Mus czekoladowy w wersji najprostszej: bez jajek, śmietanki czy masła, za to na mleku kokosowym.
Ucieszy tych, którzy nie jadają nabiału czy jajek.
Ucieszy tych, którzy nie jadają nabiału czy jajek.
Ale zapewniam niczego mu nie brakuje: mus jest leciutki, bardzo kremowy i czekoladowy jak trzeba.
Mała filiżanka wystarczy żeby zaspokoić apetyt na coś słodkiego.
Mleko kokosowe nie jest dominujące w smaku, nie będziecie mieć wrażenia jedzenia kokosanek, a połączenie czekolady, kawy i kardamonu jest, jak dla mnie, zawsze uwodzicielskie.
Polecam!
Mus czekoladowo-kawowy z kardamonem,
na mleku kokosowym
(przepis zgodny z KPP oraz MM, porcja dla 4-6os.)
1 puszka mleka kokosowego (400ml), schłodzonego w lodówce nie krócej niż przez noc (można dłużej, 24godz)
ziarenka z 3 łupinek zielonego kardamonu, zmiksowane w młynku do kawy na proszek z 2 łyżeczkami ksylitolu lub cukru (można też ew. bardzo, bardzo dokładnie utrzeć je w moździerzu)
1 tabliczka czekolady (100g) o zaw. kakao 70% (lub jeśli ktoś lubi ekstremalnie czekoladowy mus, można spróbować z czekoladą o zaw. kakao 80%. lub pomieszać obie pól-na pół)
1 1/2 łyżeczki kawy instant utartej w moździerzu na proszek
soli morskiej na czubku noża
Mleko kokosowe wyjąć z lodówki, przelać do miski, ubijać mikserem aż zacznie gęstnieć. Wstawić z powrotem do lodówki.
Czekoladę rozpuścić na parze. Zdjąć z ognia, dodać kawę, kardamon zmielony z ksylitolem (lub cukrem), sól, wymieszać trzepaczką , zostawić do przestygnięcia.
Gdy masa czekoladowa ostygnie, dodawać do niej, partiami, zimne, ubite wcześniej mleko kokosowe, wciąż miksując na średnim biegu.
Gdy masa będzie spójna i puszysta, przelać mus do pucharków, odstawić do lodówki, do schłodzenia.
Smacznego!
20 komentarzy:
Jaki gęsty.. Pewnie smakuje lepiej niż wyglada :)
Choć mleko kokosowe nie przypadło mi to gustu to ten mus mnie strasznie kusi. Połączenie smaków musi być genialne. ;)
przepis brzmi bosko! Trzeba będzie zrobić...
oo a my dzisiaj robilysmy podobny, tylko na kaszy jaglanej i z bananami..tez wyszedł boski
Cudnie aksamitna konsystencja.
Połączenie smaków idealne:)
Zrobię na 100% :)
Bardzo mi się podoba taki deser, bo czekoladę, kawę i kardamon uwielbiam - zjadłabym wszystkie pucharki ze zdjęcia;-)
świetny przepis, koniecznie muszę wypróbować, pozdrawiam
Wygląda pysznie! :)
idę do sklepu po czekoladę i kokosowe mleczko, dzisiaj będzie.
mniam!;)
Wspaniale wyglada! Ja wprawdzie nabial i jajka jem, ale lubie eksperymentowac w kuchni. A ten przepis zacheca do eksperymentow :)
Mam pytanie, a z mleka zwykłego wyjdzie? I ilość mleka ma zwykłego ma być taka sama czy inna? Przetestowałabym wersję z mlekiem niekokosowym, bo nie mam takiego, a inne składniki w domu posiadam.
Wyglada pysznie! Na pewno wyprobuje.
PS Mam baaardzo podobne szklane pucharki do deserow:)
Aneta,
Ze zwykłego mleka niestety nie wyjdzie. Można ew. spróbować ze śmietanką kremówką, licząc się z tym, że konsystencja będzie bogatsza :)
ostatnio mus czekoladowy z awokado podbił moje podniebienie. Trafiłaś w idealny czas Patrycjo z idealnym przepisem.
Zdjęcia są przepiekne!
Pięknie wyglada ten mus! :)
Wygląda przepysznie! Mam w domu wszystko, więc trzeba zrobic!
Wspaniały przepis :-) jeszcze w takiej wersji musu nie robiłam, a brzmi pychotkowo :-)
Jejku,aż mi ślinka pociekła jak to cudo zobaczyłam!!!!oresite
Prześlij komentarz