2014/07/21

Truskawki ze śmietanką. Na patyku. Orzeźwiające lizaki lodowe.



Truskawki rozgniatane ze śmietanką i cukrem, to wspomnienie lata.
Siadało się w upalny dzień, z miseczką czy kubeczkiem, pełną truskawek polanych gęstą śmietaną i posypanych cukrem i rozgniatało widelcem ile sił.

Nie miksowane, ale właśnie rozgniatane widelcem - prawdziwa ambrozja.
Zachciało mi się takich truskawek, ale w postaci lodów na patyku.
Nie są to kremowe lody, a orzeźwiające lizaki lodowe.
Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka minut, nie licząc czasu mrożenia.

Potrzebne będą:

250g truskawek
125ml śmietanki kremówki
80g serka mascarpone
ok.10 listków bazylii
można ew. minimalnie dosłodzić, do smaku i wedle uznania

Wszystko zmiksować, przelać do foremek na lody, zamrozić i gotowe!

Smacznego!

6 komentarzy:

Beata Błaszczyk pisze...

uwielbiam, takie lody są najlepsze na świecie

Made of Nothing pisze...

Poproszę trzy, dla mnie i dla braci...
Właściwie dla mnie to dwa!

Dorota von Cologne pisze...

Takie proste i jakie smaczne!

Jo pisze...

cudowne zdjęcie ! ! ! i przepis zapożyczam, bo bez jajek ;)

Ola pisze...

wyglądają jak lato zamknięte na patyku. uwielbiam smak truskawek ze śmietaną, jak tylko je gdzieś znajdę, wreszcie wypróbuję swoje foremki do lodów. pozdrawiam! :)

Piegowata pisze...

Moje dziewczyny uwielbiają takie lody! Muszę przygotować kolejną porcję! Mniam! Zdjęcie cudo:)