2013/03/25

Jagody goji, czyli "super foods".


Jagody Goji, chia (nasiona szałwii argentyńskiej) oraz spirulina, należą do tzw. grupy "super foods", czyli pokarmów niezwykle zdrowych, sprzyjających długowieczności, wzmacnianiu odporności, działających antyoksydacyjnie, listę dobroczynnych składników mają długą jak książka telefoniczna.
A mówiąc krótko: są dla nas super dobre i warto któreś z nich włączyć do codziennego menu.
Dziś jagody goji. Znacie, jecie, lubicie?

18 komentarzy:

Jo pisze...

przegryzamy namiętnie ;)

Agnieszka pisze...

Znamy i lubimy:)

Qoopka pisze...

znamy lubimy :) przmycamy dziecku nawet :D

Kasia pisze...

Kupiłam niedawno pierwsze opakowanie - są twardawe i w sumie niezbyt smaczne. Powinny takie być?

Magda Mirkowicz | www.mypinkplum.pl pisze...

Od jakiegoś czasu moja owsianka obowiązkowo musi zawierać suszone owoce goji. Musi! :) Oczywiście uwiebiam!

ozzie pisze...

Twarde, gorzko- słodkie, można je namoczyć albo ugotować w owsiance. Tak właśnie robię ale lubię je też na surowo. Spirulinę dodaję do koktajli, jest paskudna w smaku, najlepiej zmiksować ją z czymś kwaśnym , np z kiwi:))

Joanna pisze...

a chia ??

Patrycja pisze...

Kasia,
Są twardawe, zostawione na dzień-dwa w otwartym słoiku powinny trochę zmięknąć. Można je też namoczyć w ciepłej wodzie i dodać z tą wodą np. do owsianki.

Moni pisze...

Oj, coś mi umknęło bo pierwszy raz o nich słyszę... sprzyjają długowieczność, powiadasz. muszę koniecznie nadrobić moje zaległości :)

Monika pisze...

Znacie,lubicie i kupujecie ;)

Aurora pisze...

Znam, wielbię, lecz trudno je w Opolu dostać...

Katarzyna pisze...

Znamy od dawna a kupujemy i jemy od niedawna!;)) Nareszcie:)

Katarzyna pisze...

ps Patrycjo a jaką spirulinę najlepiej kupować tak by być pewnym, że jest najlepszej jakości?

Lorka pisze...

znamy, nawet dwa krzewy w ogrodzie posadziłam:)

Orkiszowa Kuchnia Anny pisze...

tak znam i codziennie kilka zjadam :) i to prawda, że są bardzo zdrowe.

Unknown pisze...

muszę spróbować:)

Unknown pisze...

wlasnie kupilam ale jeszcze sie za nie nie zabralam bo nie wiem jak je najlepiej zuzyc. moze wy cos doradzicie?

Zielaczek pisze...

Znam, ale jeszcze nie próbowałam. Pora nadrobić!