamy i lubimy:)
znamy lubimy :) przmycamy dziecku nawet :D
Kupiłam niedawno pierwsze opakowanie - są twardawe i w sumie niezbyt smaczne. Powinny takie być?
Od jakiegoś czasu moja owsianka obowiązkowo musi zawierać suszone owoce goji. Musi! :) Oczywiście uwiebiam!
Twarde, gorzko- słodkie, można je namoczyć albo ugotować w owsiance. Tak właśnie robię ale lubię je też na surowo. Spirulinę dodaję do koktajli, jest paskudna w smaku, najlepiej zmiksować ją z czymś kwaśnym , np z kiwi:))
a chia ??
Kasia,
Są twardawe, zostawione na dzień-dwa w otwartym słoiku powinny trochę zmięknąć. Można je też namoczyć w ciepłej wodzie i dodać z tą wodą np. do owsianki.
Oj, coś mi umknęło bo pierwszy raz o nich słyszę... sprzyjają długowieczność, powiadasz. muszę koniecznie nadrobić moje zaległości :)
Znacie,lubicie i kupujecie ;)
Znam, wielbię, lecz trudno je w Opolu dostać...
Znamy od dawna a kupujemy i jemy od niedawna!;)) Nareszcie:)
ps Patrycjo a jaką spirulinę najlepiej kupować tak by być pewnym, że jest najlepszej jakości?
znamy, nawet dwa krzewy w ogrodzie posadziłam:)
tak znam i codziennie kilka zjadam :) i to prawda, że są bardzo zdrowe.
muszę spróbować:)
wlasnie kupilam ale jeszcze sie za nie nie zabralam bo nie wiem jak je najlepiej zuzyc. moze wy cos doradzicie?
Znam, ale jeszcze nie próbowałam. Pora nadrobić!
Prześlij komentarz